Visitor

Ahad, 27 Februari 2011

Taib Mahmud Kecam Pihak Pembangkang Kini Mabuk Cinta

Ketua Menteri menasihatkan agar rakyat tidak mudah percaya dengan janji manis pihak pembangkang.  Pihak pembangkang kini umpama lelaki yang kemaruk cinta dan sanggup menjanjikan apa sahaja demi mendapat cinta wanita idaman.  

 Mereka seperti lelaki yang akan melakukan apa sahaja untuk mendapat gadis idaman.  Habis madu sepah dibuang, begitulah perumpamaan yang sesuai.  Mereka tidak akan dapat memberikan autonomi sepenuhnya kepada Sarawak dan Sarawak perlu memiliki kepimpinan yang tegas dan tidak mudah berganjak daripada pendirian apabila dinodai dengan pangkat dan harta.  Kalau dilihat pemimpin Sarawak daripada pihak pembangkang rata-ratanya tidak mempunyai pendirian di dalam PKR sahaja Baru Bian dengan mudah dilantik melalui SMS dan adakah begini cara perlantikan kepimpinan yang kita mahukan!!!
Ratu Sejiwa Senada Sri Aman
Kepimpinan yang berkarisma dan tegas seperti Ketua Menteri amat perlu untuk Sarawak terus bergerak dalam arus permodenan.  Tanpa kepimpinan yang berhati cekal yang rata-ratanya terdapat dalam pemimpin pembangkang maka Sarawak akan tergadai maruah dan tanah.  

VVIP yang hadir ke Sejiwa Senada Sri Aman
Ingatlah masa depan adalah untuk generasi kita yang akan datang dan kita perlu menyediakan tempat yang elok, kepimpinan dan ekonomi yang stabil dan tidak mungkin akan dicapai sekiranya kita bergerak dalam parti pembangkang.  

Pihak pembangkang tidak pernah menunjukkan kredibiliti mereka untuk memerintah!! Di Sibu mereka pernah menjanjikan kebahagiaan dan kesenangan kepada rakyat Sibu tetapi semua kini janji tinggal janji.  

Mereka pandai menuding jari untuk menyalahkan kerajaan padahal pada hakikatnya pihak pembangkang memang tidak cekap untuk menjadi kerajaan.   Mereka hanya pandai menyalak tetapi apabila diberi peluang untuk memerintah kerajaan seperti Perak, Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor, apa yang mereka capai hanyalah hasil dan buah daripada Rancangan Malaysia yang lepas.  Mereka umpama lembu punya susu tetapi sapi yang mendapat nama!!!   

Sekiranya pihak pembangkang memerintah negara kita, nescaya eknomi Malaysia akan terus merosot disebabkan pihak pelabur asing dari luar negara tidak yakin dengan pemerintahan pihak pembangkang.  Pulau Pinang telah melihat para pelabur gulung tikar semasa pemerintahan Lim Guan Eng dan para pelabur kini telah beralih ke Sarawak dengan adanya SCORE.   Sekiranya Sarawak jatuh ke tangan pembangkang maka, larilah pelabur luar ke negara lain memandangkan pemerintahan di bawah pihak pembangkang cuma akan membawa kehancuran kepada politik dan ekonomi negara!!!


Semoga rakyat Sarawak masih ingat dan sedar akan perlembagaan dan proses kemerdekaan.  Janganlah kita ingat kita masih merdeka sekiranya kita di bawah pembangkang!!!  Ingatlah pesanan Ketua Menteri kita dan sokonglah kerajaan sekarang yang menjanjikan pembangunan.  
Pembangkang ‘mabuk cinta’
by Edwin Raoh. Posted on Utusan Borneo  February 27, 2011, Sunday

Mereka sanggup berjanji lakukan apa saja demi menawan Sarawak, kata Taib
Ketua Menteri bersama Puan Sri Ragad menyanyikan lagu 1Malaysia semasa menghadiri Sejiwa Senada di Sri Aman
SRI AMAN: Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud mengibaratkan janji pembangkang sebagai janji lelaki mabuk cinta yang sanggup melakukan apa sahaja demi menawan wanita pujaannya.

Menurut beliau kuasa politik Sarawak tidak ubahnya seperti seorang ‘wanita cantik’ yang menjadi kegilaan ramai lelaki (parti politik) untuk memikatnya.

Katanya, parti-parti komponen politik Barisan Nasional (BN) dan parti pembangkang umpama kaum lelaki yang ingin menyunting ‘gadis cantik’ itu dengan menabur janji-janji manis sebagai strategi untuk mendapatkan ‘gadis cantik’ tersebut.

“Jadi BN boleh kita umpamakan sebagai lelaki A dan pembangkang pula lelaki B… lelaki A seorang yang jujur dan tidak berani menabur pelbagai janji untuk mendapat ‘gadis cantik’ itu sebagai isterinya. Manakala lelaki B berjanji bulan dan langit asalkan impiannya untuk mendapatkan gadis itu sebagai isteri menjadi kenyataan.

‘Tetapi akhirnya wanita itu akan menyesal memilih lelaki B apabila janji yang di-luahkan kepadanya gagal ditunaikan,” katanya sambil mendapat tepukan gemuruh daripada hadirin dalam majlis itu.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan Majlis Pelancaran Program Sejiwa Senada Peringkat Bahagian Sri Aman 2011 di Padang Lama KPSU Sri Aman di sini, semalam.

Beliau yang juga presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), ketika menyimpulkan maknanya itu, memberitahu rakyat harus tahu bahawa parti-parti komponen BN adalah jujur dan ikhlas membangunkan negeri ini tanpa meluahkan pelbagai janji kosong seperti pem-bangkang.

Di samping itu Taib menasihati rakyat negeri ini terutamanya rakyat di luar bandar agar menolak segala elemen politik negatif seperti menghasut, mencerca, menyebar dakyah palsu dan banyak lagi hingga boleh mengelirukan fikiran mereka.

Gejala negatif ini hanya akan merugikan hidup rakyat ke-rana ia tidak memberi keuntungan dalam soal memajukan hidup rakyat negeri ini, ujarnya.

Sehubungan itu rakyat harus mengetepikan politik kotor itu sebaliknya bekerja-sama dengan kerajaan BN demi untuk pembangunan negeri ini, jelas Taib.

Justeru, Taib yang juga Pengerusi BN negeri mengingatkan rakyat Sarawak agar berhati-hati dengan janji manis pembangkang yang ditabur setiap kali menjelang pilihan raya.

Pada masa yang sama, beliau turut meminta rakyat berbilang bangsa agar menggembleng perpaduan dengan semangat kerjasama yang lebih padu menerusi perkongsian ilmu dalam semua bidang bagi memajukan negeri dan ne-gara.

Katanya kejayaan sesebuah negara tidak lagi bergantung dengan bantuan kerajaan semata-mata, sebaliknya memerlukan sokongan padu dari semua lapisan masyarakat yang lebih memahami apa yang dilakukan kerajaan.

Beliau berkata rakyat juga perlu belajar menerima idea baru daripada kerajaan un- tuk mencapai taraf rakyat berpendapatan tinggi me- lalui dasar transformasi eko-nomi.

Turut hadir isterinya Puan Sri Ragad Waleed Al-Kurdi, Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang, Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Rohani Abdul Karim, Menteri Muda Kemajuan Tanah Datuk Francis Harden Hollis, Menteri Muda Pelancongan & Warisan dan Menteri Muda Pertanian (Penyelidikan dan Penyelarasan) Mong Dagang dan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Amar Mohamad Morshidi Abdul Ghani.

Sabtu, 26 Februari 2011

Kenapa Masyarakat Cina Cenderung Kepada Pihak Pembangkang?

Posted by Unknown 7:53 PTG, under ,,, | No comments

Salam di sini saya ingin memperkenalkan teman blogger baru iaitu ProtonAce yang akan menghuraikan isu-isu alam maya berkaitan dengan kaum Tiong Hua.  Mohon beri sokongan dan bimbingan kepada beliau.

Ikutilah ProtonAce pada pautan di bawah Isu hangat sedang dikupas iaitu

Kenapa Kebanyakan Masyarakat Cina menghala ke Pembangkang?

Sebab – sebab masyarakat Cina hilang kepercayaan terhadap pemimpin mereka dan seterusnya menghala ke pangkuan pembangkang yang jelas sekali terdapat sekurang-kurangnya tiga berita hangat iaitu....

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut silalah ikuti kupasan selanjutnya di pautan di atas. 


Khamis, 24 Februari 2011

Kenali Roslan bin Datuk Hj Ahmad Calon PRK Merlimau!!!


Anak bekas ADUN Sungai Rambai kini diberi tanggungjawab untuk memikul beban di Merlimau.  Anak kepada Allahyarham Datuk Haji Ahmad bin Ithnin,  merupakan pengurus  Perbadanan Melaka Holdings iaitu anak syarikat kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka.  

Memang darah kepimpinan sudah sedia lahir dalam badan, bapa saudara beliau merupakan bekas Ketua Menteri Melaka iaitu Datuk Seri Abu Zahar Ithnin yang pernah bertanding di DUN Merlimau juga.   

Semoga kepimpinan dan latar belakang beliau akan mengutuhkan lagi kempen PRK di Merlimau ini kelak, berkat saranan Perdana Menteri DS Najib.  Begitulah pemilihan calon untuk Merlimau daripada 10 nama yang telah disarankan hanya Roslan yang terpilih.  Bagi calon yang lain diminta bersabar mungkin anda berpeluang pada PRU 13 kelak.

Syabas sekali lagi kepada Roslan!!



Biodata Calon [kredit http://prkmelimau.blogspot.com]
Nama penuh : Roslan bin Datuk Hj Ahmad
Alamat : 127-16, Ayer Merbau, Jalan Batu Gajah, Merlimau 77300 Melaka
Umur : 44 tahun
Tarikh Lahir : 9 Januari 1967
Taraf perkahwinan : Berkahwin
Nama isteri : Zalifah binti Hj. Omar
Bil. anak : 4 orang ( 3 lelaki dan 1 perempuan )

Pendidikan
Diploma
Institusi : Institute Technology Tun Abdul Razak ( ITTAR )
Swansea Inst. Higher Education ( S.I.H.E ) Wales, United Kingdom
Bidang Pembelajaran : Diploma Pengajian Perniagaan ( Business Management ) DBM
Tahun : 1994-1996

Latar belakang Pekerjaan ( Terkini )
PERBADANAN MELAKA HOLDINGS BHS ( PMH )
Anak syarikat Milik Penuh Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka ( PKNM )
Jawatan terkini : Pengurus
Bahagian / unit :Bahagian Pembangunan Bisnes & Sosio-Ekonomi
Mula berkhidmat : 07 September 2009

Roslan Ahmad, 44, calon BN bagi PRK DUN kawasan Merlimau, Melaka. Foto: Dusa Abas
Roslan Ahmad Calon BN Bagi Pilihan Raya Kecil DUN Merlimau
JASIN, 23 Feb (Bernama) -- Anggota Jawatankuasa Umno Bahagian Jasin Roslan Ahmad dinamakan sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka kawasan Merlimau, pada 6 Mac ini.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di hadapan kira-kira 3,000 penyokong BN di Command Centre di Merlimau dekat sini, Rabu.

"Ini diputuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga pengerusi BN selepas kita menerima cadangan dan proses penyaringan berkali-kali dan kita dapati saudara Roslan adalah calon paling sesuai," katanya kepada pemberita selepas majlis pengumuman calon BN bagi pilihan raya kecil DUN Merlimau di sini.

Turut hadir ialah Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Presiden PPP Datuk M Kayveas, Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan barisan pimpinan BN lain.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Pengerusi BN berkata Roslan, 44, mempunyai rekod pengalaman dan pemimpin yang dikenali di kalangan pengundi DUN Merlimau dan beliau berharap pengundi berpuas hati atas pemilihan beliau sebagai calon.

Allahyarham bapa beliau, Datuk Ahmad Ithnin ialah bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Rambai, yang setelah persempadanan semula kawasan pilihan raya dinamakan DUN Merlimau.

Muhyiddin berharap jentera BN yang telah bersedia hampir sebulan menghadapi pilihan raya kecil itu akan dapat meningkatkan undi majoriti berbanding pilihan raya umum lepas.

Beliau berkata pemilihan Roslan sebagai calon pilihan raya kecil itu dibuat berdasarkan merit beliau sendiri sungguhpun bapanya pernah menjadi Adun kawasan itu manakala bapa saudaranya pula, bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Abu Zahar Ithnin juga pernah dipilih sebagai Adun kawasan itu.

"Walaupun dari segi perhubungan dan pertalian itu tidak boleh kita elakkan tetapi yang penting dan dinilai oleh pucuk pimpinan ialah beliau (Roslan) sendiri, berasaskan latar belakang dan potensi beliau itulah yang paling utama," katanya.

Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan pada 20 Jan lepas akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan 6 Mac depan sebagai tarikh pengundian, manakala penamaan calon pada 26 Feb ini.

-- BERNAMA

Rabu, 23 Februari 2011

Sarawakerepot Tayang Muka Kerepot?!!

Sarawakerepot rupa-rupanya di urus oleh dua tua kerepot.  Sorang ipar kepada mantan perdana menteri UK, sorang lagi bekas DJ radio tempatan Sarawak.  

Sorang nak minta tolong UK untuk jadi warganegara, sorang lagi nak cari teman untuk sponsor kerja maklumlah dah nak pencen. 

Inilah muka-muka yang disebalik Sarawakerepot. Tapi ada lagi muka tersembunyi?  Kononnya Clare Kerepot menyatakan ada 5 orang ahli dalam perjuangan mereka untuk menggulingkan Taib Mahmud.  

Apakah perjuangan sebenar mereka ini?  Yang jelas Clare Kerepot menceritakan zaman mudanya sewaktu penjajahan British ke atas Sarawak.  Mana boleh kalau nak bandingkan epal masam dengan durian? 

Cik Clare Kerepot ni tidak pernah baca sejarah, cukuplah orang Sarawak dilaga-lagakan semasa penjajahan Brooke dahulu sekarang ada Ratu Brown yang ingin masuk line pula!!  

Setakat nak terbitkan nama 49 buah syarikat sesiapa pun boleh buat.  Patutlah dahulu mereka tersilap bubuh Zaleha Bin Bujang rupa-rupanya Clare Kerepot punya angkaralah?  Orang luar mana tahu cara penggunaan Bin dan Binti dalam masyarakat Malaysia?   Nampak sangat semua fitnah mereka tidak berasas.  Mungkin mereka sedang mengubahsuai borang pendaftaran syarikat di kesemua negara yang kononnya terdapat hak milik Ketua Menteri sekarang ini?  Banyak kerja tu 49 buah nama syarikat!!!!  Apalah korang bersusah-payah nak buat fitnah ini?   

Baik korang cerita beza rumah panjang dahulu dan sekarang di Sarawak?  Cuba lihat di bawah ini perbandingan semasa penjajahan British dan di bawah arus moden Sarawak di bawah Taib Mahmud??

Suasana rumah panjang tradisional

Rumah panjang Bintulu siap dengan kereta!

