Visitor

Rabu, 17 Ogos 2011

Salinan Repot Polis MBPJ ke Atas Papagomo!!??

Posted by Unknown 10:44 PTG, under ,,,, | No comments


Berikutan Isu JAIS -DUMC tempoh hari kini Papagomo telah dikenakan repot polis oleh MBPJ??!!.
Barikut adalah salinan repot polis terhadap blog www.papagomo.com??!!

 

Ikuti dengan lebih lanjut penjelasan papagomo mengenai Isu JAIS-DUMC sehingga beliau di saman 3 juta pada pautan ini??!!


Tidak Mungkin PRU-13 Pada November 2011??!! - James Masing

Posted by Unknown 9:05 PTG, under ,,, | No comments

PRU-13 mungkin tidak akan berlaku dalam masa yang terdekat, tetapi ini tidak bermakna pihak pembangkang tidak bersedia untuk menghadapinya.  Barisan Nasional hendaklah menggerakkan jentera untuk mendekati rakyat dan meyakinkan proses transformasi ekonomi akan membawa pembangunan yang berterusan.  

Ini adalah untuk menjamin sokongan yang padu daripada rakyat seperti yang berlaku dalam politik yang matang di Kapit.  Rakyat cuma mahu nasib mereka dibela oleh wakil mereka dan pembangunan yang berterusan dapat dikecapi di bawah kerajaan Barisan Nasional!  Sungguhpun tarikh PRU-13 belum diumumkan dan mungkin dijangka pada awal suku pertama 2012!!??  Semoga lebih ramai wakil rakyat yang akan turun padang untuk mendekati dan menyelami masalah rakyat  untuk memastikan rakyat didahulukan!!!

Tak mungkin PRU-13 pada November, kata Masing

Posted on Utusan Borneo August 17, 2011, Wednesday


KUCHING: Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) Tan Sri James Masing menolak sebarang kemungkinan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) akan diadakan pada November tahun ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dikenali sebagai seorang yang mengkotakan janjinya dan pandangan saya, pilihan raya tidak akan diadakan dalam waktu terdekat ini.

“Ini kerana banyak lagi projek masih menunggu untuk dilaksanakan dan sudah tentu beliau akan mengadakan pilihan raya hanya selepas beliau menunaikan janji serta ikrarnya,” kata beliau.

Masing yang juga Menteri Kemajuan Tanah, memberitahu projek Inisiatif Baru Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) untuk Sarawak antara projek dimaksudkan dan baru memasuki fasa awal pelaksanaannya.

Beliau memberitahu, masih ada 18 bulan lagi sebelum tempoh Dewan Rakyat (Parlimen) berakhir dan sudah tentu Najib akan mengambil sedikit masa sebelum mengadakan PRU-13.

“Apapun bila pilihan raya akan diadakan, terpulang kepada Perdana Menteri dan saya percaya beliau lebih tahu tempoh paling sesuai untuk mengadakannya,” tambah beliau.

Masing berkata demikian apabila diminta mengulas mengenai kenyataan Parti Keadilan Rakyat (PKR), PRU-13 akan diadakan lebih awal daripada yang dijangkakan.

Parti itu menjangkakan pilihan raya umum akan diadakan November ini ekoran beberapa petunjuk termasuk pembentangan bajet negara dua minggu lebih awal berbanding sebelum ini dan lawatan pegawai-pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ke premis-premis mengundi.

Ekoran itu, PKR telah menggerakkan jenteranya terutama di Sarawak kerana mahu melakar sejarah tersendiri kali ini selepas gagal mendapat sebarang kerusi Parlimen di negeri ini pada PRU-12 (2008).

Pada PRU-12, Barisan Nasional (BN) menang 30 daripada 31 kerusi ditandingi selepas kerusi Bandar Kuching menjadi milik Parti Tindakan Demokratik (DAP) menerusi wakilnya, Chong Chieng Jen.

Pada 2010 DAP memperoleh satu lagi kerusi (Parlimen) iaitu Sibu pada pilihan raya kecil ekoran kematian penyandangnya dari BN, mendiang Datuk Robert Lau Hoi Chew.

Suara Kapit di Parlimen Bertambah Matang - Alexander Linggi

Suara rakyat di Kapit begitu matang kerana mereka masih setia dengan Barisan Nasional!!??  Mereka ingat lagi kecaman Hadi Awang yang menyatakan bahawa orang yang berpakaian tidak moleh tidak pandai mengundi dan penghinaan ini membuat mereka sedar bahawa rakyat yang bijak akan memilih Barisan Nasional dan bukan parti kucar-kacir seperti PAS dan PKR!!??

Tahniah sekali lagi semoga kerusi parlimen Kapit tidak akan bergoyang menjelang PRU-13 kelak!!??

Rakyat bertambah matang

by Kenka KN. 
Posted on Utusan Borneo August 17, 2011, Wednesday
MERIAH: Alexander memotong reben sejurus tiba di Rumah Laja petang kelmarin sambil dibantu oleh Nyabong (kiri). Turut kelihatan, Abong, Tuai Rumah Laja dan Jefferson
KAPIT: Ahli Parlimen Kapit, Datuk Alexander Nanta Linggi berkata, kemenangan beliau tanpa bertanding pada pilihan raya umum tahun 2008 jelas menunjukkan rakyat di sini semakin matang dan sedar bahawa hanya kerajaan Barisan Nasional (BN) yang mampu membela nasib mereka.

“Kini, suara kita semakin lantang dan didengar oleh pucuk kepimimpinan tertinggi di KL (Kuala Lumpur semasa persidangan Parlimen) kerana mereka telah melihat sendiri sokongan padu yang ditunjukkan rakyat dengan mengekalkan wakil rakyat yang dipilih,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas Sarawak (JASA) di Rumah Laja, Nanga Peraran, Batang Rajang malam kelmarin.

Alexander berkata, sejak memenangi kerusi Parlimen Kapit untuk tiga penggal berturut-turut termasuk dua kali menang tanpa bertanding, beliau telah menunaikan tanggungjawab dan kewajipannya sebagai wakil rayat dalam membela nasib rakyat di konstituensi yang sama besarnya dengan saiz negeri Pahang di Semenanjung Malaysia.

Jelasnya, sejak tahun 2005 semua rumah panjang di kawasannya telah menerima 100 peratus geran projek kecil luar bandar (MRP) kerajaan yang disalurkan ke akaun JKKK masing-masing.

Justeru, katanya, adalah menjadi tanggungjawab tuai rumah atau pengerusi JKKK rumah panjang untuk menyemak sendiri jumlah geran yang disalurkan dari bank berkaitan dan memaklumkannya kepada penduduk.

“Sebagai wakil rakyat, kami bekerja kuat, merancang dan melaksanakannya sejajar dengan konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan,” katanya.

“Inilah semangat kita. Malah pagi tadi (kelmarin), sebelum saya datang ke sini, kami (Ahli Parlimen Hulu Rajang Datuk Billy Abit Joo, Setiausaha Politik Ketua Menteri Wilson Nyabong Ijang dan Pegawai Daerah Simon Japut Tiok serta beberapa pegawai kanan) berbincang mengenai projek-projek yang perlu dilaksanakan di Bahagian Kapit.”

Menyentuh mengenai perkembangan ekonomi semasa, Alexander memberitahu keadaan tersebut bergantung kepada pasaran dunia.

Dalam usaha menangani kenaikan harga barang keperluan, katanya, beliau sendiri, Billy dan Ahli Parlimen Kanowit, Datuk Aaron Ago Dagang semasa di Parlimen menyampaikan suara rakyat berhubung masalah tersebut.