Adik ipar bekas PM Britain urus kempen anti-Taib
KUALA LUMPUR, 23 Feb — Siaran Radio Free Sarawak, stesen radio yang kritikal terhadap kepimpinan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, dikendalikan oleh adik ipar bekas perdana menteri Gordon Brown dan seorang warga keturunan Dayak dari London, demikian menurut laporan London Evening Standard.


Akhbar tabloid itu mendedahkan, Claire Rewcastle Brown juga penulis Sarawak Report, yang sehingga kini merupakan blog tanpa diketahui nama pengendalinya, yang turut mengkritik kerajaan Barisan Nasional (BN) dan mencatatkan 18,000 hit setiap hari.

Menurut akhbar itu, Rewcastle Brown dan Peter John Jaban, yang dikenali sebagai Papa Orang Utan oleh pendengar stesen tersebut, telah memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka menjelang pilihan raya umum Sarawak, dijangka diadakan April ini.

Rewcastle Brown, 51, berkata peranannya ialah memberikan “peluang kepada 2.5 juta penduduk Sarawak yang ditindas.”

Rewcastle Brown lahir di Sarawak sebelum negeri bekas jajahan British itu diserahkan kepada Malaysia. Dia tinggal di Sarawak sehingga berusia lapan tahun, kata akhbar itu.

Program radio itu disiarkan dari sebuah restoran di Covent Garden, yang terletak di tengah London, ke Sarawak yang jauhnya kira-kira 10,000km.

Tujuan siaran itu ialah mendedahkan dakwaan rasuah dalam kepimpinan Taib, yang memimpin Sarawak sejak tiga dekad lalu.

The London Evening Standard mengunjungi studio Radio Free Sarawak ketika Jaban sedang menemu bual seorang ketua kampung yang telah dipaksa keluar dari tanahnya. Ketua kampung itu bercakap dengan Jaban menggunakn telefon bimbit dari hutan Borneo.

Rewcastle Brown memberikan penerangan kepada Jaban: “Pastikan anda tanya dia soalan sama ada dia tahu bahawa Ketua Menteri Taib yang telah mencuri tanah mereka? Dan, tanya juga siapa yang dia akan mengundi nanti!”

Menurut akhbar itu, kedua-dua mereka merahsiakan identiti masing-masing kerana bimbang Taib, 74, yang dikatakan salah seorang tidak berbelas kasihan dan lelaki paling kaya di dunia — didakwa lebih kaya berbanding Sultan Brunei, akan mendapatkan mereka dengan apa jua cara sekalipun.

“Bahasa Inggeris masih merupakan bahasa penyatuan di Sarawak dan saya menggunakan blog dan siaran ini untuk mendedahkan pembersihan hutan secara sewenang-wenangnya, di mana 95 peratus hutan di Sarawak sudah ditebang dan digantikan dengan ladang kelapa sawit, yang telah menjadikan Taib dan keluarganya kaya,” kata Rewcastle Brown.

“Apa lagi, siasatan saya menunjukkan wang keluarga Taib (juga) ada di sini, di London dan ini termasuklah hartanah mewah di tengah ibu negara (Britain),” katanya.

Dia menambah, pemimpin parti pembangkang, Baru Bian, seorang peguam hak asasi manusia yang karismatik, mendorong kepada perubahan yang sebenar dalam pilihan raya umum akan datang.

“Tetapi, sungguh memeranjatkan hanya satu pertiga (rakyatnya) yang mendaftar sebagai pengundi dan kerajaan Malaysia yang berasuah tutup mata mereka kerana Taib sentiasa menghasilkan (kemenangan) Sarawak, negeri mereka paling kaya, kepada mereka,” katanya lagi.

Katanya, dia dan Jaban memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka selepas ugutan diposkan ke Sarawak Report dan kematian misteri ketua pendedah maklumat mereka di Amerika Syarikat.

“Sebelum Krismas, seorang pembantu Taib di Amerika Syarikat yang tidak puas hati dengannya, Ross Boyert, ditemui mati di sebuah bilik hotel di Los Angeles dengan beg plastik ditemui di bahagian lehernya.

“Inkues ini masih dijalankan tetapi diduga bahawa saya dan Peter juga kemungkinan berada dalam keadaan bahaya. Daripada berselindung, kami memutuskan untuk tampil (dan mendedahkan identiti),” katanya kepada London Evening Standard.

“Ironisnya, Taib dan orang-orangnya menganggap kami ini menjalankan operasi besar-besaran tetapi kami cuma lima orang dengan beberapa komputer bimbit dan sebuah set pengadun (nada). Kemajuan teknologi MP3 bermakna radio dengan gelombang pendek mudah untuk dikendalikan,” katanya.

Pada Disember lalu, pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin yang kontroversial juga dilaporkan menyertai Radio Free Sarawak sebagai penyumbang tetapnya.

Stesen itu mula beroperasi sejak pertengahan November lalu sebagai saluran siaran bukan kerajaan.

Menurut maklumat sebelum ini, Radio Free Sarawak merupan stesen radio bukan kerajaan yang menyediakan siaran setiap hari antara pukul 6.30 hingga 7.30 petang pada gelombang 7590kHz dan dari 6 hingga 7 petang pada 15420 kHz.

“Kami begitu efektif sehingga orang Taib sangka kami dibiayai oleh George Soros, yang yayasannya membiayai Radio Free Burma,” kata beliau merujuk kepada jutawan dari Amerika Syarikat itu.

Katanya, dia memulakan kerja-kerja itu dengan kos kurang daripada £10,000 (RM49,000) sebulan pada Oktober lalu.

Kemudian dia menjelaskan, mereka menerima bantuan kewangan daripada rakan-rakan yang tidak mahu diri mereka dikenali.

Bagaimanapun Rewcastle Brown sama sekali menafikan pembabitan Gordon.

“Bukan Gordon,” katanya.

“Sokongan dia hanya dari segi moral,” kata Rewcastle Brown lagi.-The Malaysian Insider

Di Sebalik Nama Ibrahim??

Nama Ibrahim mungkin membawa rahmat kepada UMNO kali ini.  Seperti ADUN Tenang yang lepas kali ini PRK Kerdau akan menurunkan lagi ramai Ibrahim untuk bertanding pada bulan Mac nanti.  

Pada kali ini Syed Ibrahim yang merupakan anak jati Temerloh akan memikul tanggungjawab untuk membela nasib rakyat di Kerdau.  

Kalau sebelum ini PAS akan menurunkan lawan sebelum BN mengeluarkan calon kali ini PAS memang terkedu lintang-pukang!!? Mana tidaknya calon BN kali ini sungguh hebat!!! Lepasan Universiti Al Azhar dan keturunan orang baik-baik tidak seperti calon PAS yang sebelum ini semua entah apa-apa, yang terjun ikut telunjuk Nik Aziz?!!!

Siapakah calon yang akan diturunkan oleh PAS untuk melawan calon BN kali ini??

BIODATA CALON

Nama : Syed Ibrahim bin Syed Ahmad
Tempat Lahir : Kg Kuala Tekal, Temerloh, Pahang.
Tarikh Lahir : 18 Januari 1967
Umur : 44 tahun
Alamat : Kg Bukit Seding Dato Sharif, Temerloh, Pahang.
Status : Berkahwin
Nama Isteri : Sharifah Farunai Syed Ahmad
Bil Anak : Satu Lelaki dan Dua Perempuan

Pendidikan
  1. Sek Ren Keb Kuala Krau, Temerloh
  2. Sek Men Agama Al_Kahiriah, Temeloh
  3. Kuliah Sultan abu Bakar, Pekan Pahang
  4. Universiti Al azhar
Pengalaman Kerjaya

  1. Pembantu Pegawai Yayasan Pahang, Kaherah, Mesir (1993-1996)
  2. Guru Bahasa Arab dan Agama Sek Men Agama Darul Naim, Kuala Krau, Temerloh, Pahang. (1997 – 2000)
  3. Pegawai Penyelaras Masjid Daerah, Jerantut. (Nov – Dis 2000)
  4. Pegawai Khas kepada YAB Menteri Besar Pahang (2001 -)

Pengalaman Politik
  1. Naib Ketua UMNO Bahagian Kuala Krau.
  2. AJK Dakwah Kerajaan Negeri Pahang
  3. AJK Persatuan Pelajar Timur Tengah, Pahang
  4. Ajk Biro Latihan UMNP Pahang.
  5. Ketua UMNO Caw Kuala Tekal, Temerloh
-------------------------------------------------------
Biodata Isteri
Nama : Sharifah Farunai Syed Ahmad
Umur : 45 tahun
Tarikh Lahir : 19-01-1966

Pendidikan
  1. Maahad Muahmmadi, Kota Bharu, Kelantan.
  2. Ijazah Sarjana Muda (Usulludin).

Pengalaman
Guru Sek Menengah Agama Darul Naim


Calon BN PRK Kerdau Janji Beri Perkhidmatan Terbaik

Posted BERNAMA,  22 Februari, 2011 21:20 PM
TEMERLOH, 22 Feb (Bernama) -- "Saya berjanji akan memberikan perkhidmatan terbaik dan bekerja kuat untuk membela nasib rakyat Kerdau," itulah janji Syed Ibrahim Syed Ahmad sebaik dicalonkan oleh Barisan Nasional (BN) untuk bertanding merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau.

Syed Ibrahim, 44, berkata pencalonan yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Dataran Sri Ketumbit di sini Selasa merupakan satu amanat dan tanggungjawab besar yang harus digalas beliau sebaik mungkin.

Sambil mengucapkan jutaan terima kasih kepada pucuk pimpinan parti yang memilihnya, anak kelahiran Kampung Kuala Tekal, Temerloh itu berkata peluang itu tidak akan disia-siakannya.

"Saya dengan rendah hati menerima pencalonan itu dan saya akan memastikan nasib rakyat akan dibela," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata walaupun pencalonan itu hanya sekadar mewakili parti, namun pemilihan sebenar hanya akan ditentukan rakyat ketika pilihan raya kecil (PRK) DUN Kerdau itu pada 6 Mac depan nanti.

Pilihan raya kecil DUN Kerdau diadakan berikutan penyandangnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim, 63, dari BN meninggal dunia akibat serangan jantung pada 12 Feb lepas.

Berikutan kekosongan kerusi itu, Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 26 Feb sebagai hari penamaan calon dan pengundian pada 6 Mac.

Naib Ketua Umno Cawangan Kuala Krau dan Pegawai Khas Agama kepada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob itu mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Kuala Krau sebelum melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Agama Al-Khairiah Temerloh dan di Kuliah Sultan Abu Bakar, Pekan.

Beliau seterusnya melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di Fakulti Bahasa Arab di Universiti Al-Azhar, Mesir dari tahun 1989 hingga 1996.

Syed Ibrahim pernah berkhidmat sebagai pembantu pegawai Yayasan Pahang di Kaherah, Mesir ketika melanjutkan pelajarannya di sana dan sekembalinya ke tanah air beliau bergelar guru Bahasa Arab dan Agama di Sekolah Menengah Agama Darul Naim di sini pada tahun 1997 hingga 2000.

Pada November hingga Disember 2000, beliau berkhidmat sebagai Pegawai Penyelaras Masjid Daerah Jerantut dan bertugas sebagai pegawai khas kepada Menteri Besar Pahang bermula 2000 hingga kini.

Beliau berkahwin dengan seorang guru agama, Sharifah Farunai Syed Ahmad, 45, dan dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu As Sayed Muhammad Al-Baqir, 15, As-Syarifah Balqis, 13, dan As Syarifah Sehah, 9.


-- BERNAMA

Gempa Bumi di New Zealand Feb 2011

Christchurch New Zealand bergegar dengan hebatnya semalam.  Skala Richter mencatatkan 6.5 menyebabkan kawasan persekitan seumpama zon perang.   Ini diikuti oleh banjir yang mula melanda dan merosakkan kemudahan asas yang terdapat di sana.  

Ikutilah gambar dan detik-detik menyedihkan yang terdapat pada raut wajah penduduk tempatan untuk kita kongsi bersama.  Semoga mereka tabah menghadapi dugaan yang melanda.


Christchurch Seperti Zon Perang, Kata Pelajar Malaysia Di Sana

22 Februari, 2011 20:20 PM

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) -- Seperti zon perang. Itulah gambaran yang diberi pelajar Malaysia di Christchurch, New Zealand selepas gempa bumi dengan kekuatan 6.3 melanda wilayah itu Selasa.

"Keadaan seperti kena bom dan seolah-olah berada di zon perang. Saya tercampak beberapa meter dari tempat bekerja hingga menyebabkan kaki saya lebam teruk serta kasut koyak," kata Abdullah Mohd Nawi ketika dihubungi Bernama.

Pelajar ijazah Doktor Falsafah (PhD) Universiti Canterbury itu berkata beliau sempat berlindung di bawah meja bagi mengelakkan dihempap oleh benda yang jatuh.

"Sebaik keluar dari bangunan itu, saya agak hilang arah dan tidak tahu hendak ke mana, rasa takut jangan cakaplah apatah lagi apabila melihat keadaan sekeliling orang berlari-lari untuk selamatkan diri serta bunyi siren bomba, polis dan ambulans," katanya.

Beliau berkata orang ramai berpusu-pusu melarikan diri ke kawasan lapang bagi mengelakkan diri daripada ditimpa runtuhan bangunan jika berlaku gempa susulan.

"Ketika itu, hendak jalan memang sukar kerana terpaksa mengharungi air yang keluar di sebalik rumput akibat gempa bumi dan difahamkan ia adalah air kumbahan yang pecah di bawah tanah dan bayangkan situasi ketika itu yang amat busuk," katanya.

Beliau juga dapat melihat beberapa orang yang masih terperangkap dalam bangunan meminta tolong dengan melambai-lambai menggunakan baju agar dapat dilihat oleh pihak penyelamat.

Abdullah bagaimanapun tetap bersyukur kerana selain beliau, isteri serta dua anaknya yang berada di kediaman mereka juga terselamat.

Kejadian gempa yang melanda pada waktu tengah hari waktu tempatan itu menyebabkan sekurang-kurangnya 65 terbunuh serta ramai terperangkap dalam bangunan yang runtuh.

Bagaimanapun Wisma Putra melaporkan semua rakyat Malaysia termasuk 390 pelajar berada dalam keadaan selamat.

Ini merupakan kali kedua bandar raya itu dilanda gempa bumi dalam tempoh enam bulan, selepas gegaran sekuat 7.1 pada skala Richter pada September lepas yang mengakibatkan kerosakan serius pada bangunan dan infrastrukturnya.

Sementara itu bekas editor bersekutu The Star, Hah Foong Lian yang mengikuti pengajian peringkat PhD di sana berkata beliau tidak mengalami sebarang kecederaan.

"Saya berada dalam keadaan baik. Agak terkejut dengan kejadian itu. Rumah yang saya diami juga masih utuh, tetapi di hujung jalan seorang wanita terbunuh di bawah runtuhan kedai buku," katanya menerusi emel kepada Bernama.

Katanya laporan media menyebut 65 terbunuh manakala 100 lagi dipercayai terperangkap di bawah runtuhan bangunan.

"Keadaan seolah-olah bukan realiti kerana begitu banyak kemusnahan, tetapi tempat saya OK. Saya ke rumah jiran saya untuk mengikuti laporan berita. Kami semua berkumpul di situ bagi melihat kemusnahan yang melanda bandar raya menerusi televisyen.

"Memang sukar dipercayai kejadian ini berlaku lagi. Saya fikir kami berjaya mengharungi kejadian pertama tetapi kali ini agak teruk," katanya.

Hah berkata sesetengah daripada mereka juga takut untuk duduk bersendirian di dalam rumah kerana bimbang dengan gegaran susulan.

"Kita tidak tahu bila gegaran besar seterusnya akan berlaku, dan amat menakutkan jika anda terbangun dan mendapati anda berada di bawah timbunan runtuhan. Saya fikir tidak ada siapa pun di sini yang dapat tidur nyenyak malam ini," katanya.

Seorang lagi pelajar PhD dari Universiti Lincoln, Tuan Ahmad Tuan Ismail berkata situasi di sekitar bandar Lincoln yang terletak kira-kira 20 km dari Christchurch agak huru-hara.

"Jalan raya sesak, ada kawan saya tereprangkap dalam kereta selama tiga jam semasa hendak ambil anak dia di tadika...situasi kacau-bilau apatah lagi sudah keluar arahan darurat yang mana semua kena duduk di rumah dan tidak dibenarkan keluar.

Katanya semua kedai dan pasar raya juga ditutup ekoran kejadian itu.

"Nasib baiklah saya baru beli baru-baru (keperluan harian) ini jadi adalah sedikit stok makanan," katanya.

-- BERNAMA

Isnin, 21 Februari 2011

Gempar!!! Tiada Protes Buat Taib Mahmud

Taib Mahmud membelek kicap untuk menyembur pihak yang protes kelak!
Protes! Protes! Protes!  Kalau nak sangat berprotes dan berdemonstrasi ala Mesir, Thailand dan Filipina pergilah ke negeri pembangkang!!  Kelantan, Selangor mahupun Penang!!

Kalau nak protest turunlah ke Pejabat Majlis Tertinggi PKR yang MEMILIH ahli tertinggi melalui SMS.  Inilah yang patut diprotes.  Bayangkan kalau ahli tertinggi dilantik ikut suka hati mereka?  Bagaimanakah tampuk kepimpinan kelak?  Bila-bila masa sahaja boleh tukar pucuk pimpinan.  Mereka ini lebih teruk daripada Akademi Fantasia mahupun Mentor.  Jelas- jelas ini adalah hiburan tetapi kini PKR mula menjadikan politik sebagai hiburan mereka!!

Apakah tujuan perjuangan mereka dalam parti?  Rata-rata semuanya terkedu cuma dapat menjawab nak bawa Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri dan kalau boleh Presiden macam Hosni Mubarrak. 

Menurut sumber daripada akar umbi, calon PKR sudah berjumpa dengan akar umbi PBB untuk bertanya berapakah belanjawan PBB menjelang Pilihan Raya Sarawak kelak?  

Jelas-jelas orang PKR  yang bakal dicalonkan memang tidak pernah memgang apa-apa jawatan dalam Barisan Nasional tetapi disms terus untuk bertanding di kawasan tersebut.  Semua pengalaman berkempen memang tidak ada dan cuma mengharapkan bantuan daripada PKR semenanjung untuk memberi arah pandu tuju.  Mereka semua kecewa apabila berada di dalam BN, mana tidaknya masuk parti politik untuk dapat kontrak dan lesen sahaja atau mengembangkan bisnes???  Tidak ada sorang pun ahli PKR yang masuk parti untuk memperjuangkan politik?  Mereka cuma hendak cepat dan short cut?!!  Semua ini cuma dapat dipraktikkan dalam PKR?!!

Rata-rata beginilah dilema calon PKR yang bakal bertanding kelak!  Kalau yang pernah bertanding itupun melalui tiket pembangkang dan tidak pernah menang sedikitpun biar di peringkat akar umbi??!!!

Sekiranya hal ini berterusan nescaya kalahlah pihak pembangkang setiap kali cuba bertanding di Sarawak.  Mana tidaknya calon semua bidan terjun, setakat ada telefon bimbit yang canggih boleh menerima arahan melalui sms sudah cukup untuk bertanding!!! Kalau ada hobi diluar tabii maka lebih senang untuk menjadi jambu Anwar Ibrahim seperti Ahmad Nazib???

Memang patutpun ADUN BN Sarawak semua over confident bila berdepan dengan calon PKR?!!  Mereka cuma khuatir jika berdepan dengan calon PAS dan DAP!  PAS penuh dengan masalah maksiat dan DAP dengan judi dan arak???   Namun kedua-dua parti ini ada peringkat akar umbi dan struktur parti yang bercorak demokrasi iaitu pemilihan daripada ahli dan rakyat dan tidak melalui sms semata-mata.

Untuk mengikuti kesudahan kisah protes di Padang Merdeka dengan lebih lanjut  silalah berkunjung ke laman Rajahmas dan Muda Tengah.

Ahad, 20 Februari 2011

Happening! Program Karnival Mesra Belia Negeri Sarawak 2011 Peringkat DUN N.5, Demak Laut

Posted by Unknown 4:30 PTG, under ,,,,, | No comments

Ceria 1Belia 1Malaysia
KUCHING - Program Karnival Mesra Belia Negeri Sarawak 2011 Peringkat N4 Demak Laut telah berlangsung pada pagi semalam. Program ini bertujuan untuk mengeratkan hubungan belia dengan Jabatan Kerajaan di samping memberi maklumat untuk meningkatkan taraf hidup dengan aktiviti yang berfaedah.

Bertemakan 1Belia 1Malaysia, karnival itu bertujuan memperkasakan belia setempat menerusi penglibatan golongan tersebut dalam beberapa program khas berorientasikan mesra belia. Program julung-julung kali diadakan itu dijangka dirasmikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Gerai Institusi Pengajian Tinggi
Pihak kami sempat meninjau tapak karnival yang bertempat di Pusat Komersil Demak Laut, Jalan Bako. Kami berpeluang berkenalan dengan pihak urusetia Karnival Mesra Belia. Sungguhpun cuaca agak mendung namun bilangan pengunjung yang tiba amat memberangsangkan. Seramai 3,000 orang telah berada di tapak pesta pada sebelah pagi dan nilai itu bertambah kepada dua kali ganda pada sebelah tengah harinya.

Pemenang

Pihak Kementerian Pengajian Tinggi turut membuka gerai untuk memberi peluang pendidikan kepada belia. Selain daripada itu, pihak pengajian tinggi di Sarawak tuga turut serta untuk mempromosikan peluang pendidikan yang terdapat di institusi mereka. Pihak kami tertarik dengan acara melakar potret di mana ADUN N5 Demak Laut berpeluang untuk dilakar oleh penuntut tersebut.

Tekun dan teliti

Selain daripada itu terdapat juga gerai yang dianjurkan oleh Jabatan Kesihatan, RELA dan yang paling menarik adalah CERT iaitu Community Emergency Response Team untuk bertindak apabila berlaku kecemasan di kawasan komuniti masing-masing.

Pandu Uji

Antara aktiviti yang dianjurkan adalah permainan sepak raga bulatan, street soccer dan acara memancing. Bilangan penyertaan yang diterima sangat menggalakkan dan acara itu diwarnai lagi dengan pertandingan auto-show. Turut diadakan adalah acara pertandingan mewarna, memasak, mengukir buah, membaca Al-Quran, sukan rakyat dan acara karaoke terbuka.

Memeriksa nadi


Menang dan kalah memang adat permainan namun semangat suka bersaing yang ditunjukkan sungguh menarik dan ini amat sesuai untuk diteruskan dikalangan belia agar sentiasa bersaing ke arah kemajuan negara.
Pasar Tani

Pasar tani juga berlangsung di perimeter tapak karnival yang turut menghidangkan hasil tempatan. Semua pengunjung gerai pasar tani berpeluang membeli sayur-sayuran dan buah-buahan tempatan pada harga yang berpatutan.

Tendangan Gol

Menurut urusetia karnival acara kemuncak akan berlangsung pada sebelah malamnya di mana Majlis Perasmian akan berlangsung. Selepas itu pengunjung akan dihidangkan dengan Konsert Karnival Mesra Belia di mana akan menyaksikan persembahan percuma daripada artis dan kumpulan seperti XPDC, Jay-Jay, Adi Mentor, Siti Nordiana dan beberapa orang artis tempatan seperti Stanley AF.

Karaoke Terbuka
Pihak kami amat berpuas hati dengan layanan mesra yang diberikan oelh pihak urusetia dan berharap acara seperti ini akan diteruskan ke semua kawasan di Sarawak. Tahniah Demak Laut kerana berjaya memperkasakan belia mereka.

YB Datuk Abg Draup Turun Padang

Malam Perasmiananta


Bujang Taha - Mantan Mr Asia

Menerima sumbangan daripada ADUN N5 Demak Laut
Syabas


Sabtu, 19 Februari 2011

Taib Mahmud Cari Pengganti

Apakah kriteria yang bakal dilihat yang menentukan bakal pengganti Ketua Menteri Sarawak?  Sebelum ini kita telah melihat peralihan kuasa yang aman dan teratur apabila mantan Ketua Menteri yang 3 memberikan tampuk kerusi Ketua Menteri Sarawak kepada beliau. 

Adakah bakal pengganti Ketua Menteri kelak menjamin perpaduan seluruh kaum di Sarawak ini?  Perlukah Ketua Menteri Sarawak digeruni oleh pihak pembangkang bukan itu sahaja adakah dia perlu mempunyai karisma untuk mendapat sokongan dari segenap ranting di Sarawak?

Persoalan ini juga bermain di dalam benak setiap pemimpin dan penyokong kuat parti PBB dan Barisan Nasional Sarawak. 

Setakat ini cuma segelintir yang dapat dibariskan dalam senarai yang layak mengganti Pehin Sri.  Menurut akar umbi dari semua parti yang ditemuramah ketika Konvensyen Barisan Nasional 2011 yang lepas, mereka menggemari segelintir nama yang akan dikupas tidak lama lagi.

Nantikanlah pengupasan kriteria atau nama calon yang bakal menjadi Ketua Menteri, yang berjiwa rakyat, yang mampu mengendali beberapa portfolio tanpa mengira impak negatif.   Sesungguhnya orang ini memang berdarah politik sejak lahir dan amat sesuai sekiranya menjadi Ketua Menteri Sarawak yang ke 5.
Bakal Pengganti Ketua Menteri Sarawak?

Najib - Taib tahu masa yang sesuai peralihan kuasa di Sarawak

by Jessica Jawing. Posted on March 20, 2011, Sunday

SERIAN: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Menteri Pehin Sri Abdul Taib Mahmud tahu masa yang sesuai untuk peralihan kuasa di negeri ini.



1MALAYSIA: Najib bersama timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, Taib dan Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu (kiri) menunjukkan isyarat 1Malaysia sebelum meninggalkan majlis Pelancaran Sejiwa Senada di Dewan Masyarakat Serian di Kuching, semalam. — Gambar Bernama
Menurut Najib sesuatu peralihan kuasa perlu dijalankan dengan teliti dan teratur kerana hanya peralihan yang lancar dapat menjamin kesinambungan pembangunan yang telah dilaksanakan.

Beliau berkata, bayangan Taib untuk meninggalkan pentas sebagai pemimpin nombor satu negeri ini kerana beliau (Taib) mengutamakan berlakunya peralihan kuasa kepimpinan secara tersusun dan teratur baik di peringkat negeri ataupun pusat.

“Kami (Najib dan Taib) tahu bila masa yang sesuai untuk membuat peralihan kuasa di negeri ini kerana kami mempunyai persefahaman dalam perkara itu… kita tahu semua itu.

“Saya memberi jaminan kepada anda, Pehin Sri (Taib) bersedia apabila tiba masanya beliau benar-benar ingin meninggalkan pentas sebagai Ketua Menteri, jadi jangan bangkitkan perkara ini kerana yang penting peralihan itu berjalan dengan lancar,” katanya berucap merasmikan Program Sejiwa Senada Peringkat Bahagian Samarahan di sini, semalam.

Najib dalam pada itu memberi contoh semasa beliau mengambil alih tampuk kepimpinan daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi, ia merupakan proses peralihan yang dilakukan dengan baik.

Jelasnya, Taib yang merupakan pemimpin berpengalaman malahan sejak zaman bapanya (Tun Razak) sudah pasti akan menetapkan kepimpinan yang kukuh dan stabil yang dapat diterima oleh semua pihak sebelum berundur.

“Jangan desak pada sesuatu tetapi ikut tradisi yang baik dalam negara kita kerana yang penting ialah peralihan kuasa yang tertib dan tersusun.

“Ia supaya kepimpinan baru yang ambil alih nanti mampu membawa Sarawak pada keadaan yang lebih baik dan beliau (Taib) akan menjadi penyokong kepada kerajaan Barisan Nasional (BN),” tegasnya.

Terdahulu Taib dalam ucapannya membayangkan beliau akan berundur dalam masa terdekat bagi memberi peluang kepada muka baru untuk mengambil alih peralihan kuasa di negeri ini.

Katanya peralihan kuasa itu harus dijalankan dengan teratur bagi memastikan dasar dan pembangunan kerajaan dapat diteruskan.

Bagaimanapun Taib yang enggan mendedahkan jangka masa untuk peralihan kuasa hanya berkata ia berlaku apabila tiba masanya.

“Saya tahu saya sendiri telah lama berkhidmat dalam negeri ini tetapi saya juga tahu pada suatu ketika saya terpaksa pergi, namun apa yang pasti saya tidak mahu impian saya lenyap bersama saya,” tegasnya.

Justeru kata beliau Sarawak harus ada kerajaan yang mempunyai kepandaian, pengalaman dan sentiasa menukar kepimpinan supaya pemimpin baru dapat mentadbir negeri ini.

“Sebab itu kemungkinan saya akan bersara adalah sudah dekat… saya akan terus mengetuai pilihan raya ini tetapi hanya untuk memastikan ia berjalan dengan lancar.

“Saya memimpin pilihan raya ini bagi memastikan muka-muka baru dapat diketengahkan tetapi mereka yang mengambil alih mestilah mereka yang benar-benar terlatih,” katanya.

Beliau berharap mereka yang telah dididik selama ini mampu membentuk satu pasukan yang dapat memberi khidmat kepada negeri untuk memberi jaminan supaya tidak seorang pun rakyat di Sarawak rasa ketinggalan.

Pasukan itu katanya, harus disertai dan diwakili oleh pelbagai kaum termasuk Iban, Cina, Bidayuh, Orang Ulu dan kaum lain.

Hadir sama Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dua Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan serta Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu, Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Perhubungan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Tebedu Dato Sri Michael Manyin serta menteri-menteri persekutuan dan menteri-menteri kabinet negeri.

Jumaat, 18 Februari 2011

Kisah 3 Melayu Kaya Di Malaysia

Kalau kita kaya...kita nak beli blog ni!!