“Kini, kerajaan telah memberi subsidi terhadap beberapa barang keperluan seperti minyak petrol, diesel, minyak masak, gula, tepung, gas cecair asli dan beras khas untuk rakyat di sini yang menikmati harga bersubsidi,” jelasnya.

Selain itu, katanya, beliau turut membantu mengatasi masalah rakyat di sini yang masih belum memiliki dokumen pengenalan diri (MyKad dan sijil kelahiran) dan masalah yang dihadapi sekolah-sekolah luar bandar.

Ekoran itu, kini ditubuhkan sepasukan Unit Bergerak Pendaftaran Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) ke kawasan luar bandar di Kapit dan Song untuk tempoh dua tahun.

Katanya, beliau juga telah membawa Timbalan Menteri Pelajaran ke Kapit untuk menyaksikan sendiri keadaan sekolah-sekolah luar bandar yang memerlukan perhatian khusus kementerian.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Timbalan Wali Kota Majlis Daerah Kapit Kr Jefferson Jamit Unyat, Penyelia Kanan Perhubungan KEMAS Ambrose Abong Bugek, Penolong Pegawai Tenaga Kerja Kapit Richard Sandak Patan, wakil Setiausaha MDK Kapit Kayan Nyelang, Pegawai JASA Kapit Mohd Matan Yok dan SAO Nuing.

Bersedekah Amalan Yang Mulia - Naroden

Amalan bersedekah memang patut dipraktikkan selalu dan semoga senantiasa sebati dengan darah daging kita!!  Ini untuk memberikan kesedaran bahawa ada lagi yang memerlukan bantuan dan kita juga hendaklah bersyukur dengan anugerah Tuhan yang sedia ada!!

Semoga amalan bersedekah akan menjadi intipati nilai murni keperibadian kita!  Ini akan melahirkan generasi yang peka dan sensitif dengan keperluan masyarakat sekeliling.  Hulurlah bantuan dengan segera dan senyuman yang manis nescaya kita akan sentiasa berada dalam keredaan Allah!!  

Bersedekah amalan mulia

by Wan Ali Amit
Posted on Utusan Borneo August 17, 2011, Wednesday
UNTUK MASJID: Mohd Naroden (tengah) menyampaikan sumbangan kepada wakil Jawatankuasa Masjid Serian, Amin Dan di Simunjan, semalam.

SIMUNJAN: Bersedekah merupakan satu amalan yang amat mulia pada bulan Ramadan, justeru meningkatkan ibadah masyarakat.

Menteri Muda Perancangan dan Pengurusan Sumber, Mohd Naroden Majais berkata, amalan bersedekah bukan setakat memberi wang ringgit tetapi dengan menghulurkan pelbagai sumbangan termasuk makanan dan minuman.

Beliau berkata, sebagai contoh di Mekah, amalan bersedekah menjadi kebiasaan penduduknya kerana di sana kita dapat menikmati sedekah yang diberikan.

“Kita amat kagum dengan amalan bersedekah yang dilakukan oleh penduduk di Mekah kerana semua lapisan masyarakat tidak mengira pangkat dan darjat mereka menikmati sedekah itu.

“Justeru, dengan amalan bersedekah kita juga mendapat kemuliaan di sisi masyarakat,” katanya berucap pada majlis penyampaian sumbangan masjid dan surau daerah Simunjan dan Serian di Masjid Besar Simunjan, di sini semalam.

Seramai 69 orang wakil jawatankuasa masjid dan surau sekitar daerah Simunjan dan Serian menerima sumbangan berjumlah keseluruhannya RM69,000 daripada Tabung Baitulmal Sarawak.

Mohd Naroden menarik perhatian, amalan bersedekah tidak semestinya dilakukan pada bulan Ramadan sahaja, sebaliknya boleh dilakukan pada setiap masa untuk membantu golongan yang memerlukan.

“Kita akui bahawa masyarakat kita sememangnya bermurah hati menjalani ibadah bersedekah. Sebab, amalan itu adalah amat mulia,” katanya.

Hadir sama Pegawai Daerah Simunjan Zainul Abidin Hussein, Pengerusi Masjid Besar Simunjan Khalid Marzuki dan Penghulu Simunjan, Rali Alias.

Mohd Naroden yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simunjan berkata, amalan bersedekah kepada masjid juga satu ibadah yang amat dituntut.

Ini kerana, katanya, masjid merupakan rumah ibadah utama yang menjadi tempat masyarakat kita menjalani ibadah mulia.

“Saya percaya dengan amalan bersedekah yang baik kita akan mendapat ganjaran yang baik daripada Allah,” katanya lagi.

Bahang Kemerdekaan Turut Hangat di Sarikei

Posted by Unknown 1:12 PTG, under ,,,, | No comments

Syabas kepada Ding yang berjaya menghidup dan menyemarakkan lagi bahang api kemerdekaan di Sarikei.  Semoga rakyat di Sarikei sedar dan ingat lagi perjuangan membebaskan minda daripada penjajahan!!!??

Ding juga sempat menyerahkan bendera kepada penduduk di sekitar Sarikei bersama JCI cawangan Sarikei.  Usaha mereka sedikit sebanyak telah berjaya mengukir senyuman kepada orang Sarikei untuk memperingati jasa bapa kemerdekaan dan juga perjuangan mereka untuk menuntut kemerdekaan daripada British!! 

Kemerdekaan bukan dicapai dengan mudah, kata Ding

Posted on August 17, 2011, Wednesday
SEMARAK MERDEKA: Ding bersama ahli JCI Cawangan Sarikei melekat dan mengagihkan Jalur Gemilang kepada masyarakat di Sarikei.

SARIKEI: Walaupun kemerdekaan negara kita dicapai melalui rundingan dan bukannya melalui pertumpahan darah seperti yang berlaku di beberapa negara lain, kita jangan lupa bahawa ia bukan diperolehi dengan cara yang mudah.

Banyak cabaran dan rintangan yang ditempuhi pemimpin-pemimpin negara dalam membebaskan negara ini daripada penjajah supaya rakyat dapat menikmati kemerdekaan.

Ahli Parlimen Sarikei Ding Kuong Hiing berkata, sebagai rakyat yang merdeka, sudah semestinya rasa bangga terhadap kejayaan yang telah dikecapi oleh Malaysia harus diteruskan kesinambungannya dengan pembangunan yang diterapkan dengan asas semangat cintakan negara.

“Kemerdekaan yang kita kecapi bermakna kita bebas bukan sekadar daripada penjajahan fizikal malah mencakupi spiritual dan mental.

“Ini memberi erti bahawa kemerdekaan yang dinikmati itu ialah kebebasan daripada cengkaman kuasa asing dan terus bangkit sebagai satu bangsa yang bermaruah dan disegani oleh masyarakat dunia,” kata Ding.

Sekarang adalah masa untuk kita mencipta kecemerlangan bagi bersama-sama memacu negara tercinta ini mencapai wawasannya dan oleh itu kita tidak seharusnya leka dan alpa dengan kesenangan dan kemewahan yang kita kecapi pada hari ini, katanya.

Beliau berkata demikian pada upacara penyerahan Jalur Gemilang kepada masyarakat di Sarikei baru-baru ini yang telah dianjurkan oleh Junior Chamber International (JCI) Cawangan Sarikei.

Majlis penagihan Jalur Gemilang tersebut berlangsung di Jalan Repok Sarikei berhampiran Dewan Suarah Sarikei dan ia turut diagihkan kepada pengguna jalan raya yang melalui kawasan tersebut.

Pada masa yang sama Ding turut menyeru masyarakat agar menjadi masyarakat patriotik yang mempunyai tatasusila, bersemangat daya maju, melindungi, mematuhi serta memelihara undang-undang dan peraturan negara.