Minggu ini semua tengah panas nak tahu kisah Melayu kaya di Malaysia.  Mereka ini tersohor dan tergolong dalam senarai billionaire Malaysia. Malaysiakini yang memetik sumbernya daripada News Straits Times turut meriuhkan suasana kerana terkejut ada juga Melayu yang kaya dan mampu bersaing dengan bangsa lain.  

MP pun membuat analisa lagi untuk mengetahui senarai 40 orang kaya di Malaysia.  Korek punya korek maka dapatlah mempamerkan senarai di bawah untuk makluman bersama. Kredit kepada altiusdirectory.com


Dalam banyak nama-nama ni teringin juga nak tengok kalau Pehin Sri tersenarai dalam list orang kaya ni?!!  Tetapi alangkah malangnya hasrat hati tidak kesampaian.  

Begitu bahlol dan banganglah orang yang percaya Sarawakerepot yang menyatakan harta Pehin Sri berbilion-bilion?!!! Kenapa beliau tidak tersenarai sebagai orang kaya di Malaysia?!!!  Sungguh jelas bahawa Sarawakerepot pun kaki kelentong?!!  Kononnya mereka diupah oleh Majlis Tertinggi PKR untuk menghancurkan Ketua Menteri Sarawak!!????

Memanglah Parti Kelentong Rakyat suka menipu dan berbohong!!!??  Kalau dahulu mereka percaya Anwar Ibrahim mampu ke Putrajaya dan menakluk kerusi Perdana Menteri ??!!  Tapi sampai sekarang mereka masih ditipu dan suka mendengar orang yang menipu.  Agaknya budaya tipu-menipu dan bohong-membohongi sudah menjadi lumrah hidup mereka.  Mahkamah pun boleh mereka tipu inikan pulak rakyat jelata??

Kononnya nak turunkan harga minyak dan barang??!!! Itu pun tipu!! Semua ini adalah agenda PKR nak menang kerusi di Sarawak dan disusun sehingga ke Parlimen?!!

Nak menang di Sarawak kenalah tipu penuh dramatik sedikit!!!  Upah orang untuk buat dokumen palsu dan kaitkan dengan Pengerusi BN Negeri Sarawak terus!!!  Setakat teknik  buta IT macam itu, memang semua orang boleh buat!  Tetapi dalam banyak-banyak orang, orang PKR ini juga memang mudah dan suka ditipu!!!??  Tambahan pula mereka  ini suka  dan kuat berangan-angan untuk menjadi juara apabila PKR menang di Sarawak?!!!

Ada juga yang tengah berangan-angan kononnya 10 kerusi boleh dimenangi oleh Pakatan Rakyat sekiranya tarikh pilihan raya diisytiharkan dalam masa yang terdekat?!!!  Kerusi mamak atau kerusi old town kot?!!!

Sudahlah wahai PKR kembalilah ke alam nyata!!! Anwar dan PKR tidak akan menang walau satu kerusi pun selagi asyik nak menipu rakyat dengan auta dan grafik murahan!!!??


Hanya 3 Melayu Antara Yang Terkaya di Malaysia

Posted malaysiakini Feb 16, 11 2:43pm

Jumlah kekayaan terkumpul 40 individu terkaya di Malaysia meningkat 30 peratus disebabkan oleh pasaran saham yang aktif dan pengembangan ekonomi negara, lapor majalah perniagaan
Malaysian Business.

azlanMenurut majalah terbitan 16 Februari itu, jumlah kekayaan terkumpul mereka pada 21 Januari tahun ini RM206.27 bilion berbanding RM156.7 bilion setahun lalu.

Peningkatan itu selaras dengan kenaikan 20 peratus di FBM KLCI.

Jumlah bilionaire bagi tahun ini juga meningkat iaitu 27 orang - lima lebih ramai berbanding tahun lalu.

Daripada 20 individu terkaya itu, hanya tiga adalah golongan bumiputera.

mokhzani mahathirMereka adalah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary Foundation yang menerajui Kumpulan DRB-Hicom. Beliau menduduki tangga ketujuh dengan kekayaan RM8.84 bilion.

Di tangga kesebelas adalah Tan Sri Azman Hashim daripada Kumpulan Arab-Malaysian dengan kekayaan RM3.9 bilion manakala anak mantan perdana menteri, Datuk Mokhzani Mahathir (kanan) dari Kenchana Petroleum di tangga ke-19 dengan RM1.6 bilion.

Terus mendahului senarai itu adalah Tan Sri Robert Kuok, dengan kekayaan RM50.04 bilion manakala Tan Sri T Ananda Krishnan di tangga kedua dengan RM45.78 bilion.

Tan Sri Teh Hong Piow dari Public Bank pula naik ke tangga ketiga dengan kekayaan diramalkan pada RM12.77 bilion. Tempat keempat adalah pemilik IOI Corporation Bhd - Tan Sri Lee Shin Cheng dengan kekayaan RM12.74 bilion.

Kedudukan Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting kekal pada tangga kelima pada nilai RM10.89 bilion manakala pemilik Kumpulan Hong Leong - Tan Sri Quek Leng Chan menduduki tangga keenam pada RM10.75 bilion.

Khamis, 17 Februari 2011

PAS Mengemis Kerusi Daripada PR di Sarawak?!!!

Pengemis Cinta
Setakat nak ambil 8 kerusi sahaja buat apa? Baik ambik 71 kawasan sekaligus kalau nak tunjuk hebat?!!  Kalau dah tahu kalah di Beting Maro carilah tempat lain?

Inilah PAS! Mereka ibarat perumpamaan kalau mata kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga! 
Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan?   Kalau setakat nak bertanding satu kawasan kenapa perlu tubuh Dewan Pemuda PAS hingga ke semua bahagian di Sarawak?  Satu kawasan pun tak larat nak menang inikan pula menyibuk di kawasan lain?  Buktikanlah PAS di terima di satu kawasan terlebih dahulu sebelum memohon untuk bertanding di kawasan lain.  

Kalaulah PAS dibenarkan oleh Pakatan Rakyat untuk mencalonkan 8 kerusi kelak nescaya terlingkuplah Pakatan Rakyat!??  Kredibiliti PAS mulai kecundang setelah kalah pada PRK  Galas dan Tenang!  Kalau di Sarawak memang tidak ada harapanlah PAS!!!??? 

Golongan PAS dilihat begitu kuat sebelum Pilihan Raya memandangkan banyak guru dari Kelantan yang mengajar di Sarawak cuba meraih undi dari kalangan pelajar mereka?!!  Apabila tiba musim pilihan raya, jentera pilihan raya mereka memang kelas gitu!! 

Jentera pilihan raya mereka kelak nampak mantap tetapi apabila tiba di hari pengundian, maka jatuhlah PAS yang tidak pandai membahagi tugas untuk menggerakkan jentera mereka.  Kalau dilihat  memang PAS akan kalah  sebelum bertanding?!! Dinasihatkan agar Pakatan Rakyat tidak perlu membuang masa mereka untuk memberi ruang kepada PAS di Sarawak nescaya rugi sekali lagi semasa Pilihan R kelak!!?? PAS hanya layak dijadikan kuda tunggangan DAP dan PKR di Sarawak!
Kredit Kepada Reformasin

PAS Tanding Di Sarawak, Mahu Lebih Kerusi
Posted BERNAMA , 16 Februari, 2011 15:57 PM
KUALA LUMPUR, 16 Feb (Bernama) -- PAS mahu bertanding lebih banyak kerusi pada pilihan raya Dewan Undangan Negeri Sarawak yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Naib Presidennya Datuk Mahfuz Omar berkata sekiranya hasrat itu tidak tercapai, sekurang-kurangnya PAS akan mengekalkan untuk bertanding satu kerusi di DUN Beting Maro sama seperti pilihan raya negeri sebelum ini pada 2006.

"PAS bertanding (2006), sekarang dalam proses rundingan dan perbincangan untuk tentukan jumlah kerusi. Kita harap dapat bertanding lebih dari satu (kerusi), paling tidak mempertahankan status quo kerusi yang kita tandingi," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Beliau berkata Pakatan Pembangkang Sarawak masih dalam perbincangan untuk menentukan parti mana yang akan bertanding di setiap kerusi dan sekiranya tidak selesai Pakatan Pembangkang pusat akan berbincang dan memutuskannya.

Mahfuz yang juga anggota Parlimen Pokok Sena berkata Pakatan Pembangkang juga akan berbincang dengan parti pembangkang di Sarawak bagi mengelakkan pertembungan tiga penjuru.

"Kita harap mereka lebih terbuka kerana apa yang lebih penting ialah kemenangan. Kalau ada keperluan kita akan bincang dengan mereka," katanya.

Pada pilihan raya negeri Sarawak 2006, Barisan Nasional (BN) menguasai 63 kerusi dengan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) menang 35 kerusi diikuti Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) (12), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) masing-masing lapan kerusi.

Kerusi Pembangkang pula dimenangi oleh DAP enam, manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Cinta Malaysia (PCM) masing-masing satu kerusi.

Mandat Dewan Undangan Negeri Sarawak tamat Julai ini.

Sementara itu, bagi pilihan raya kecil DUN Merlimau, Pakatan Pembangkang terutamanya PAS akan membawa isu-isu mengenai integriti kerajaan yang memerintah, seperti fenomena yang berlaku di beberapa negara Asia Barat dan Timur Tengah pada masa ini.

Katanya, walaupun mengakui agak sukar untuk menang di kerusi majoriti Melayu berkenaan, apa yang penting ialah menyampaikan maklumat kepada rakyat di kawasan itu supaya dapat membentuk minda untuk kepentingan umum.

"Tak semestinya kita mesti menang untuk menyampaikan maklumat kepada rakyat dan tak semestinya pada pilihan raya sahaja. Kita juga masuk di lain-lain kawasan walaupun tak ada pilihan raya," katanya.

Penamaan calon pilihan raya kecil DUN Merlimau akan diadakan pada 26 Feb manakala hari pengundian pada 6 Mac dan ia diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada BN Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan, 54 akibat serangan jantung pada 20 Jan lepas.

-- BERNAMA

Rabu, 16 Februari 2011

Lucu!! DUN Sarawak Bubar Gara-gara SMS???

Lucu

DUN Sarawak tidak mungkin dibubarkan dalam masa yang singkat.  Ini kerana Program Sejiwa Senada masih belum tamat!!!  Program ini akan dijangka tamat pada penghujung bulan Mac 2011 tetapi bukan minggu ini.  Program ini merupakan pendekatan kerajaan selaras dengan Gagasan 1Malaysia untuk membuktikan bahawa Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Begitulah jawapan yang diterima ketika menghubungi akar umbi parti peringkat cawangan .  Ini berikutan daripada bicara kedai kopi yang menjangkakan pembubaran DUN Sarawak pada  hujung minggu ini.  Terdapat banyak desas-desus yang keluar berikutan dengan SMS yang telah diagihkan pada awal minggu ini.

Kononnya DUN Sarawak akan dibubar untuk mengelak protes beramai-ramai yang akan berlangsung di Padang Merdeka pada 20 Feb 2011 ini.?? Protes ini mungkin juga didalangi oleh kumpulan anti-CM yang menjangkakan pihak pembangkang daripada Sebuyau dan Sebagan, seperti yang dilaporkan dalam Melanau Blogger dan Rajahmas.???  Menurut audie61 dan sebanaku-sarawak pula, perkara ini disokong oleh JPUNS yang ditugaskan untuk mengumpulkan seberapa ramai ahli-ahlinya untuk melakukan demonstrasi di Padang Merdeka kelak!!!??

Bagi MP mustahil untuk mereka melakukan protes memandangkan Akta ISA masih ada untuk memastikan keadaan seperti ini tidak berlaku.  Akta Hasutan juga masih berkuatkuasa untuk menangkis dakyah pembangkang yang bebal mengenai undang-undang.   Diharap penasihat undang-undang parti pembangkang dari Malaya  boleh merujuk kepada Baru Bian dan See Chee How sebelum melakukan apa-apa tindakan yang kurang sesuai untuk masyarakat Sarawak.  Beringatlah sebelum padah, anak masih bersekolah dan periuk nasi perlu diisi dahlah harga barang semakin meningkat!!! 


Kalau betul nak berdemonstrasi silalah ke Kelantan!!! Betapa teruknya pemerintahan Nik Aziz, sebelah pejabat terdapat sarang pelacuran!!! Kalau di Sarawak mustahil untuk melihat keadaan sedemikian!!!  Janganlah dengar dakyah pembangkang yang tidak mempunyai bukti kukuh.  Setakat video dan kes Zaleha Bin Bujang tempoh hari semua pakar grafik boleh buat!!!  Kalau sahih bukti tentulah laporan sudah dibuat ke SPRM?!! Ini memandangkan semua tuduhan adalah fakta yang diolah sepertimana kes Zaleha Bin Bujang yang menonjolkan kedunguan pihak pembangkang yang buta IT??!!!

DUN Sarawak Tidak Akan Dibubarkan Minggu Ini, Kata Taib
posted BERNAMA 15 Februari, 2011 15:00 PM

KOTA SAMARAHAN, 15 Feb (Bernama) -- Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud pada Selasa berkata Dewan Undangan Negeri (DUN) tidak akan dibubarkan minggu ini untuk memberi laluan bagi pilihan raya negeri.

Taib, yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak berkata adalah tidak benar yang beliau akan menghadap Yang Dipertua Negeri Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng Jumaat ini untuk mendapatkan kebenaran untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri yang mempunyai 71 kerusi, yang penggalnya tamat pada Julai ini.

"Saya tidak tahu. Orang-orang ini boleh mereka-reka berita mengikut sesuka hati mereka tetapi saya tidak dapat sahkan perkara itu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan dan perarakan sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di sini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan dalam satu portal berita semalam yang memetik satu sumber di Astana Sarawak yang menyatakan telah dihubungi Pejabat Ketua Menteri pada minggu lepas untuk menetapkan 18 Feb sebagai tarikh perjumpaan dengan ketua negeri bagi tujuan itu.

"Berita adalah berita. Betul atau tidak betul, lihat dulu lah," kata Taib, yang juga menafikan yang beliau telah menghubungi Abang Muhammad Salahuddin semalam kerana seharian beliau tidak berada di pejabat kerana menghadiri mesyuarat jawatankuasa perancang.

Sementara itu, Taib, yang akan genap 30 tahun memegang jawatan sebagai Ketua Menteri pada 26 Mac, dijadual menyampaikan ucaptama di Konvensyen BN Sarawak di sini pada 5 Mac yang akan dihadiri 5,000 perwakilan dari semua parti komponen BN negeri.

BN kini menguasai 63 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri, dengan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang diterajui Taib mempunyai 35 kerusi diikuti Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) 12 dan Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) masing-masing lapan kerusi.

Enam lagi baki kerusi dikuasai oleh DAP manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Cinta Malaysia (PCM), melalui wakil rakyat Bebas, masing-masing satu kerusi.

Suruhanjaya Pilihan Raya disyaratkan mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan.