“Sebagai salah satu cara kita menghargai dan berterima kasih kepada nikmat kemerdekaan yang dikecapi pada hari ini,adalah sangat wajar bagi kita mengibarkan Jalur Gemilang tidak kira di pejabat, rumah, premis perniagaan, sekolah mahupun kenderaan,” ujarnya.

Tambahnya, semangat patriotisme rakyat terutama bagi generasi selepas merdeka perlu dipertingkatkan melalui pelbagai program untuk mengekal dan mengukuhkan cinta mereka terhadap bangsa dan negara.

Turut hadir Residen Bahagian Sarikei Michael Dawi Ali.

Golongan kurang bernasib baik di kampung harus mendapat pembelaan sewajarnya: Wan Junaidi

Menjelang musim perayaan ini, eloklah wakil rakyat semua turun padang untuk berbuka puasa mahupun berjemaah di surau dan masjid di kawasan mereka sekalian.  Ini untuk mengeratkan tali silatur-rahim dan mendekatkan rakyat dengan kerajaan.   Wakil rakyat akan mendalami lagi masalah yang dihadapi dan mungkin dapat membuahkan penyelesaian.? 

Tidak perlulah memberi wang bantuan cukup sekadar bertanya khabar untuk meringankan beban dan masalah mereka.  Rakyat lebih gemar apabila wakil rakyat mengunjungi mereka serta bertanyakan berita.  Jangan ada yang salah faham bahawa rakyat akan meminta itu dan ini apabila terserempak dengan wakil rakyat mereka!!  

Syabas kepada keberani sesetengah wakil rakyat yang berani turun padang untuk menyelami hati penduduk yang mereka wakili!!!  Semoga sikap sedemikian akan dicontohi oleh lebih ramai lagi wakil rakyat untuk menjamin sokongan padu daripada rakyat!! 

Berikan perhatian dan sumbangan menyeluruh

by Sandy Mark Luna
Posted on Utusan Borneo August 17, 2011, Wednesday

KUCHING: Golongan kurang bernasib baik khasnya di kawasan kampung harus menerima perhatian sewajarnya seperti mereka yang berada di institusi-institusi kebajikan.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar memberitahu, melihat golongan tersebut khususnya di kampung-kampung yang kurang mendapat bantuan merupakan sesuatu yang sangat menyedihkan.

“Anak-anak kurang upaya, anak-anak miskin dan anak-anak yatim di kampung-kampung yang mungkin tidak dapat dilihat atau ter-lepas pandang oleh pihak kerajaan dan sebab itulah kita patut memberi tumpuan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian sumbangan kepada 120 orang yang terdiri daripada warga emas, ibu tunggal, anak yatim dan orang kurang upaya (OKU) di Surau Darul Salam di Kampung Tabuan Lot, Jalan Tabuan Melayu, di sini kelmarin.

Hadir sama, isterinya Datin Feona Junaidi, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Demak Laut Dr Hazland Hipni.

Wan Junaidi yang juga Ahli Parlimen Santubong memberitahu, lawatan siri kelima di kawasannya itu bertujuan untuk menyampaikan sedikit bantuan dalam bentuk kewangan secara terus kepada golongan sasaran.

Menurut beliau, penyampaian sumbangan yang terus ke kampung itu lebih bermakna daripada penganju-ran majlis di tempat-tempat tertentu, umpamanya di hotel seperti mana yang dianjurkan pada tahun-tahun sebelum ini.

Beliau turut berharap amalan itu dapat diteruskan untuk tahun-tahun akan datang kerana ia dapat merangkumi lebih banyak warga OKU, anak yatim dan warga emas yang tidak berpeluang bersama beliau sebelum ini.

“Pada tahun ini, ia lebih bermakna kerana di samping boleh datang ke kampung, berjemaah dan berbuka puasa bersama, saya boleh berjumpa anak-anak ini yang mungkin tidak dapat dibawa (atas masalah kesihatan) ke hotel atau tempat-tempat perjumpaan tertentu seperti mana yang dibuat pada tahun-tahun sebelum ini,” katanya.

Majlis menyaksikan penyampaian sumbangan kepada 120 penerima yang terdiri daripada 30 OKU, 30 ibu tunggal, 30 anak yatim dan 30 warga emas.

Sementara itu, Madiah Yunus, 44, yang merupakan ibu kepada penerima Habsah Sariff Mida memberitahu, sumbangan itu dapat meringankan beban keluarganya dalam menghadapi perayaan Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang.

Anaknya yang kini berusia 15 tahun mengalami penyakit lemah saraf atau sawan setelah menghadapi demam panas ketika berumur satu tahun dua bulan, tidak dapat berjalan terpaksa bergantung kepada kerusi roda atau didukung.

Katanya, mereka menerima kerusi roda secara percuma dan elaun bulanan sebanyak RM70 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Bagaimanapun, dengan pendapatan suaminya yang bekerja sebagai buruh kasar sebanyak RM400 sebulan, tambahnya, elaun itu tidak memadai kerana perbelanjaan untuk Habsah sebulan melebihi RM100 kerana perlu membeli lampin pakai buang, susu, ubat dan sebagainya.

“Dengan sumbangan yang diberi ini, ringanlah sedikit bebanan kami… wang ini mungkin digunakan untuk membeli pakaian raya untuk Habsah,” katanya.

Jangan Politikkan Hari Kemerdekaan - Alexander Linggi

Posted by Unknown 12:02 PTG, under ,,,,,, | No comments


Setuju dengan pendekatan oleh Ahli Parlimen Kapit.  Hari Kemerdekaan tidak harus dipolitikkan!!  Tanpa bulan kemerdekaan maka perjuangan pemimpin yang lalu tidak akan dihargai lagi!!??

Hari Kemerdekaan memang sepatutnya diisi dengan program seperti memperingati jasa perjuangan pemimpin untuk mencapai kemerdekaan dan juga mengibarkan Jalur Gemilang!!  Rakyat tidak kira umur, bangsa dan pegangan politik hendaklah bersyukur dengan adanya kemerdekaan yang telah dikecapi sekian lama!!?? Usahlah mempolitikkan hari kemerdekaan tetapi berasa banggalah kerana lahir sebagai rakyat Malaysia yang merdeka!!!


Bulan Kemerdekaan tanda penghargaan kepada pemimpin, pejuang kemerdekaan

Posted on Utusan Borneo August 17, 2011, Wednesday

SAMBUTAN KEMERDEKAAN: (Dari kanan) Blikau dan Alexander, bersama tetamu kehormat yang lain melekatkan bendera di sebuah kenderaan semasa merasmikan Majlis Perarakan Jalur Gemilang, mengelilingi pekan Song, kelmarin

SONG: Bulan Kemerdekaan yang disambut pada Ogos setiap tahun merupakan tanda ingatan serta penghargaan kita kepada para pemimpin serta pejuang-pejuang kemerdekaan dalam membentuk Malaysia sebagai sebuah negara merdeka, kata Ahli Parlimen Kapit Datuk Alexander Nanta Linggi.

“Walaupun kita terletak jauh di kawasan pedalaman, namun itu bukanlah alasan untuk kita tidak sama meraikan sambutan Bulan Kemerdekaan ini untuk menunjukkan penghargaan kepada para pejuang yang telah bertungkus-lumus menuntut kemerdekaan seperti yang kita kecapi kini.

“Sambutan kemerdekaan ini disambut oleh semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama serta pegangan politik masing-masing.

“Melalui sambutan seperti inilah kita dapat mengingatkan generasi muda tentang erti kemerdekaan agar mereka dapat mempertahankan keamanan serta keharmonian hidup yang kita kecapi kini.

“Negara ini milik semua rakyat Malaysia, oleh itu adalah menjadi tanggungjawab kita untuk mengekalkan perpaduan, keamanan dan keharmonian yang telah dihadiahkan oleh para perajurit serta pemimpin kemerdekaan untuk sama-sama dinikmati generasi baru pada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Perarakan Jalur Gemilang mengelilingi pekan Song, kelmarin.

Dalam pada itu, beliau mengingatkan masyarakat agar lebih bersabar dalam menunggu kerajaan melaksanakan setiap projek pembangunan di kawasan pedalaman seperti Kapit dan Song khasnya.

“Setiap pelaksanaan projek pembangunan memerlukan masa yang agak lama untuk disiapkan, oleh itu jangan mudah mempersalahkan negara dalam menyalurkan pembangunan.

“Jangan seperti perumpamaan ‘marahkan nyamuk, kelambu dibakar’. Tindakan seumpama itu hanya akan menyebabkan kerugian kepada kita semua.

“Sekiranya terdapat perselisihan faham dan rasa tidak puas hati di kalangan kita, selesaikan melalui cara yang lebih berhemah seperti berbincang, bersemuka dan cari penyelesaian yang sebaiknya. “Pertelingkahan, pertengkaran mahupun pergaduhan hanya akan membawa keburukan kepada kita semua. Elakkan semua itu yang hanya mengakibatkan kerugian,” katanya.

“Kerajaan mempunyai perancangan yang terancang dalam membangunkan negara.

“Setiap projek pembangunan tidak boleh dijalankan secara semberono sahaja, sebaliknya harus dirancang dengan lebih teliti dengan mengambil kira pandangan daripada pelbagai pihak, mahupun kesan baik dan buruknya sesuatu rancangan itu.

“Itulah pentingnya perancangan yang teliti dan juga perbincangan di kalangan pelbagai pihak. Semuanya adalah untuk kebaikan masyarakat khususnya,” katanya.

Tambahnya, selain daripada pembangunan dari segi infrastruktur dan kemudahan awam, kerajaan turut mengambil berat dari segi pembangunan modal insan bagi menyediakan generasi yang berkebolehan dalam memimpin negara ke arah negara maju pada masa akan datang.Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas Datuk Ambrose Blikau Enturan, Pegawai Daerah Song Galong Luang, Pegawai Penerangan Bahagian Koh Kumbong, Pegawai Penerangan Daerah Song Joseph Laga, Pegawai Pendidikan Daerah Song Langgie Ujang dan Pegawai RELA Daerah Song Wallen Gugak

Lagi Isu Murtad DUMC - Semar Emas Merungkai Kepincangan MBPJ!!

PETA KAWASAN PENTADBIRAN MBPJ

Latheefa Koya semakin meroyan apabila berhadapan dengan kes DUMC!!?? Tindakan 'Damage Control' mereka telah makan diri sendiri akibat daripada TIPU HELAH MAINAN INTIMIDASI POLITIKAL MEREKA SENDIRI??

 Memetik Semar Emas
 
.. TINDAKAN YANG TELAH DI AMBIL OLEH LATHEEFA KOYA , KHALID SAMAD DAN SEKUTU-SEKUTU MEREKA MEMBUAT LAPURAN POLIS KE ATAS PAPA GOMO MERUPAKAN SUATU TINDAKAN YANG BEGITU MENCURIGAKAN DAN MEMPUNYAI MOTIF NIAT JAHAT DAN CURANG TERHADAP PENDEDAHAN YANG DI BUAT?

AHLI-AHLI MBPJ Menggunakan Alamat Parti Politik?
Ikuti penjelasan pada pautan berikut

Semar Emas


PAPAGOMO Di Saman MBPJ atau PKR??

Posted by Unknown 2:06 PG, under ,,,,, | No comments

Papagomo mungkin akan disaman dengan teruknya berikutan dokumen palsu berhubung dengan isu DUMC!!??

Tetapi belum pasti lagi siapa yang akan memberi tuntutan saman memandangkan pihak PKR masih lagi mengajar MBPJ bagaimana mengenakan saman kepada blogger!!??

Siapakah dalang yang sebenarnya mengawal MBPJ ini sehinggakan pihak PKR terpaksa turun padang!???
Ikutilah pendedahan di dalam pautan berikut
Sebelum meneruskan saman diminta pihak yang berwajib menjawab persoalan di bawah ini terlebih dahulu!!
Menurut Penolong Pengarah Kawalan Bangunan MBPJ, Nurul’ Ain Abdul Rahman, berlaku salah guna permohonan yang diberikan oleh pihak pentandbiran apabila DUMC membina gereja ditempat yang tidak dibenarkan.
“Kalau ikut permohonan yang mereka (DUMC) minta kita, ialah pembinaan pusat komuniti bukan gereja. Di sini berlaku salah guna permohonan dan boleh dikenakan tindakan,”
Sumber Mstar Online

PKR Mengamalkan Politik Sempit Semakin Semput di Sabah!!!

Posted by Unknown 1:51 PG, under ,, | No comments

PKR- Parti Kencing Rakyat

Tahniah kepada Abdul Sani yang telah sedar daripada igauan!!?? Sekian lama beliau tertipu oleh PKR yang hanya pandai mengkotak-katikkan perjuangan dengan tipu-muslihat??!!   

Memang benar dakwaan Abdul Sani bahawa PKR mempunyai masalah dari peringkat pucuk kepimpinan sehinggalah ke akar umbi yang menyaksikan perjuangan olok-olok seperti pilihanraya olok-olok yang mereka adakan dulu untuk mengaburi mata rakyat!!??  

Semoga lebih ramai lagi ahli PKR akan sedar dengan lumpuhnya Anwar di Mahkamah tidak lama lagi!!?? Segeralah bertukar angin memandangkan angin PKR tidak akan membawa ke mana!??! 

PKR Beaufort semakin lumpuh

PERJUANGAN…Lajim bersalaman dengan Abdul Sani sambil disaksikan oleh Osin, Insin dan Ishak selepas mengumumkan keluar parti PKR pada Isnin
Posted on Utusan Borneo August 16, 2011, Tuesday

BEAUFORT: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Beaufort di sini semakin lumpuh apabila Ketua Penerangan cabang PKR di sini, Abdul Sani Insin, bertindak keluar parti dan menyertai Umno pada Isnin.

Beliau yang telah berjuang bersama cabang PKR Beaufort sejak tahun 1998 hingga tahun ini telah menyerahkan borang penyertaan Umno selepas hilang kepercayaan terhadap kepimpinan cabang dan negeri.

Majlis penyerahan itu disaksikan dan diterima oleh Ketua Umno Bahagian Beaufort, Datuk Seri Panglima Lajim Ukin, di perkarangan Masjid Kg Pintas Gagahngi dan turut disaksikan oleh Timbalan Ketua Umno Beaufort, Isnin Aliasnih, Ketua Pergerakan Pemuda Umno Beaufort, Mohd Ishak Ibrahim dan mantan pemimpin Umno bahagian Beaufort, Osin Jilon.

“Tiada apa-apa lagi untuk dipertahankan di Beaufort. Semua perjuangan kami dalam PKR sia-sia. Kami juga sudah bosan dengan masalah yang berlaku di kalangan pemimpin PKR sendiri,” kata Abdul Sani ketika ditemui selepas majlis itu.

Beliau yakin selepas ini akan lebih ramai lagi ahli PKR cabang Beaufort akan mengikut langkahnya, di mana sebelum ini Camarlin Loksin yang juga bekas Ketua Penerangan PKR Beaufort bersama hampir 100 orang ahli mengemukakan keluar parti dan menyertai UMNO pada awal tahun ini.