-- BERNAMA

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

Blog Archive

Tags

Tags

#MajulahMiri (3) #ManifestoBNSarawak2016 (1) #NajibRazak (3) #PolitikKesejahteraanRakyat (4) #PRN11 (5) #SarawakElection (7) #SarawakMemilih2016 (9) #SUPP (1) #tanyanajib (1) #TeamAdenan (1) #TeamAdenan #PRNSarawak #UndiBN (16) #theAdenanWay (5) #WeCanBee (2) 1 Sayawal (2) 100 tandatangan (1) 1432H (1) 16 September 2012 (2) 1981 (1) 1BN (1) 1M4U (1) 1Malaysia (14) 1Malaysia TV (1) 2011 (9) 2012 (2) 21 Iban Trackers (1) 22 Julai 1963 (1) 22 Julai 2013 (1) 23 Januari 2012 (1) 30 Januari 2012 (1) 3P (1) 50 Tahun Sarawak Merdeka (1) 500 AMK Keluar Parti (1) 8 Oct 2012 (1) 9M-1GB (2) A1 (2) Abang Abd Wahap (1) Abang Abdul Rauf (1) Abang Haji Muhammad Salahuddin (3) Abang Jo (1) Abang Johari (25) Abdul Aziz Adenan (15) Abdul Aziz Mohd Yusof (2) Abdul Aziz Yusoff (3) Abdul Karim Hamzah (9) Abdul Manan Ismail (1) Abdul Rahman Ismail (1) Abdul Rahman Sebli Sanusi (1) Abdul Sani (1) Abdul Taib Mahmud (57) Abdullah Saidol (4) Abdullah Sani Abdul Hamid (1) Abg Abd Aziz (1) Abg Jo (5) Abg Johari (6) Abgimuddin (3) Abgimuddin Kiram (2) Abgimudin (1) AbgJo (2) Abu Dhabi (1) Abu Seman Jahwie (2) Abu Seman Karim (1) Abu Seman Yusop (1) Abun Sui (1) AcaravTahunan (1) Acryl Sani (1) Adam Adli (10) Adena Satem (1) Adenan Satem (38) Adnan (1) ADUN (24) ADUN Bekenu (1) ADUN bersara (1) ADUN Demak Laut (1) ADUN Lambir (1) ADUN Meluan (2) ADUN Perak (1) Afdlin Shauki (1) Affendi Jeman (2) AFP (1) Agen CIA (4) Agihan Dividen ASB 2012 (1) Agong (1) Ahamd Nazib (2) Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak (28) Ahli Parlimen (2) Ahli Parlimen Batu (1) Ahli Parlimen Paya Besar (1) Ahli Parlimen Rompin (2) Ahli Parlimen Sarawak (30) Ahmad Johan (1) Ahmad Lai (15) Ahmad Maslan (7) Ahmad Nazib (12) Ahmad Sabu (3) Ahmad Said (2) Ahmad Zahid Hamidi (1) Ahmed Wali Karzai (1) Aidan Wing (3) Aidana Baizieva (2) Aidana Karabosa (1) Aidel Lariwoo (1) Aidil Adha (1) Aidil Fitri (6) Aidilfitri 2012 (1) AIFFA (1) Air Asia (4) Air Bersih (3) Air Percuma (4) AirBus A340 (1) Aisanda (1) Akademik (1) Akta Keterangan (1) Akta Universiti (1) Aktivis (1) Aku Janji BN (2) Al Jazeera (1) Al Juburi (1) Al-Quran (1) Alan Ling (1) alehkayong (7) Alexander Linggi (3) Alfred Jabu (12) Alfred Yap (4) Ali Biju (1) Ali Mahmud (1) Ali Rustam (1) Ali Setan (1) Altantuya (1) altiusdirectory (1) Alvin Chong (1) amah (2) Amanah Saham Bumiputera (1) Amanat Haji Hadi (1) Amaran Hujan Lebat Peringkat Jingga (1) Ambang Merdeka (1) Ambiga (2) Ambiga Pengajur Seksualiti Merdeka (2) Ambiga Sreenevasan (7) Ambrose Blikau Enturan (1) Amizuddin Ahmat (1) AMK (2) AMK Hulu Selangor (1) AMK Sarawak (3) Amuk (3) Ana Raffali (1) Anak Binai (1) anak merdeka (3) Anak Sarawak (1) Anak Sungai Derhaka (1) Anak Yatim (2) Anarki (1) Andrew Lo (1) Andrewson Ngalai (1) ANGKASA (1) angkasawan (1) Angkat Sumpah (1) Angkatan Tentera Malaysia (9) Animals (1) Annuar Rapee. Ripin Lamat (1) Anonymous (2) Ansari Abdullah (1) Anti Adam Adli (1) Anti BN (3) Anti Rosmah (1) Anti Taibetes (5) Anugerah Juara Lagu 25 (1) Anwar Cium Lelaki (4) Anwar Gay (2) Anwar Ibrahim (204) Anwar Ibrahim Bersara (2) Anwar Ibrahim Cium Lelaki (2) Anwar Ibrahim Imam Mahdi (1) Anwar Ibrahim's Past Quotes (1) Anwar Liwat Mahasiswa Sabah (1) Anwar Pakai Tuala (3) Anwar Pembulak (16) Apai (2) apanama (1) Arifiriazul Paijo (2) Arip Ameran (1) arkeologi (1) Armada Pemuda PBB (8) Artis Masuk UMNO (2) Artis Sarawak (1) Artis Sokong Najib (1) Asajaya (3) ASB (1) ASEAN (1) Asfia Nassar (2) Asian Correspondent (1) Askar (1) Askar Siber (1) Aslan bin Abdullah (1) Astana (1) Astronomy Day 2011 (1) ASWAJA (1) Atheis (1) Atlet (1) Atlet Terjun Olimpik Negara (1) ATM (4) Audie Chua (2) audie61 (4) AUKU (3) Aunty Umbrella (1) Australia (1) Awan Nano (1) Awang Abdillah Awang Nassar (3) Awang Bemee (1) Awang Tengah (16) Awangku Khaider (1) Azhar Ibrahim (4) Aziz Bari (2) Azizan Abdul Razak (2) Azlan Abdullah (4) Azlan Mohd Lazim (1) Azlan Yusof (7) Azlin Alias (1) Azmi Bujang (1) Azmin Ali (39) Aznil Mustapha. Jamil Khir Baharom (1) Ba'kalalan (1) Babi (2) Badrul Amin Baharom (2) Bagan (1) Baharuddin Mokhsen (3) Baitulmal Sarawak (2) Bajet 2011 (3) Bajet 2012 (2) Baju Hitam (1) Bakalalan (1) Bakun (3) Balaci Pembangkang (1) Balak (4) Balingian (5) Band of Bloggers (1) Bandar Baharu Lingga (1) Bangkok Pundit (1) Banjir (4) Banjir Kedah (2) Banjir Kedah 2010 (1) Bantu Kempen Pembangkang (1) Bantuan Am (1) Bantuan Rakyat 1Malaysia (1) Bantuan Sekolah RM100 (1) Bapa Saiful (1) Baram (4) Barbara Mawan (1) Barisan Nasional (143) Barisan Nasional MCA (1) Barisan Nasional Sarawak (5) Barrack Obama (1) Baru Bian (34) Basil (1) Batang Lupar (5) Battle for Egypt (1) Batu Kawah (2) Batu Lintang (2) Batu Niah (1) Batu Sapi (8) Baucar Buku 1Malaysia (1) Bawang Assan (2) Bawani (1) Bayan Mutiara (1) BB1M (1) BCCK (4) Beaufort (1) Bebaskan Anwar 901 (5) Beginda Minda (4) Bekas ADUN Sarawak (1) Bekas Mufti Perlis (1) Bekas PAS (2) Bekenu (6) Beladin (1) Belaga (2) Belaga Uma Badeng (1) Belanjawan 2012 (2) Belanjawan 2013 (3) Belawai (1) Belia (7) Benama (1) Bencana alam (1) Bengoh (2) Benigno Aquino (1) Berawan (1) Berbuka Puasa (1) Berita Harian (1) Berkat Timber Trading (1) Bernama (47) BERNAS (1) Bersih (1) Bersih 2.0 (5) Bersih 3 (10) Bersih 4 (1) Bersih diburu polis (1) Betin Maro (1) Beting Maro (3) Betong (4) Betty Chew (7) Beufort (1) Biadap (1) Bicara Rakyat (1) Bidayuh (2) Billy Abit (2) BIMP-EAGA (1) Bintulu (11) Biodata Adenan Satem (2) Biodata Calon BN PRK Kuala Besut (1) Biodata Calon Kerdau (1) Biodata Calon Merlimau (1) Biodata Calon PAS PRK Kuala Besut (1) Biodata Doris Sophia Brodie (1) Biodata Ketua Menteri Sarawak (1) Biodata Menteri Besar Sarawak (1) Biro Ekonomi PBB (1) Biro Ekonomi Pemuda PBB (2) Biro Penerangan Pemuda PBB (1) Biseksual (2) Black Magic (1) Blackberry (1) Blog Pembangkang (1) Blogger (2) Blogger Dipukul DAP (1) Blogger JASA (1) blogger kena saman (1) Blogger PR (1) Blogger Pro BN (1) Blogger Sarawak (4) Blogger. Sarawak (3) Blogger. Sebanaku-Sarawak (2) Bloggers United (1) BMF (4) BMS (1) BN (148) BN Direct (3) BN Pilihan Orang Muda (9) BN Priharin (1) BN Prihatin (3) BN Sabah (2) BN Sarawak (57) BN Terengganu (7) Boboi (1) Boeing 747 (1) Bohong (1) Boikot ADUN (1) Bolhassan Di (1) Bomoh Hebat (1) Bongkar (7) Bonus Raya 2012 (1) Borang BR1M Asli (2) Borang BR1M Palsu (1) Borang Palsu (1) Borneo Post (2) Boyert (1) BR (1) BR1M (11) BR1M 2 (3) Braveheart Blogger (1) Brunei (1) Bruno Manser Fund (1) BTN (1) Buang Pekerja (1) Bubur Lambuk (1) Budaya Ketam (1) Bujang Berani (1) Buka Puasa (3) Buka Sekolah 2012 (1) Bukit Assek (2) Bukit Kota (2) Bukit Sari (3) Buku Jingga (3) Bulan Sabit Merah (1) Bumiputera (6) Bungai (1) Bunyi Ngauman Langit (1) Bursa Malaysia (2) Calon Baru BN (3) Calon Baru PBB (14) Calon Baru PRS (2) Calon Baru SPDP (3) Calon Baru SUPP (3) Calon Baru SWP (3) Calon BN (3) Calon BN PRK Kuala Besut (2) Calon PAS Johor (1) Calon PAS PRK Kuala Besut (2) Calon PBB (1) Calon PBB Kota Samarahan (1) Calon PKR Permatang Pauh (1) Calon PKR PRU13 (1) Calon PKR Sarawak (14) Calon Presiden SUPP (3) Calon PRN11 Sarawak (1) Calon PRU13 (3) Calon Rasmi BN Sarawak 2011 (5) Calon Tidak Rasmi SUPP (2) Calon Wanita (1) Cambodia (1) Campaign (1) Canada (1) Carbon Offset Surcharge (1) Cari Makan (1) Carta Kebenaran (1) Cawat (2) CCU (1) Celik IT (1) CEO (1) Ceramah Perdana (1) Ceramah Umum (1) Chan Ming Kai (1) Change We Must (1) Che Long (2) Chee See How (1) CheguBard (2) Chin Peng (1) Chin Peng Masuk Malaysia (1) China Doll (4) CHOGM (1) CHOGM Action Network (1) Chong Chien Jen (7) Chong Chieng Jen (13) Chong Jieng Jen (1) Christchurch (1) Christina Suntai (1) Chua Soi Lek (1) Chua Tian Chuang (1) Chua vs Lim (1) CIA (2) CIBEI (1) Cina (1) Cincin Rosmah (3) citizenship (2) CIU (1) Cium Ketiak Pmimpin (1) Clare Revcastle Brown (2) CM5 (1) CM5 Taib Mahmud (1) CSI (1) Cucu Mat Kilau (1) Culture (1) Cumbu Jantan (1) Curtin University (1) Cuti Hari Mengundi (1) Cuti Umum (1) Cyb3r 4rmy (1) Daftar Pengundi (2) Dalat (4) Daniel Tajem (3) DAP (144) DAP Lawan PKR (1) DAP Sarawak (1) DAP. SUPP (1) Daro (1) DARPA (1) darulehsantoday (2) Dasar Ekonomi Baru (1) data (1) Dataran Merdeka (1) Datin Seri Rosmah Mansor (1) Dato (1) Datuk Gramong Juna (2) Datuk T (5) Datuk Zuki (1) Daud Abd Rahman (1) Daud Abdul Rahman (7) Daulat Tuanku (1) David Cohen (1) David Teng (2) Dayang Maimunah Daud (1) DBKL (1) DBNA (1) Debat II (1) Deklarasi Kuching (2) Demak Laut (6) Demo 1 Jan 2012 (1) Demonstrasi (1) Demonstrasi Mesir (3) Demonstrasi Palsu (1) Dennis Ngau (3) Dera Anak (1) Dera Budak Kecil (1) Dera Pembantu Rumah (1) Dewan Rakyat (1) Dewan Suarah Kuching (4) Dewan Undangan Negeri (1) Dilema pengundi (1) Ding Kuong Hiing (2) Dinosaur DAP (1) Doktor Falsafah (2) Dokumen Palsu Bank Dunia (1) Dolah Saidol (1) Dominique Ng (4) Dong Zong (1) Doris Sophia Brodie (1) Double Y (1) Douglas Unggah (2) Dr Abd (1) Dr Abdul Rahman Ismail (2) Dr Abdul Rahman Junaidi (3) Dr Afif (2) Dr Annuar Rapa ee (1) Dr Badrul Ditangkap Khalwat (2) Dr Bob Baru (1) Dr Che Rosli (1) Dr Draup (6) Dr George Chan (18) Dr Hazland Hipni (5) Dr James Masing (12) Dr Jerip Susil (2) Dr John Brian (1) Dr Marshitah Ibrahim (1) Dr MAZA (1) Dr Novandri (1) Dr Richard Brooks (1) Dr Rosmah Mansor (1) Dr Sheilagh Brooks (1) Dr Sim Kui Hian (6) Dr Teo (2) Dr Teo Yu Ken (3) Dr Tiki Lafe (1) Dr Zambry (1) Dr Zulkefli (2) DrMiM (1) DSAI (4) DUMC (2) DUN (9) DUN Kedah (2) DUN Kedah Bubar (1) DUN Muara Tuang (1) DUN N5 Demak Laut (2) DUN N8 Satok (9) DUN Nangka (1) DUN Pantai Damai (1) DUN Sarawak (13) DUN Sarawak bubar (15) DUN Semariang (1) Dzulkefly Ahmad (3) Earthquake (1) Edmund Stanley Jugol (1) Edwin Dundang (2) Ekonomi (8) Ekspo (1) Ekspo IKS Sedunia Hong Kong (1) Elizabeth Wong (3) Ellison Ludan (1) Empangan Baram (1) Empangan Murum (1) Empiang Jabu (1) Engkelili (1) Engkilili (1) English (1) Epworth Hospital (1) Esmail Kiram II (2) ESSCOM (4) ETP (1) Eurocopter 120 (2) EXCO Kedah (1) EXCO Pemuda PBB (6) Exco PKR Selangor (1) Ezam Nor (1) Ezkay Abdullah (1) Facebook (7) Fadillah (3) Fadillah Yusof (26) Fadillah Yusuf (1) Faekah Husin (2) Fakulti Kedoktoran Universitas Briwijaya Malang (1) Fardu Ain (1) Fathul Bari (1) Fatimah (2) Fatimah Abdullah (11) FDI (1) Felda Golden Venture Holdings (1) Felda Sahabat 17 (2) Festival Pertunjukan Seni Bela Diri Kuching 2012 (1) Filipina (5) Firefly (1) Fireflyz (1) Fitnah (10) Fitnah Pakatan (1) Fitnah Pembangkang (1) Flood (1) Foreign Direct Investment (1) Francis Harden (1) Francis Siah (12) Free Malaysia Today (14) Fuad Hassan (1) G5 (2) Gabenor Sarawak (3) Gabriel Adit (1) Gagasan 1Malaysia (3) Galas (18) Gambar (2) Gan Eng (1) Gan Pei Nei (1) Gan Ping Sieu (1) Gang Nam Style (1) GAP (2) GAY (2) Gay Jamban (1) GE13 (5) Gelang Patah (3) Gelombang Rakyat (1) Gempa Bumi (1) Gempur JPM (1) Gen Y (1) George Chan (3) George Lagong (1) Gerakan (2) Gerakan Anti DAP (1) Geran Kerajaan (1) Geran Persatuan (1) Gila Kuasa (1) Globalwitness (2) GMDU Dream Centre (1) Go Green (2) Godam (3) Golden Churn (3) golden churn pure creamery butter (2) Govind Singh (1) Gr (1) Gramong Juna (6) Granong Juna (1) Green Energy (2) Green Technology (2) GRO (1) GST (2) Gua Musang (4) Gua Niah (1) Gugur bayi (1) Guru (1) Guru Diberi Amaran (1) Guru Label Polis Najing (1) HAARP (2) Hab Halal Tanjung Manis (1) Hackers (1) Hadi Awang (24) Hafiz AF7 (2) Hafiz Mania (1) Hafiz Suip (1) Hafsah Harun (1) Haji 2011 (1) Haji Hadi (1) Hak Imigresen Sarawak (1) Halal (3) Halimah Mohd Sahat (1) Halimah Yaacob (1) HAM (1) Hamzah Ibrahim (1) Harakah (2) Harga Tol Pan Borneo (1) Hari Astronomi (1) Hari Jadi TYT (2) Hari Kebangkitan Rakyat (1) Hari Kemerdekaan (2) Hari Kibarkan Jalur Gemilang (2) Hari Malaysia (2) Hari Malaysia 2012 (2) Hari Mengundi Pilihanraya Sarawak 2011 (12) Hari Pahlawan Negeri Sarawak (1) Hari Penamaan Calon PR Sarawak 2011 (6) Hari Penamaan Calon PRK Kuala Besut 2013 (1) Hari Perkhidmatan Awam Sarawak 2012 (1) Hari Raya (2) Harry Potter (1) Harta Taib Mahmud (1) Harun Salim Bachik (1) Hasbi Habibollah (3) Hassan Ali (4) Hassanudin Salim (1) Hazaland Hipni (1) Hazlan Hipni (1) Hedging Doba Crude Oil (1) Henry Lau (1) Hew Kuan Yau (1) HFMD (1) Hiburan (1) High Frequency Active Auroral Research Programme (1) Hii King Chiong (3) Hijau (1) Himpun (1) Himpunan Biadap (1) Himpunan Haram (3) Himpunan Hijau (1) Hina Anggota Keselamatan (2) Hina Gambar Pemimpin (1) Hina Islam (2) Hina Sarawak (1) Hina Sultan (1) Hishamuddin Hussein (5) Hishamuddin Rais (1) HKR112 (2) Homoseksual (1) Hong Kong (1) Hotel Hilton KL Central (1) Hotel Pullman (1) Hotel Seri Carcosa (1) Hulu Langat (1) Hulubahlol Sulu (1) Husam Musa (3) HUSM (1) IADA (1) Ibrahim Ali (2) Ibrahim Mahmud (1) Ibu Pejabat Hangus (1) Ibu Pertiwi Kita (1) ICT (1) Idris Jala. Bario. Politik Sarawak (3) Idris Jusoh (2) IIC (1) Ijazah (1) Ijazah Kehormat (1) IKD (1) Ikon Pakatan Haram (1) Ikrar Sokong BN (1) Ikrar Sokong UMNO (1) Illuminati (1) Imam Mahdi (1) Inap Desa (1) Indang Engkas (1) Indeks (1) Indonesia (3) Industri (2) Industri Elektronik (1) Industri Kreatif (1) Industri Perladangan (1) Infantri (1) Ini Kalilah (1) Inspirasi Kenyalang 2013 (1) Institut Kajian Dasar (1) International (1) International Islamic Centre (1) Internet (1) Internet Blackout Day (1) Internet Gentian Optik (1) Ipoh Timor (1) Iran (1) Irkutsk (1) Isitiadat Pertabalan Agong Ke 14 (1) Islam (1) Ismail Sabri (4) Ismandy Ali Hassan (1) Israel (1) Isteri CM (2) Isteri Ketua Menteri (3) Isteri Ketua Menteri Sarawak (2) Isteri Perdana Menteri (2) Isteri PM (2) Isteri Taib Mahmud (10) Isu Air Selangor (1) Isu AUKU (1) Isu balak (2) Isu Gantung Aziz Bari (1) Isu JAIS DUMC (4) isu khinzir (1) Isu Mentega Halal (2) Isu Moral (1) Isu Murtad (1) Isu NFC (1) Isu Pecah Amanah (1) Isu Rasis (2) Isu Royalti Minyak (1) Isu Sekatan Empangan Murum (1) Isu Tanah (3) Isu Tanah NCR (6) Isu Video (1) Isu Video Seks (2) Izminur Salleh (1) Jabatan Imigresen (1) Jabatan Ketua Menteri (2) Jabatan Penerangan (1) Jabatan Perdana Menteri (2) Jabatan Tanah dan Ukur (1) Jabu (3) Jacel Kiram (1) Jacob and Co (1) JAIS (4) JAKIM (1) Jalan Patingan (1) Jalan Raya (1) Jalinan Antarabangsa (1) Jalur Gemilang (6) Jalur Lebar Internet (1) Jam Omega (3) Jam Tangan Omega (1) Jamaluddin Jarjis (2) Jamalul Kiram (3) Jamalul Kiram III (15) Jambatan Kedua Pulau Pinang Runtuh (1) Jambu Anwar Ibrahim (1) James Chan (1) James Dawos (3) James Masing (13) James Wong (1) Jamilah Anu (1) Jamilah Taib (1) Janji Bersih (3) Janji Biadap (1) Janji Demokrasi (1) Janji Ditepati (6) Janji Pakatan (1) Jari Dicalit (1) JASA (3) JATI (1) Jatuh (2) Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (1) Jawatankuasa Siasatan Ngauman Langit (1) Jawatankuasa Terpilih Parlimen (4) Jaya Ramba (1) JC Fong (1) Jeffrey Kitingan (1) Jeffry Ooi (1) Jelajah Media Sosial 1 Malaysia (1) Jelajah Merdeka Rakyat (1) Jelebu (1) Jenapala (1) Jenice Lee (1) Jeniri Amir (1) Jentera Pakatan Rakyat (10) Jentera Pilihanraya (21) Jentera Pilihanraya Sarawak (1) Jentera PRU13 (3) Jepak (1) Jerayawara Bubur Lambuk Bubur Pedas (1) Jimmy Donald (1) Jimmy Palikat (1) Jiwa Bakti (2) JKKK (1) JKR (1) Joget Syawal (1) John Brian (1) John Saban (1) Johnny Wong (1) Johor (7) Jolo (2) Jom Ubah (1) Joseph Entulu (1) Joseph Salang (4) Joseph Salang Gandum (5) JPUNS (3) JPUS (1) JTP (4) JTS (1) Julau (7) Kabinet Bayangan (1) Kabinet Menteri 2013-2018 (2) Kabinet Sarawak (3) Kabinet Sarawak 2011 (1) Kabong (1) Kad Raya (1) KAF (1) Kaherah (1) Kajian Pembangunan (1) Kakitangan awam diberhentikan (1) Kami (1) Kampung Assyakirin (1) Kampung Datu (2) Kampung Datu Lama (1) Kampung Hilir (2) Kampung Jambu (1) Kampung Kudei Baru (1) Kampung Lajong (1) Kampung Lusut (1) Kampung Pujut Tanjung Batu (1) Kampung Sebat Melayu (1) Kampung Sim-sim (1) Kampung Simpunul (1) Kampung Sri Jaya (1) Kampung Tabuan Lot (1) Kampung Tanduo (5) Kampung Temedak (1) KampungWifi (1) Kampus Kota Samarahan (1) Kanang Langkau (1) Kanowit (3) Kanser (1) Kapal Perang Jepun (1) Kapal Selam (2) Kapit (7) Karikatur (1) Karim Hamzah (3) Karnival (1) Karpal Singh (10) Katori Maru (1) Kayu Hanyut (1) KDN (6) Keadilan (1) Kebakaran (2) Kebing Wan (1) Kedah (5) Kedah Banjir (1) Kedai Rakyat 1Malaysia (1) Kediaman Ketua Menteri Sarawak (1) Kejam (1) Kek Harijadi (1) Kek Lapis Sarawak (1) Kekayaan Ketua Menteri (1) Kelab BN (1) Kelab Penyokong BN (3) Kelab Penyokong UMNO Miri (1) Kelana Jaya (1) Kelantan (20) Kelapa Sawit (1) Keldai (1) Keluar BN (1) Keluar Parti (2) Keluar Parti BN (1) Keluar PKR (1) Keluarga (1) Keluarga Ketua Menteri Sarawak (1) Keluarga Perdana Menteri (1) Kemajuan Tanah (1) Kemalangan (1) Kemalangan Bot Ekspres Belaga (1) Kemanusiaan (1) Kemelut UMNO (1) Kementerian Kewangan (1) Kempen 901 (1) Kempen Antirokok (1) Kempen Kesedaran Teknikal (1) Kempen Menjiwai 1Malaysia (1) Kempen Pilihanraya Sarawak (20) Kempen PRU13 (1) Kemudahan Awam (1) Kepulauan Sulu (1) Keputusan Mahkamah Anwar Ibrahim (4) Keputusan Pilihan Raya Sarawak 2006 (1) Keputusan Pilihan Raya Sarawak 2011 (2) Keputusan Pilihanraya Negeri Sarawak 2011 (1) Kerabu Bersuara (1) Kerajaan Pakatan (1) Kereta Kabel (1) Kereta Kebal (1) Kereta Perisai Berantai (1) Kes China Doll (1) Kes Dera Budak Kecil Dalam Facebook (1) Kes Letupan 3 Bom (1) Kes Liwat (1) Kes Mahkamah (2) Kes Mahkamah Anwar Ibrahim (2) Kes Video (1) Keselamatan (1) Kesihatan (5) Ketua Menteri Sarawak (23) Ketua AMK (2) Ketua Beliawanis MACA (1) Ketua Cabang Miri (1) Ketua Cabang PKR Miri (2) Ketua Masyarakat (1) Ketua Masyarakat Kaum Iban (1) Ketua Menteri Pulau Pinang (8) Ketua Menteri Sarawak (62) Ketua Pembangkang (36) Ketua Pembangkang Rosak Akhlak (1) Ketua Pembangkang. Mat Bunga (1) Ketua Pemimpin Pembangkang (2) Ketua Pemuda BN (1) Ketua Pemuda BN Sarawak (4) Ketua Pemuda MIC (1) Ketua Pemuda PBB (11) Ketua Pemuda PKR (2) Ketua Pemuda SUPP (1) Ketua Pemuda UMNO (5) Ketua Penerangan Pemuda (3) Ketua Penerangan Sayap Pemuda (1) Ketua Penerangan UMNO (2) Ketua Polis Kuala Lumpur (1) Ketua Polis Negara (2) Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri (1) Ketua Umum Pembangkang (3) Ketua Wanita BN Sarawak (1) Ketua Wanita PBB (2) Ketua Wanita SPDP (1) Ketua Wanita SUPP (1) Ketua Wanita UMNO (4) Khairul Azam Abdul Aziz (1) Khairy Jamaluddin (6) Khaled Nordin (2) Khalid Samad (1) Khalid Abu Bakar (1) Khalid Gagap (6) Khalid Ibrahim (20) Khalid Ismeet (1) Khalid Samad (3) Khalid Yunos (1) Khalwat (1) Khianat (1) khutbah Jumaat (1) Kidurong (1) Kiram (4) Kiram III (1) KITA (2) KJ (1) KLCI (1) KLIA2 Sepang (1) KM5 (1) Koh Tsu Koon (1) Kohilan (1) Kolera (3) Komander RSF (1) Komiti Sosial dan Kebajikan (1) Kompas (1) Komponen BN Sarawak (1) Komunis (1) Komunis pejuang kemerdekaan (1) Komunis Sabu (2) konfrantasi (1) Konrad Adeneur Foundation (1) Konsesi balak (1) Kontraktor Bermasalah (1) Konvensyen Barisan Nasional Sarawak (5) Koperasi dan Kepenggunaan (1) Koran (1) Korban 2012 (1) Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (1) Kosmo (2) Kota Kinabalu (1) Kota Samarahan (11) Kotor (1) KR1M (3) Kreatif (1) Krisis (3) Krisis Air Selangor (1) Krisis Dalaman BN (2) Krisis PRS SPDP (2) Kroni (1) Ku Li (2) Kuala Besut (1) Kuala Langat (1) Kuala Lumpur (4) Kubah Ria (1) Kuching (21) Kuching Fest 2011 (2) Kuching Selatan (2) kuchingitam (3) Kudat (1) Kumpulan 17 (1) Kumpulan Rimbunan Hijau (1) Kurang Saman Trafik (1) Kutip Sampah (1) Labis (1) Lahad Datu (31) Lajim Ukin (2) LAKIL (1) Laman Facebook Anti Sarawak (1) Laman Parlimen (1) Lambir (5) Lan Berambeh 2012 (1) Land and Survey (1) Lanun Sulu (2) Larry Sng (13) Latheefa Koya (2) Lathefa Koya (1) Latiff Ahmad (1) Lau Wei Kiong (2) Law on Native Customary Land in Sarawak (1) Lawas (1) Lawat Sarawak (1) Lawatan Kerja Ketua Menteri (1) Lawatan Kerja TPM ke Sarawak (1) Lawyer Garang (1) LCCT (1) Lebuhraya (6) Lebuhraya Rakyat (1) Lee Boon Chye (1) Lee Chee Leong (1) Lee Guan Eng (1) Lee Kim Shin (4) Lee Kuan Yew (2) Lee Michael Toyad (1) Lee Seng An (1) Lelaki Cium Anwar (1) Lelaki Lembut Cium Anwar (1) Lelaki Pakai Tuala (1) Lelaki Terjun AirAsia (1) Lembah Pantai (5) Lembu (3) Len Taliff Salleh (2) Leo Michael Toyad (1) Leonard Linggi (2) Lesbian (1) LGBT (1) LHDN (3) Li Hua Plaza (1) Liew Jiu Ming (1) Lihan Jok (1) Lim Guan Eng (33) Lim Kit Siang (19) Lim Su Kien (1) Limbang (5) Lina Joy (1) Linda Then (2) Liow Tiong Lai (2) Listen (1) Liwan Lagang (1) Liwat (4) Liwat 901 (3) Liwat Mahasiswa Sabah (1) Lo Khere Chiang (1) Lokman Adam (1) Lompat Parti (5) London Evening Standard (1) London's Riot (1) Long Item (1) Lorna (1) Lovely Rainbow (2) LPG (1) Lubok Antu (1) Lulzsec (1) Lundu (2) Lusung (1) Lynas (1) Machan (5) MAFREL (1) Magrina Awing George (1) Maharaja Lawak Mega 2011 (1) Mahasiswa Malaysia di bunuh (1) Mahasiswa Malaysia Malang (1) Mahasiswa Merempuh UPSI (2) Mahasiswa Sabah Diliwat Anwar Ibrahim (1) Mahasiswa Turun Bendera Najib (7) Mahasiswa UPSI (2) Mahasiswa UPSI Memalukan (1) Mahfuz Omar (1) Mahmud Abu Bekir Taib (7) Majang Ranggi (1) Majikan Kejam (2) Majlis Konvokesyen (1) Majlis Merdeka Raya (1) Majlis Peguam Negara (1) Majlis Pelancaran Pan Borneo (6) Majlis Pimpinan Negeri Sarawak (1) Majlis Tertinggi (2) Majoriti (1) Mak Lampir (2) Makhluk Asing (1) Malang (1) Malaysia (104) Malaysia Airlines (1) Malaysia Business (1) Malaysia Chronicle (2) Malaysia Strikes Back (1) Malaysia-Chronicle.com (2) Malaysia. (1) malaysiakini (1) malaysiakini.com (3) Malaysian Spring (1) Malaysian Student Department (2) Malayuraya (1) Maliki Mahli (1) Malindo Air (1) Mandat Rakyat (1) Mangkat (1) Mangsa Helikopter Terhempas Semenyih (1) Mangsa Kebakaran (1) Manifesto BN (2) Manifesto BN Sarawak (2) Manifesto Pakatan Haram (1) Manifesto PAS (1) Manifesto Pilihan Raya Sarawak 2011 (2) Manifesto Pilihan Raya Sarawak 2016 (1) Manifesto PRU13 Kedah (1) Manoharam (1) Mansor Othman (1) Mansuh PTPTN (2) Mantan Perdana Menteri (1) Mariam Mokhtar (3) Martin Ben (1) Marudi (2) Mas Gading (2) Mas-Air Asia (1) Masakan Sarawak (1) Masalah Air (1) Masir Kujat (2) Mat Bunga (1) Mat Jantan (1) Mat Sabu (7) Mat Sabu pertahan komunis (1) Matang (1) MatJenPeCal (1) Matt Duggan's Riot (1) Matu (1) Maximus Ongkili (2) Mayat Komunis (1) MB Kedah Berbulan Madu (1) MB Kelantan (1) MB Perak (1) MB Selangor (3) MBKS (4) MBPJ (3) MCA (4) Media Baru (3) Media Tradisional (1) mediapermatangpauh (1) Meetup Kuching (1) Melaka (2) Melanau Blogger (14) Melaun (1) Melaun Judat (1) Melbourne (1) Meluan (4) Membuang Undi (1) Menang (1) Mengamuk (1) Mengundi (1) Menteri (4) Menteri Besar (2) Menteri Besar Kedah (2) Menteri Besar Sarawak (2) Menteri Besar Selangor (5) Menteri Besar Terengganu (2) Menteri Kebajikan Wanita dan Pembangunan Keluarga (1) Menteri Kemudahan Awam (1) Menteri Kesihatan (1) Menteri Muda (6) Menteri Pembangunan Perindustrian (1) Menteri Perlancongan (1) Menteri Pertahanan (1) Menteri Wanita Sarawak (1) Merdeka (3) Merdeka 2012 (1) Merdeka 55 (1) Mesyuarat UMNO (1) MIC (2) Michael Lias (1) Michael Manyin (2) Michael Teo (2) Micheline Calmy-Ray (1) Michelle Yeoh (1) Mild Stroke (1) Military (1) MiM (2) Minda Tajdid (1) Minyak Naik (1) Miri (37) Mirul Haizam (1) MJC (1) MJIT (1) MNLF (4) MoCS (12) Mohammad Ali Mahmud (2) Mohammad Salleh (1) Mohd Asri Zainul Abidin (1) Mohd Isa Abdul Samad (1) Mohd Zin Mohamed (1) Mohdar Ismail (1) Mong Dagang (1) Moody's Report (1) Mordi Bimol (1) Morliah Awang Daud (1) Morshidi Ghani (1) MOSTI (4) MP (1) MP Miri (1) MPN (1) Mr Mansuh (1) mStar (1) mStar Online (2) MTD (1) MTUC (1) Muara Tebas (1) Muara Tuang (2) Muda Tengah (3) mudatengah (5) Mufti Pahang (1) Muhamad Razali (1) Muhyiddin (1) Muhyiddin Yassin (11) Muka Baharu PRU13 (1) Muka Baru PRU13 (1) muka murtad DUMC (3) muka petang (3) Mukah (6) Mukapetang (2) Mukhriz Mahathir (3) Murid asrama (1) murka (1) Murtad (2) Murum (2) Musa Abdullah (2) Musa Aman (1) Mustafa Ali (3) Mustaffa Ali (1) Mustapa Mohamed (1) Muzik (1) MyCreative (1) mySinchew (1) N. 14 Batu Kawah (1) N. 74 Pujut (1) N.72 Lambir (1) N.74 Pujut (2) N15 (1) N27 (1) N27 Merlimau (1) N28 Kerdau (1) N45 (2) N47 (1) N5 (3) N5 Tenang (3) N50 (1) N51 (2) N51 Balingian (1) N62 (1) N65 (1) N70 Ba'kelalan (1) N8 Satok (4) N9 Padungan (3) Nabi Anwar (1) Nadeane (2) Nafsu (1) Nahas Helikopter Semenyih (2) Nahas Udara (2) Nahas Udara Sarawak (1) Naib Ketua Pemuda PBB (1) Naib Presiden PBB (1) Naib Presiden PKR (1) Najib (4) Najib Ke Sarawak (2) Najib Lawat Sarawak (5) Najib Razak (119) Najib Razak Lawat Sarawak (3) Najib Razak Letak Jawatan (1) Najib Razak Rasmi Sekolah (1) Najib4PM (4) Nallakaruppan (1) Namewee (3) Nancy Shukrie (1) Nangka (1) Nanyang Siang Pau (1) Naroden (2) Naroden Majais (1) Naroden Matjais (4) National Feedlot Corp (3) Nazri Abdul Aziz (1) NCL (1) NCR (1) NCR Land (1) Negeri Pembangkang (1) New Straits Times (2) New Zealand (1) Newspapers (12) NFC (2) Ng Moon Hing (1) Ng Paik Kheng (5) Nga Kor Ming (2) Ngabang Gawai Dayak 2012 (1) Ngap Sayot (1) Ngemah (1) NGO (2) Niah (2) Nik Aziz (32) Nik Aziz Nik Mat (1) Nik Seri Ayu Nik Ibrahim (1) Nikotin Percuma (1) Nisa Adinna (1) Nizar Jamaluddin (1) NKRA (1) Nobisha (1) Noh Omar (1) Nooryana Najwa (1) Norah Abd Rahman (2) Norazman Abdullah (1) Normala Sudirman (4) North Borneo (1) NST (1) NUJ (1) Nur Misuari (5) Nurul Izah (1) Nurul Izzah (9) Nurul Izzah Lembah Pantai (1) Nurul Nuha (4) OBG (1) Occupy Dataran Merdeka (2) Occupy Perth (1) Old Boys Association (1) Olimpik (1) Ombak Rindu (1) Ong Lai Sark (1) Op Daulat (2) OPA (1) Ops Daulat (5) Ops Mai Pulai (1) Ops Pasir (1) Ops Sulu (2) OpsMalaysia (1) Orang Asli (1) Orang Minyak (1) Orang Ulu (1) Ottawa (1) Oxford Business Group (1) Oya (2) P 215 Kapit (1) P Kamalanathan (1) P.214 (1) P.219 Miri (1) P.44 Permatang Pauh (1) P192 Mas Gading (1) P196 (1) P218 (4) P219 (2) P221 (1) PAD (1) Padang Majlis Bandaraya Miri (1) Padang Merdeka (1) Padungan (1) Pagar Rumah PM Dirempuh (1) Pahang (3) Pahang Daily Online (1) Pahangku (1) Pakai Kasut (1) Pakaian Rasmi (1) Pakan (2) Pakar Perundangan digantung (1) Pakatan Haram (42) Pakatan Rakyat (19) Paktan Rakyat (1) Palsu (2) Pan Borneo (4) Pancing Ahli (1) Pandan (1) Pandelela Rinong (1) Pandelela Rinong Pamg (2) Pandi Suhaili (8) Pandikar Amin (1) Panel Pemikir JASA (1) Pangkalan Hadapan. BN Prihatin (1) Panglima (1) Panglima Harimau (1) Pantai Bungai (1) Pantai Damai (1) PAP (1) papagomo (8) PAPAHOMO (1) Parlimen (8) Parlimen 2012 (1) Parlimen Ampang (1) Parlimen Batang Lupar (1) Parlimen Hulu Rajang (2) Parlimen Kota Samarahan (2) Parlimen Miri (1) Parlimen Petra Jaya (4) Parlimen Santubong (6) Parlimen Sarawak (1) Parlimen Stampin (2) parpukari (1) Pars AV-8 (1) Parti Baru BN (2) Parti Bersatu Sabah (6) Parti Rakyat Sarawak (3) PAS (127) Pasir (1) Pasir Panjang (1) Pasir Puterh (1) Pasukan Penguatkuasa SPR (2) PATI (2) Patricia Gari (1) Patrick Wong (1) Patriot (1) PAU 2011 (1) Pauline Kayan (1) Paulus Palu (5) PBB (205) PBB Lundu (1) PBB. BN Sarawak (1) PBDS (1) PCM (2) PDRM (4) Pecah Perpaduan (1) Pegawai Daerah (1) Pegawai Daerah Lundu (1) Pegawai Kerajaan (1) Pegawai Khas Anwar Ibrahim (1) Pegawai Sosial (1) Pegawai Waran 2 (1) Pehin Sri (3) Pejabat Daerah Lundu (1) Pejabat Kemajuan Rakyat (1) Pejabat Ketua Menteri Sarawak (1) Pejuang Kemerdekaan (1) Pekan (1) Pekan Machan Terbakar (1) Pekerja Indonesia (1) Pekerja Industri (1) Pekerja Kilang (1) Pelaburan (1) Pelagus (2) Pelajar Peluk Islam (1) Pelajar Tayang Punggung (1) Pelan Induk Pembangunan (1) Pelan Pembangunan Pendidikan (1) Pelan Peralihan (1) Pelan Peralihan Ketua Menteri Sarawak ke-5 (1) Pelancongan (3) Pelik (1) Peluang Pendidikan (1) Pemandu Zahida Rafik (1) Pembangkang (10) Pembangunan (4) Pembangunan Usahawan Bumiputera (1) Pembubaran DUN Sarawak (7) Pembubaran Parlimen 2013 (1) Pemerhati Politik (1) Pemimpin Bersama Rakyat (2) Pemuda BN (1) Pemuda PAS (1) Pemuda PBB (12) Pemuda PBB Letak Jawatan (1) Pemuda PBB.Biro Ekonomi Pemuda PBB (1) Pemuda PKR (2) Pena Emas Sarawak (1) Penan (4) Penang (1) Penasihat (1) Penasihat Ekonomi Selangor (1) Penceroboh Lahad Datu (11) Penceroboh Sabah (11) Pencuri (1) Pending (1) Penerima BR1M Haiwan (1) Pengajian Tinggi (1) Pengarang Harakah Ugut Bunuh (1) Pengerusi BN (2) Pengerusi Cawangan SUPP (3) Pengerusi DAP Sarawak (1) Pengerusi SPDP (2) Pengerusi SPR (2) Pengerusi SUPP (3) Penggal Ke 9 (1) Pengganas Bersih (3) Pengganas Sulu (14) Pengganss Sulu (1) Pengganti Ketua Menteri Sarawak (3) Pengganti Taib Mahmud (1) Pengundi Hantu (1) Penipu (1) Penipu Rakyat (1) Pentas Rakyat (1) Penyu (1) People’s Alliance for Democracy (1) Peraduan (2) Perak (4) Peralihan Kuasa KM Sarawak (1) Perancangan Sumber dan Alam Sekitar (1) Perang Siber (1) Perayaan (1) Perbadanan Fidlot Nasional (4) Perdana Menteri (7) Perdana Menteri Gay (1) Perdana Menteri Malaysia (13) Perdana Menteri. Ketua Menteri (1) Perhimpunan Agung UMNO 2011 (1) PERKASA (4) Perkauman (1) Permaisuri Sarawak (1) PERMATA Negara (1) Permatang Pauh (2) Permodalan Nasional Berhad (2) Perpaduan (1) PERS (1) Persatuan Astronomi Sarawak (1) Persatuan Media Sosial Sarawak (1) PERSB (2) Persidangan ADUN Sarawak ke-17 (2) Perth (1) Pertubuhan Bukan Kerajaan (1) Perutusan Aidilfitri (1) Perwira Maya (1) Pesaka Bumiputera Bersatu (1) Pesuruhjaya Polis Negeri Sarawak (1) Petaling Jaya (1) PETCO (1) Peter Ato Mayau (2) Peter Chin (22) Peter John Jaban (3) Peter Minos (1) Peter Nansian (6) Petra Jaya (6) Petronas (1) Petua BN (1) Phillipine (1) Piasau (2) Pidato Perdana (2) Pijak Gambar Pemimpin (1) Pilhan Raya Sarawak (4) Pilhan Raya Sarawak 2011 (1) Pilhanraya (1) Pilihan Raya (1) Pilihan Raya Sarawak (21) Pilihan Raya Umum Ke -13 (1) Pilihanraya Kecil Cawangan (2) Pilihanraya Negeri (4) Pilihanraya Negeri Sarawak (7) Pilihanraya Sarawak (10) Pilihanraya Sarawak 2011 (6) Pilihanraya Sarawak Ke-10 (8) Pilihanraya Umum (1) Piliharaya (3) Pingat Perkhidmatan Cemerlang (1) Pirtates of the Carribean On Stranger Tides (1) pisau (5) PKM (1) PKR (243) PKR Lawan PAS (1) PKR Miri (1) PKR Sabah (1) PKR Sarawak (16) PKR Selangor (3) PKR Suai (1) Planetarium Sultan Iskandar (2) Plet JPJ (1) Plet WWW1 (1) PM (1) PM Sempoi (1) PNB (1) Pneumokokal Meningitis (1) Polis (1) Polis Di Raja Malaysia (3) Polis Terkorban (1) Politician (11) Politik (22) Politik Sarawak (17) Politik Kotor (12) Politik Maki Hamun (1) Politik Matang (1) Politik Pembangkang (1) Politik Sarawak (25) Politik Semenanjung (10) Politik Universiti (1) Pornthip (1) Portfolio Hal Ehwal Islam Selangor (1) PPP (2) PPRPD/PKCW (1) PR (2) pr.bonology.com (1) Prairin (1) Pramugara Melampau (1) Presiden PAS (1) Presiden PBB (1) Presiden SUPP (2) Presiden UMNO (7) PRK (12) PRK Kerdau (1) PRK Kuala Besut (15) PRK Merlimau (1) PRK Permatang Pauh (4) PRK Politik Kotor (1) PRK Tenang (2) PRN Sarawak 2011 (2) PRN Sarawak 2016 (2) PRN Selangor (1) PRN11 (1) PRN11Sarawak (3) Pro BN Sarawak Blogger (1) Pro Zionis (1) Prof Dr Sim Kui Hian (1) Progran 6P (1) Projek IC (1) Projek Jiwa Murni (2) Protes (2) Proton Ace (2) PRS (38) PRS 10 (1) PRU (9) PRU 13 (29) PRU Sarawak (1) PRU-13 (5) PRU13 (179) PRU14 (1) PSY (1) Puan Sri (1) Puan Sri Ragad (6) Pulau Pinang (19) Pulau SImunul (1) Pulau Talang-Talang (1) Pusat Islam Antarabangsa (1) Pusat Khidmat Wakil Rakyat Tanjung Datu (1) Pusat Penetasan Penyu Talang-Talang (1) Puteri Jacel Kiram (2) Puteri SPDP (1) Puteri Sultan Sulu (1) Putra Jaya (1) Putrajaya (3) PWTC (2) Quake (1) Rabiah Amit (1) Racist (3) Radin Kadri (1) Radio (1) Radio Free Sarawak (5) Radio Haram (3) Radpanzer (1) Rafizi Ramli (15) Ragad Al Kurdi (1) Ragad Al Walid (2) Ragad Mahmud (2) Ragad Taib (4) Ragad Waleed Al-kurdi (1) Ragad Walid (1) Rahim Thamby Chik (1) Rahsia Dahsyat Bateri 3A (1) Rais Yatim (14) Raja Goyang 360 (1) Raja Muda (4) Raja Muda Abgimuddin Kiram (2) Raja Muda Kiram (3) Raja Muda Sulu (2) Raja Nong Chik (1) Raja Petra (4) rajahmas (9) Ramadan (10) Ramadan 2012 (3) Ramadhan (2) Ramalan (1) Rancangan Sarawak (1) Rang Pindaan Kesalahan Pilihan Raya (1) Ranking Alexa Region Malaysia (1) Rasis (1) Rasuah (6) Raya 2012 (1) Razaili Gapor (1) Razakan Seran (1) Razali Ghapoor (1) Razi Sita (1) Rebel5 (1) Rebut Kerusi (1) Regime Mubarrak (1) RELA (1) Rembau (2) Rempuh Pagar Rumah PM (1) Renjer (1) Rentap 5 (1) Repok (1) Repot Polis (2) Resepsi (1) Residen Kuching (1) Restoran Coop 1 Malaysia (1) Reuters (1) RH Hotel (1) Richard Branson (1) Richard Riot (6) Richard Silo (1) Ripin Lamat (5) Rizab Gunasama Bumiputera (5) RM500 (1) RMC (1) RMK11 (1) Roadshow (1) Robert Lau (1) Robert Tan (1) rogol (2) Rohani Karim (9) Roket Lawan Dacing (1) Rompak (1) Ron 97 (1) RON95 (1) RON97 (1) Ronnie Liu (1) ROS (1) Rosey (1) Rosey Yunus (6) Roslan Ahmad (2) Roslan Baharuddin (1) Roslan Mokhtar (1) Rosmah Mansur (7) Rossey Yunus (1) RTM (2) Rubiah Wang (2) Rude (1) Rumah Banglo Calon PAS Kuala Besut (1) Rumah Dr Teo (4) Rumah Rakyat (1) Rumah Setinggan (1) Rumah Terbuka (4) Rumahku Syurgaku (1) Rusia (1) Ruslan Madon (1) Rusnan Mustafa (1) Rusuhan Tottenham (1) RWMF (1) RWMF 2012 (1) Sabah (25) Sabah Milik Sulu (1) Sabah Stand Off (28) Sabah Stand-Off (2) SABATI (1) Saberkas (5) Saberkas Jaya (1) Sabotaj (2) Sabrina Ngumbang (1) Sadong Jaya (1) Safwan Anang (1) Sahabat Astronomi (1) Sahur (1) Saibi Gi (1) Saifuddin Nasution (1) Saifudin Nasution (1) Saiful Bukhari (3) sains (1) Sajali Ojek (1) Salah laku (1) Salahguna Lesen KDN (1) Salahguna Pas (1) Salahuddin Ayub (2) Salleh Ismail (1) Salleh Jaafarudin (4) Salleh Mahli (2) Sama Jaya (1) Samajaya (1) Saman (1) Saman Air (1) Saman Blogger (1) Saman Malu (1) Sambung Belajar (1) Sambutan Aidilfitri (1) Sambutan Hari Gawai 2012 (1) Sambutan Hari Gawai 2013 (1) Sambutan Merdeka (1) SAMM (1) Sampah (1) Samseng DAP (1) Samsudin Yahya (1) Samsul Iskandar (2) Samy Vellu (1) Sandakan (5) Sang Saka Malaya (2) Sanmina (2) Santubong (9) SARA 1Malaysia (1) Saratok (1) Sarawak (324) Sarawak General Election (3) Sarawak Report (1) Sarawak Workers Party (4) Sarawakerepot (2) Sarawakpage.com (4) Sarawakreport (4) Sarawakupdate. Pandi Suhaili (1) Sarikei (3) Satok (5) Satok Lestari (1) SCANE (1) SCCS (1) SCORE (14) Scorpene (2) screwkuat (1) scubadubadoo (1) sebanaku-sarawak (6) Sebastian Ting (3) SEDA (1) SEDC (1) Sedekah (2) See Chee How (6) See How Chow (1) Sejarah (1) Sejiwa Senada (4) Sekolah Berprestasi Tinggi (1) sekolah daif (1) Sekolah Ditutup (1) Sekolah Luar Bandar (1) Seks Songsang (1) Seksualiti Merdeka 2011 (1) Seksyen 114A (1) Sektor Awam (1) Selamat Tahun Baru 2012 (1) Selangau (1) Selangor (29) Selangor Daily dot com (1) Selangor Kini (1) Selangorku (1) Selangorku Bersih (1) Selinsing (1) semangat98 (1) semar emas (1) Semariang (1) Sematan (2) Sembelih (1) Semenanjung (1) Seminar Pemahaman Kesederhanaan (1) Semop (2) Semporna (7) Senadin (3) Senarai ADUN Sarawak (1) Senarai Barang GST (1) Senarai Calon BN Sarawak PRU13 (1) Senarai Calon PRU13 (1) Senarai Lengkap Calon #PRNSarawak 2016 (1) Senarai Nama Calon PRU13 (2) Senator (1) Senator Baru DUN Sarawak (1) Seni Bela Diri (1) Serah Sabah (1) Serian (2) Setiausaha Agung UMNO (1) Shafie Apdal (2) Shah Alam (1) Shahrizat Jalil (5) Shamsul Iskandar Mohd Akin (2) ShangriLa (1) Sharifah Hasidah (3) sharpshooterblogger (1) Shazwan Mustafa Kamal (1) shiekh kickdefella (1) Siamang MCKK (1) Siasatan (1) Sibu (18) Sibu. Bernama (1) Siburan (1) Sibuti (18) Sidang Media (3) Sidek Baba (1) Sih HuaTong (1) Sim Kui Hian (2) Sim Tze Tzin (1) Simpang Pulai (1) Simpunul (1) Simunjan (3) Simunul (2) Sin Chew (1) Sin Chew Daily Lim Swee Guan (1) Singapura (1) Singkir Pekerja Tanpa Pampasan (1) Sistem Pilihanraya (2) Siti Khuzaimah (1) Siti Mariah Mahmud (1) Sivarasa (4) SJA (1) SJKC Chung Hua Tudan (1) SK Seri Setiawangsa (1) SK Tabuan Hilir (1) Skandal (1) Skandal Ketua Menteri Pulau Pinang (7) Skandal Seks (3) Skandal Seks Anwar Ibrahim (3) Skandal Seks Anwar Ibrahim. (4) Skandal Seks Lim Guan Eng (4) Skandal Talam (1) Skandal Wang (1) Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia (1) SKJ (C) Tudan (1) SKMM (3) SKO (1) SMM (1) SMS (1) SMS Blasting (1) SNAP (12) Sng Chee Hua (8) Snowdan Lawan (1) Sodomy Trial II (1) Sokong Najib (1) SokongNajib (2) Solidariti Mahasiswa Melayu (1) Song (1) Sophia Mohd Salleh (2) Sosial (1) SPDP (34) SPDP 5 (1) SPDP5 (4) Speaker (1) SPR (7) SPRM (4) Sri Aman (4) Sri Impian (1) SSDI (1) SSMA (1) St Joseph School (1) Stadium Hoi Negeri Sarawak (1) Stampin (2) STAR (1) Stehen Rundi (3) Stephen Rundi (4) Steven Gan (1) Stop Timber Corruption (1) Straits Times (1) Strategi (1) Strategi PRU13 (3) Suara Keadilan (1) Suara Pemikir (1) Suara Rafizi Ramli (1) suaragalas (1) SUARAM (2) Subsidi Minyak (1) Sudan Ajang (1) Suhaimi (1) Sukan Terjun (1) Sukarno (1) Sulaiman Taib (2) Sultan Bantilan II (1) Sultan Kedah (1) Sultan Kiram III (1) Sultan Palsu (1) Sultan Selangor Murka (1) Sultan Sulu (19) Sultan Sulu Palsu (2) Sultan Sulu Tuntut Sabah (4) Sultan Sulu Tuntut Sarawak (1) Sulu (5) Sulu Serang Sabah (1) Sulu Tuntut Sabah (2) Sumbangan Hari Raya (1) Sun2Surf (1) Sungai (1) Sungai Baleh (1) Sungai Bedil (1) Sungai Rajang (1) Sungai Semangkis (1) Sungai Tajam (1) SUPP (83) Surat Dr M (1) Surat Kepada PM Israel (1) Surat Layang (1) Surat Malaysia Kepada Israel (1) Surat Tun Mahathir (1) Suti Kamila Md Zain (1) Suzana (1) SW1M (1) Swiss Bank (2) SWP (15) SYABAS (1) Syawal (1) Syed Hassan Syed Ali (1) Syed Ibrahim Syed Ahmad (2) Syeikh Kadir (1) Sylvester Entri (5) Sylvester Entri Munan (4) T Mohan (1) Tabika Kemas berdakwah Islam (1) Tabung Ekonomi Gagasan Anak Bumiputera Sarawak (1) Tahun Baru Cina 2013 (1) Taib (12) Taib Bersara (1) Taib Mahmud (113) Taib Must Go (5) Taib. BN (1) taipingmali (1) Taktik kotor (3) Takziah (1) Talam (1) Talang-Talang (1) Tali barut (1) Tali Barut Pengganas Sulu (3) Talib Zulpilip (4) Tamak Kuasa (1) Taman Filipino (1) Taman Melur (1) Taman Sukma (1) Taman Tunku (1) Tambang Percuma (1) Tan Joon Phoi (2) Tan Kai (1) Tan Seng Giaw (1) Tanah Hak Adat Bumiputera (2) Tanah Kerajaan (1) Tanah NCR (10) Tanah Runtuh (1) Tanjung Datu (3) Tanjung Labian (1) Tanjung Manis (1) Tapak Masjid Dijual (2) Tapak Sekolah Dijual (1) Tarikh Mengundi PRU13 (1) Tarikh Penamaan Calon PRU13 (1) Tarikh PRU13 (5) Tausug (3) Tawau (1) Tawi-tawi (1) Tazkirah (1) TDC (1) TDC 2011 (3) Tebedu (3) TEGAS (1) Tekanan Air Rendah (1) Teknologi (2) Teks Ucapan (1) Teksi Rakyat 1Malaysia (1) Telang Usan (3) telefon pintar (1) Telok Melano (1) Tema Hari Kebangsaan (1) Temenggung Pahang (1) Temenggung Vincent Lau (1) Temerloh (1) Tempoh Kempen PRU13 (1) Tenaga Rakyat Sarawak (1) Tenang (1) Teng Lung Chi (1) Tengku Adnan Tengku Mansor (1) Tengku Mahkota Johor (1) Tengku Razaleigh Hamzah (1) Tengku Zaihan (11) Teoh (1) TERAS (3) Teratai (1) Terbakar (1) Terengganu (9) Teresa Kok (1) Terjun (1) Terkam Kunyit (1) Terkini (3) Thailand (1) The Malaysian Insider (3) the Star (1) theflyingkick (1) theMJDotcom (1) Tian Chua (3) TIBAI (6) Tidur Berhimpit (1) Tiket Percuma (1) Tiket Wayang Percuma (1) Tiki Lafe (7) Tikus (1) Timbalan Ketua Menteri (1) Timbalan Ketua Pemuda AMK Cabang Miri (1) Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (1) Timbalan Menteri Luar (1) Timbalan Menteri Pelancongan (1) Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri (1) Timbalan Menteri Persekutuan (2) Timbalan Perdana Menteri (4) Timbalan Presiden UMNO (1) Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara (1) Ting Tiong Choon (1) Tiong King Sing (1) Tipu (4) Tnay Li Ping (1) Tok Mad (1) Tokong DAP (1) Tony Fernandes (3) Tony Pua (3) Top BN Sarawak Blogger (1) Topeng Perak Unmasked (1) Topi Hitam (1) TR1MA (1) Transeksual (1) Tsunami Cina (2) Tuaran (1) Tukar Bendera Rasmi (1) Tun Faisal (4) Tun Jugah (1) Tun Mahathir (9) Tun Salahuddin (3) Tun Sambathan (2) Tunku Abdul Rahman (1) Tunku Aziz (1) Turret (1) TVi (1) Twitter (3) TYT (2) UIA (2) UiTM (1) UKEC (1) Ultra Rasis Kiasu (1) UMB BN (6) UMB BN Sarawak (3) UMB PBB (9) UMB PRS (2) UMB SPDP (1) UMB SUPP (2) UMB UMNO (3) Ummi Hafilda (4) UMNO (88) UMNO Johor (1) UMNO Kafir (1) UMNO Kedah (1) UMNO Sabah (1) Uncleseekers (1)