Abdul Sani berkat, keputusan mereka untuk menyertai UMNO adalah atas kesedaran terhadap kesungguhan parti itu menerusi Barisan Nasional membangunkan rakyat dan menyediakan kemudahan asas di semua daerah.

Sementara itu, Lajim yang juga Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata pada asasnya PKR Beaufort kini semakin lumpuh apabila pemimpin kanan parti meninggalkan parti itu dan menyertai BN khususnya Umno.

“Tiada syarat kemasukan mereka ini, kita sedar mereka mula menginsafi perjuangan parti PKR sia-sia kerana ia hanya memperjuangkan individu tertentu sahaja dalam PKR. Pemikiran mereka yang meninggalkan PKR ini jauh ke hadapan dengan melihat politik pembangunan bukan politik sempit dan tiada arah perjuangan yang jelas,” katanya.

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

Blog Archive

Tags

Tags

#MajulahMiri (3) #ManifestoBNSarawak2016 (1) #NajibRazak (3) #PolitikKesejahteraanRakyat (4) #PRN11 (5) #SarawakElection (7) #SarawakMemilih2016 (9) #SUPP (1) #tanyanajib (1) #TeamAdenan (1) #TeamAdenan #PRNSarawak #UndiBN (16) #theAdenanWay (5) #WeCanBee (2) 1 Sayawal (2) 100 tandatangan (1) 1432H (1) 16 September 2012 (2) 1981 (1) 1BN (1) 1M4U (1) 1Malaysia (14) 1Malaysia TV (1) 2011 (9) 2012 (2) 21 Iban Trackers (1) 22 Julai 1963 (1) 22 Julai 2013 (1) 23 Januari 2012 (1) 30 Januari 2012 (1) 3P (1) 50 Tahun Sarawak Merdeka (1) 500 AMK Keluar Parti (1) 8 Oct 2012 (1) 9M-1GB (2) A1 (2) Abang Abd Wahap (1) Abang Abdul Rauf (1) Abang Haji Muhammad Salahuddin (3) Abang Jo (1) Abang Johari (25) Abdul Aziz Adenan (15) Abdul Aziz Mohd Yusof (2) Abdul Aziz Yusoff (3) Abdul Karim Hamzah (9) Abdul Manan Ismail (1) Abdul Rahman Ismail (1) Abdul Rahman Sebli Sanusi (1) Abdul Sani (1) Abdul Taib Mahmud (57) Abdullah Saidol (4) Abdullah Sani Abdul Hamid (1) Abg Abd Aziz (1) Abg Jo (5) Abg Johari (6) Abgimuddin (3) Abgimuddin Kiram (2) Abgimudin (1) AbgJo (2) Abu Dhabi (1) Abu Seman Jahwie (2) Abu Seman Karim (1) Abu Seman Yusop (1) Abun Sui (1) AcaravTahunan (1) Acryl Sani (1) Adam Adli (10) Adena Satem (1) Adenan Satem (38) Adnan (1) ADUN (24) ADUN Bekenu (1) ADUN bersara (1) ADUN Demak Laut (1) ADUN Lambir (1) ADUN Meluan (2) ADUN Perak (1) Afdlin Shauki (1) Affendi Jeman (2) AFP (1) Agen CIA (4) Agihan Dividen ASB 2012 (1) Agong (1) Ahamd Nazib (2) Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak (28) Ahli Parlimen (2) Ahli Parlimen Batu (1) Ahli Parlimen Paya Besar (1) Ahli Parlimen Rompin (2) Ahli Parlimen Sarawak (30) Ahmad Johan (1) Ahmad Lai (15) Ahmad Maslan (7) Ahmad Nazib (12) Ahmad Sabu (3) Ahmad Said (2) Ahmad Zahid Hamidi (1) Ahmed Wali Karzai (1) Aidan Wing (3) Aidana Baizieva (2) Aidana Karabosa (1) Aidel Lariwoo (1) Aidil Adha (1) Aidil Fitri (6) Aidilfitri 2012 (1) AIFFA (1) Air Asia (4) Air Bersih (3) Air Percuma (4) AirBus A340 (1) Aisanda (1) Akademik (1) Akta Keterangan (1) Akta Universiti (1) Aktivis (1) Aku Janji BN (2) Al Jazeera (1) Al Juburi (1) Al-Quran (1) Alan Ling (1) alehkayong (7) Alexander Linggi (3) Alfred Jabu (12) Alfred Yap (4) Ali Biju (1) Ali Mahmud (1) Ali Rustam (1) Ali Setan (1) Altantuya (1) altiusdirectory (1) Alvin Chong (1) amah (2) Amanah Saham Bumiputera (1) Amanat Haji Hadi (1) Amaran Hujan Lebat Peringkat Jingga (1) Ambang Merdeka (1) Ambiga (2) Ambiga Pengajur Seksualiti Merdeka (2) Ambiga Sreenevasan (7) Ambrose Blikau Enturan (1) Amizuddin Ahmat (1) AMK (2) AMK Hulu Selangor (1) AMK Sarawak (3) Amuk (3) Ana Raffali (1) Anak Binai (1) anak merdeka (3) Anak Sarawak (1) Anak Sungai Derhaka (1) Anak Yatim (2) Anarki (1) Andrew Lo (1) Andrewson Ngalai (1) ANGKASA (1) angkasawan (1) Angkat Sumpah (1) Angkatan Tentera Malaysia (9) Animals (1) Annuar Rapee. Ripin Lamat (1) Anonymous (2) Ansari Abdullah (1) Anti Adam Adli (1) Anti BN (3) Anti Rosmah (1) Anti Taibetes (5) Anugerah Juara Lagu 25 (1) Anwar Cium Lelaki (4) Anwar Gay (2) Anwar Ibrahim (204) Anwar Ibrahim Bersara (2) Anwar Ibrahim Cium Lelaki (2) Anwar Ibrahim Imam Mahdi (1) Anwar Ibrahim's Past Quotes (1) Anwar Liwat Mahasiswa Sabah (1) Anwar Pakai Tuala (3) Anwar Pembulak (16) Apai (2) apanama (1) Arifiriazul Paijo (2) Arip Ameran (1) arkeologi (1) Armada Pemuda PBB (8) Artis Masuk UMNO (2) Artis Sarawak (1) Artis Sokong Najib (1) Asajaya (3) ASB (1) ASEAN (1) Asfia Nassar (2) Asian Correspondent (1) Askar (1) Askar Siber (1) Aslan bin Abdullah (1) Astana (1) Astronomy Day 2011 (1) ASWAJA (1) Atheis (1) Atlet (1) Atlet Terjun Olimpik Negara (1) ATM (4) Audie Chua (2) audie61 (4) AUKU (3) Aunty Umbrella (1) Australia (1) Awan Nano (1) Awang Abdillah Awang Nassar (3) Awang Bemee (1) Awang Tengah (16) Awangku Khaider (1) Azhar Ibrahim (4) Aziz Bari (2) Azizan Abdul Razak (2) Azlan Abdullah (4) Azlan Mohd Lazim (1) Azlan Yusof (7) Azlin Alias (1) Azmi Bujang (1) Azmin Ali (39) Aznil Mustapha. Jamil Khir Baharom (1) Ba'kalalan (1) Babi (2) Badrul Amin Baharom (2) Bagan (1) Baharuddin Mokhsen (3) Baitulmal Sarawak (2) Bajet 2011 (3) Bajet 2012 (2) Baju Hitam (1) Bakalalan (1) Bakun (3) Balaci Pembangkang (1) Balak (4) Balingian (5) Band of Bloggers (1) Bandar Baharu Lingga (1) Bangkok Pundit (1) Banjir (4) Banjir Kedah (2) Banjir Kedah 2010 (1) Bantu Kempen Pembangkang (1) Bantuan Am (1) Bantuan Rakyat 1Malaysia (1) Bantuan Sekolah RM100 (1) Bapa Saiful (1) Baram (4) Barbara Mawan (1) Barisan Nasional (143) Barisan Nasional MCA (1) Barisan Nasional Sarawak (5) Barrack Obama (1) Baru Bian (34) Basil (1) Batang Lupar (5) Battle for Egypt (1) Batu Kawah (2) Batu Lintang (2) Batu Niah (1) Batu Sapi (8) Baucar Buku 1Malaysia (1) Bawang Assan (2) Bawani (1) Bayan Mutiara (1) BB1M (1) BCCK (4) Beaufort (1) Bebaskan Anwar 901 (5) Beginda Minda (4) Bekas ADUN Sarawak (1) Bekas Mufti Perlis (1) Bekas PAS (2) Bekenu (6) Beladin (1) Belaga (2) Belaga Uma Badeng (1) Belanjawan 2012 (2) Belanjawan 2013 (3) Belawai (1) Belia (7) Benama (1) Bencana alam (1) Bengoh (2) Benigno Aquino (1) Berawan (1) Berbuka Puasa (1) Berita Harian (1) Berkat Timber Trading (1) Bernama (47) BERNAS (1) Bersih (1) Bersih 2.0 (5) Bersih 3 (10) Bersih 4 (1) Bersih diburu polis (1) Betin Maro (1) Beting Maro (3) Betong (4) Betty Chew (7) Beufort (1) Biadap (1) Bicara Rakyat (1) Bidayuh (2) Billy Abit (2) BIMP-EAGA (1) Bintulu (11) Biodata Adenan Satem (2) Biodata Calon BN PRK Kuala Besut (1) Biodata Calon Kerdau (1) Biodata Calon Merlimau (1) Biodata Calon PAS PRK Kuala Besut (1) Biodata Doris Sophia Brodie (1) Biodata Ketua Menteri Sarawak (1) Biodata Menteri Besar Sarawak (1) Biro Ekonomi PBB (1) Biro Ekonomi Pemuda PBB (2) Biro Penerangan Pemuda PBB (1) Biseksual (2) Black Magic (1) Blackberry (1) Blog Pembangkang (1) Blogger (2) Blogger Dipukul DAP (1) Blogger JASA (1) blogger kena saman (1) Blogger PR (1) Blogger Pro BN (1) Blogger Sarawak (4) Blogger. Sarawak (3) Blogger. Sebanaku-Sarawak (2) Bloggers United (1) BMF (4) BMS (1) BN (148) BN Direct (3) BN Pilihan Orang Muda (9) BN Priharin (1) BN Prihatin (3) BN Sabah (2) BN Sarawak (57) BN Terengganu (7) Boboi (1) Boeing 747 (1) Bohong (1) Boikot ADUN (1) Bolhassan Di (1) Bomoh Hebat (1) Bongkar (7) Bonus Raya 2012 (1) Borang BR1M Asli (2) Borang BR1M Palsu (1) Borang Palsu (1) Borneo Post (2) Boyert (1) BR (1) BR1M (11) BR1M 2 (3) Braveheart Blogger (1) Brunei (1) Bruno Manser Fund (1) BTN (1) Buang Pekerja (1) Bubur Lambuk (1) Budaya Ketam (1) Bujang Berani (1) Buka Puasa (3) Buka Sekolah 2012 (1) Bukit Assek (2) Bukit Kota (2) Bukit Sari (3) Buku Jingga (3) Bulan Sabit Merah (1) Bumiputera (6) Bungai (1) Bunyi Ngauman Langit (1) Bursa Malaysia (2) Calon Baru BN (3) Calon Baru PBB (14) Calon Baru PRS (2) Calon Baru SPDP (3) Calon Baru SUPP (3) Calon Baru SWP (3) Calon BN (3) Calon BN PRK Kuala Besut (2) Calon PAS Johor (1) Calon PAS PRK Kuala Besut (2) Calon PBB (1) Calon PBB Kota Samarahan (1) Calon PKR Permatang Pauh (1) Calon PKR PRU13 (1) Calon PKR Sarawak (14) Calon Presiden SUPP (3) Calon PRN11 Sarawak (1) Calon PRU13 (3) Calon Rasmi BN Sarawak 2011 (5) Calon Tidak Rasmi SUPP (2) Calon Wanita (1) Cambodia (1) Campaign (1) Canada (1) Carbon Offset Surcharge (1) Cari Makan (1) Carta Kebenaran (1) Cawat (2) CCU (1) Celik IT (1) CEO (1) Ceramah Perdana (1) Ceramah Umum (1) Chan Ming Kai (1) Change We Must (1) Che Long (2) Chee See How (1) CheguBard (2) Chin Peng (1) Chin Peng Masuk Malaysia (1) China Doll (4) CHOGM (1) CHOGM Action Network (1) Chong Chien Jen (7) Chong Chieng Jen (13) Chong Jieng Jen (1) Christchurch (1) Christina Suntai (1) Chua Soi Lek (1) Chua Tian Chuang (1) Chua vs Lim (1) CIA (2) CIBEI (1) Cina (1) Cincin Rosmah (3) citizenship (2) CIU (1) Cium Ketiak Pmimpin (1) Clare Revcastle Brown (2) CM5 (1) CM5 Taib Mahmud (1) CSI (1) Cucu Mat Kilau (1) Culture (1) Cumbu Jantan (1) Curtin University (1) Cuti Hari Mengundi (1) Cuti Umum (1) Cyb3r 4rmy (1) Daftar Pengundi (2) Dalat (4) Daniel Tajem (3) DAP (144) DAP Lawan PKR (1) DAP Sarawak (1) DAP. SUPP (1) Daro (1) DARPA (1) darulehsantoday (2) Dasar Ekonomi Baru (1) data (1) Dataran Merdeka (1) Datin Seri Rosmah Mansor (1) Dato (1) Datuk Gramong Juna (2) Datuk T (5) Datuk Zuki (1) Daud Abd Rahman (1) Daud Abdul Rahman (7) Daulat Tuanku (1) David Cohen (1) David Teng (2) Dayang Maimunah Daud (1) DBKL (1) DBNA (1) Debat II (1) Deklarasi Kuching (2) Demak Laut (6) Demo 1 Jan 2012 (1) Demonstrasi (1) Demonstrasi Mesir (3) Demonstrasi Palsu (1) Dennis Ngau (3) Dera Anak (1) Dera Budak Kecil (1) Dera Pembantu Rumah (1) Dewan Rakyat (1) Dewan Suarah Kuching (4) Dewan Undangan Negeri (1) Dilema pengundi (1) Ding Kuong Hiing (2) Dinosaur DAP (1) Doktor Falsafah (2) Dokumen Palsu Bank Dunia (1) Dolah Saidol (1) Dominique Ng (4) Dong Zong (1) Doris Sophia Brodie (1) Double Y (1) Douglas Unggah (2) Dr Abd (1) Dr Abdul Rahman Ismail (2) Dr Abdul Rahman Junaidi (3) Dr Afif (2) Dr Annuar Rapa ee (1) Dr Badrul Ditangkap Khalwat (2) Dr Bob Baru (1) Dr Che Rosli (1) Dr Draup (6) Dr George Chan (18) Dr Hazland Hipni (5) Dr James Masing (12) Dr Jerip Susil (2) Dr John Brian (1) Dr Marshitah Ibrahim (1) Dr MAZA (1) Dr Novandri (1) Dr Richard Brooks (1) Dr Rosmah Mansor (1) Dr Sheilagh Brooks (1) Dr Sim Kui Hian (6) Dr Teo (2) Dr Teo Yu Ken (3) Dr Tiki Lafe (1) Dr Zambry (1) Dr Zulkefli (2) DrMiM (1) DSAI (4) DUMC (2) DUN (9) DUN Kedah (2) DUN Kedah Bubar (1) DUN Muara Tuang (1) DUN N5 Demak Laut (2) DUN N8 Satok (9) DUN Nangka (1) DUN Pantai Damai (1) DUN Sarawak (13) DUN Sarawak bubar (15) DUN Semariang (1) Dzulkefly Ahmad (3) Earthquake (1) Edmund Stanley Jugol (1) Edwin Dundang (2) Ekonomi (8) Ekspo (1) Ekspo IKS Sedunia Hong Kong (1) Elizabeth Wong (3) Ellison Ludan (1) Empangan Baram (1) Empangan Murum (1) Empiang Jabu (1) Engkelili (1) Engkilili (1) English (1) Epworth Hospital (1) Esmail Kiram II (2) ESSCOM (4) ETP (1) Eurocopter 120 (2) EXCO Kedah (1) EXCO Pemuda PBB (6) Exco PKR Selangor (1) Ezam Nor (1) Ezkay Abdullah (1) Facebook (7) Fadillah (3) Fadillah Yusof (26) Fadillah Yusuf (1) Faekah Husin (2) Fakulti Kedoktoran Universitas Briwijaya Malang (1) Fardu Ain (1) Fathul Bari (1) Fatimah (2) Fatimah Abdullah (11) FDI (1) Felda Golden Venture Holdings (1) Felda Sahabat 17 (2) Festival Pertunjukan Seni Bela Diri Kuching 2012 (1) Filipina (5) Firefly (1) Fireflyz (1) Fitnah (10) Fitnah Pakatan (1) Fitnah Pembangkang (1) Flood (1) Foreign Direct Investment (1) Francis Harden (1) Francis Siah (12) Free Malaysia Today (14) Fuad Hassan (1) G5 (2) Gabenor Sarawak (3) Gabriel Adit (1) Gagasan 1Malaysia (3) Galas (18) Gambar (2) Gan Eng (1) Gan Pei Nei (1) Gan Ping Sieu (1) Gang Nam Style (1) GAP (2) GAY (2) Gay Jamban (1) GE13 (5) Gelang Patah (3) Gelombang Rakyat (1) Gempa Bumi (1) Gempur JPM (1) Gen Y (1) George Chan (3) George Lagong (1) Gerakan (2) Gerakan Anti DAP (1) Geran Kerajaan (1) Geran Persatuan (1) Gila Kuasa (1) Globalwitness (2) GMDU Dream Centre (1) Go Green (2) Godam (3) Golden Churn (3) golden churn pure creamery butter (2) Govind Singh (1) Gr (1) Gramong Juna (6) Granong Juna (1) Green Energy (2) Green Technology (2) GRO (1) GST (2) Gua Musang (4) Gua Niah (1) Gugur bayi (1) Guru (1) Guru Diberi Amaran (1) Guru Label Polis Najing (1) HAARP (2) Hab Halal Tanjung Manis (1) Hackers (1) Hadi Awang (24) Hafiz AF7 (2) Hafiz Mania (1) Hafiz Suip (1) Hafsah Harun (1) Haji 2011 (1) Haji Hadi (1) Hak Imigresen Sarawak (1) Halal (3) Halimah Mohd Sahat (1) Halimah Yaacob (1) HAM (1) Hamzah Ibrahim (1) Harakah (2) Harga Tol Pan Borneo (1) Hari Astronomi (1) Hari Jadi TYT (2) Hari Kebangkitan Rakyat (1) Hari Kemerdekaan (2) Hari Kibarkan Jalur Gemilang (2) Hari Malaysia (2) Hari Malaysia 2012 (2) Hari Mengundi Pilihanraya Sarawak 2011 (12) Hari Pahlawan Negeri Sarawak (1) Hari Penamaan Calon PR Sarawak 2011 (6) Hari Penamaan Calon PRK Kuala Besut 2013 (1) Hari Perkhidmatan Awam Sarawak 2012 (1) Hari Raya (2) Harry Potter (1) Harta Taib Mahmud (1) Harun Salim Bachik (1) Hasbi Habibollah (3) Hassan Ali (4) Hassanudin Salim (1) Hazaland Hipni (1) Hazlan Hipni (1) Hedging Doba Crude Oil (1) Henry Lau (1) Hew Kuan Yau (1) HFMD (1) Hiburan (1) High Frequency Active Auroral Research Programme (1) Hii King Chiong (3) Hijau (1) Himpun (1) Himpunan Biadap (1) Himpunan Haram (3) Himpunan Hijau (1) Hina Anggota Keselamatan (2) Hina Gambar Pemimpin (1) Hina Islam (2) Hina Sarawak (1) Hina Sultan (1) Hishamuddin Hussein (5) Hishamuddin Rais (1) HKR112 (2) Homoseksual (1) Hong Kong (1) Hotel Hilton KL Central (1) Hotel Pullman (1) Hotel Seri Carcosa (1) Hulu Langat (1) Hulubahlol Sulu (1) Husam Musa (3) HUSM (1) IADA (1) Ibrahim Ali (2) Ibrahim Mahmud (1) Ibu Pejabat Hangus (1) Ibu Pertiwi Kita (1) ICT (1) Idris Jala. Bario. Politik Sarawak (3) Idris Jusoh (2) IIC (1) Ijazah (1) Ijazah Kehormat (1) IKD (1) Ikon Pakatan Haram (1) Ikrar Sokong BN (1) Ikrar Sokong UMNO (1) Illuminati (1) Imam Mahdi (1) Inap Desa (1) Indang Engkas (1) Indeks (1) Indonesia (3) Industri (2) Industri Elektronik (1) Industri Kreatif (1) Industri Perladangan (1) Infantri (1) Ini Kalilah (1) Inspirasi Kenyalang 2013 (1) Institut Kajian Dasar (1) International (1) International Islamic Centre (1) Internet (1) Internet Blackout Day (1) Internet Gentian Optik (1) Ipoh Timor (1) Iran (1) Irkutsk (1) Isitiadat Pertabalan Agong Ke 14 (1) Islam (1) Ismail Sabri (4) Ismandy Ali Hassan (1) Israel (1) Isteri CM (2) Isteri Ketua Menteri (3) Isteri Ketua Menteri Sarawak (2) Isteri Perdana Menteri (2) Isteri PM (2) Isteri Taib Mahmud (10) Isu Air Selangor (1) Isu AUKU (1) Isu balak (2) Isu Gantung Aziz Bari (1) Isu JAIS DUMC (4) isu khinzir (1) Isu Mentega Halal (2) Isu Moral (1) Isu Murtad (1) Isu NFC (1) Isu Pecah Amanah (1) Isu Rasis (2) Isu Royalti Minyak (1) Isu Sekatan Empangan Murum (1) Isu Tanah (3) Isu Tanah NCR (6) Isu Video (1) Isu Video Seks (2) Izminur Salleh (1) Jabatan Imigresen (1) Jabatan Ketua Menteri (2) Jabatan Penerangan (1) Jabatan Perdana Menteri (2) Jabatan Tanah dan Ukur (1) Jabu (3) Jacel Kiram (1) Jacob and Co (1) JAIS (4) JAKIM (1) Jalan Patingan (1) Jalan Raya (1) Jalinan Antarabangsa (1) Jalur Gemilang (6) Jalur Lebar Internet (1) Jam Omega (3) Jam Tangan Omega (1) Jamaluddin Jarjis (2) Jamalul Kiram (3) Jamalul Kiram III (15) Jambatan Kedua Pulau Pinang Runtuh (1) Jambu Anwar Ibrahim (1) James Chan (1) James Dawos (3) James Masing (13) James Wong (1) Jamilah Anu (1) Jamilah Taib (1) Janji Bersih (3) Janji Biadap (1) Janji Demokrasi (1) Janji Ditepati (6) Janji Pakatan (1) Jari Dicalit (1) JASA (3) JATI (1) Jatuh (2) Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (1) Jawatankuasa Siasatan Ngauman Langit (1) Jawatankuasa Terpilih Parlimen (4) Jaya Ramba (1) JC Fong (1) Jeffrey Kitingan (1) Jeffry Ooi (1) Jelajah Media Sosial 1 Malaysia (1) Jelajah Merdeka Rakyat (1) Jelebu (1) Jenapala (1) Jenice Lee (1) Jeniri Amir (1) Jentera Pakatan Rakyat (10) Jentera Pilihanraya (21) Jentera Pilihanraya Sarawak (1) Jentera PRU13 (3) Jepak (1) Jerayawara Bubur Lambuk Bubur Pedas (1) Jimmy Donald (1) Jimmy Palikat (1) Jiwa Bakti (2) JKKK (1) JKR (1) Joget Syawal (1) John Brian (1) John Saban (1) Johnny Wong (1) Johor (7) Jolo (2) Jom Ubah (1) Joseph Entulu (1) Joseph Salang (4) Joseph Salang Gandum (5) JPUNS (3) JPUS (1) JTP (4) JTS (1) Julau (7) Kabinet Bayangan (1) Kabinet Menteri 2013-2018 (2) Kabinet Sarawak (3) Kabinet Sarawak 2011 (1) Kabong (1) Kad Raya (1) KAF (1) Kaherah (1) Kajian Pembangunan (1) Kakitangan awam diberhentikan (1) Kami (1) Kampung Assyakirin (1) Kampung Datu (2) Kampung Datu Lama (1) Kampung Hilir (2) Kampung Jambu (1) Kampung Kudei Baru (1) Kampung Lajong (1) Kampung Lusut (1) Kampung Pujut Tanjung Batu (1) Kampung Sebat Melayu (1) Kampung Sim-sim (1) Kampung Simpunul (1) Kampung Sri Jaya (1) Kampung Tabuan Lot (1) Kampung Tanduo (5) Kampung Temedak (1) KampungWifi (1) Kampus Kota Samarahan (1) Kanang Langkau (1) Kanowit (3) Kanser (1) Kapal Perang Jepun (1) Kapal Selam (2) Kapit (7) Karikatur (1) Karim Hamzah (3) Karnival (1) Karpal Singh (10) Katori Maru (1) Kayu Hanyut (1) KDN (6) Keadilan (1) Kebakaran (2) Kebing Wan (1) Kedah (5) Kedah Banjir (1) Kedai Rakyat 1Malaysia (1) Kediaman Ketua Menteri Sarawak (1) Kejam (1) Kek Harijadi (1) Kek Lapis Sarawak (1) Kekayaan Ketua Menteri (1) Kelab BN (1) Kelab Penyokong BN (3) Kelab Penyokong UMNO Miri (1) Kelana Jaya (1) Kelantan (20) Kelapa Sawit (1) Keldai (1) Keluar BN (1) Keluar Parti (2) Keluar Parti BN (1) Keluar PKR (1) Keluarga (1) Keluarga Ketua Menteri Sarawak (1) Keluarga Perdana Menteri (1) Kemajuan Tanah (1) Kemalangan (1) Kemalangan Bot Ekspres Belaga (1) Kemanusiaan (1) Kemelut UMNO (1) Kementerian Kewangan (1) Kempen 901 (1) Kempen Antirokok (1) Kempen Kesedaran Teknikal (1) Kempen Menjiwai 1Malaysia (1) Kempen Pilihanraya Sarawak (20) Kempen PRU13 (1) Kemudahan Awam (1) Kepulauan Sulu (1) Keputusan Mahkamah Anwar Ibrahim (4) Keputusan Pilihan Raya Sarawak 2006 (1) Keputusan Pilihan Raya Sarawak 2011 (2) Keputusan Pilihanraya Negeri Sarawak 2011 (1) Kerabu Bersuara (1) Kerajaan Pakatan (1) Kereta Kabel (1) Kereta Kebal (1) Kereta Perisai Berantai (1) Kes China Doll (1) Kes Dera Budak Kecil Dalam Facebook (1) Kes Letupan 3 Bom (1) Kes Liwat (1) Kes Mahkamah (2) Kes Mahkamah Anwar Ibrahim (2) Kes Video (1) Keselamatan (1) Kesihatan (5) Ketua Menteri Sarawak (23) Ketua AMK (2) Ketua Beliawanis MACA (1) Ketua Cabang Miri (1) Ketua Cabang PKR Miri (2) Ketua Masyarakat (1) Ketua Masyarakat Kaum Iban (1) Ketua Menteri Pulau Pinang (8) Ketua Menteri Sarawak (62) Ketua Pembangkang (36) Ketua Pembangkang Rosak Akhlak (1) Ketua Pembangkang. Mat Bunga (1) Ketua Pemimpin Pembangkang (2) Ketua Pemuda BN (1) Ketua Pemuda BN Sarawak (4) Ketua Pemuda MIC (1) Ketua Pemuda PBB (11) Ketua Pemuda PKR (2) Ketua Pemuda SUPP (1) Ketua Pemuda UMNO (5) Ketua Penerangan Pemuda (3) Ketua Penerangan Sayap Pemuda (1) Ketua Penerangan UMNO (2) Ketua Polis Kuala Lumpur (1) Ketua Polis Negara (2) Ketua Setiausaha Politik Ketua Menteri (1) Ketua Umum Pembangkang (3) Ketua Wanita BN Sarawak (1) Ketua Wanita PBB (2) Ketua Wanita SPDP (1) Ketua Wanita SUPP (1) Ketua Wanita UMNO (4) Khairul Azam Abdul Aziz (1) Khairy Jamaluddin (6) Khaled Nordin (2) Khalid Samad (1) Khalid Abu Bakar (1) Khalid Gagap (6) Khalid Ibrahim (20) Khalid Ismeet (1) Khalid Samad (3) Khalid Yunos (1) Khalwat (1) Khianat (1) khutbah Jumaat (1) Kidurong (1) Kiram (4) Kiram III (1) KITA (2) KJ (1) KLCI (1) KLIA2 Sepang (1) KM5 (1) Koh Tsu Koon (1) Kohilan (1) Kolera (3) Komander RSF (1) Komiti Sosial dan Kebajikan (1) Kompas (1) Komponen BN Sarawak (1) Komunis (1) Komunis pejuang kemerdekaan (1) Komunis Sabu (2) konfrantasi (1) Konrad Adeneur Foundation (1) Konsesi balak (1) Kontraktor Bermasalah (1) Konvensyen Barisan Nasional Sarawak (5) Koperasi dan Kepenggunaan (1) Koran (1) Korban 2012 (1) Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (1) Kosmo (2) Kota Kinabalu (1) Kota Samarahan (11) Kotor (1) KR1M (3) Kreatif (1) Krisis (3) Krisis Air Selangor (1) Krisis Dalaman BN (2) Krisis PRS SPDP (2) Kroni (1) Ku Li (2) Kuala Besut (1) Kuala Langat (1) Kuala Lumpur (4) Kubah Ria (1) Kuching (21) Kuching Fest 2011 (2) Kuching Selatan (2) kuchingitam (3) Kudat (1) Kumpulan 17 (1) Kumpulan Rimbunan Hijau (1) Kurang Saman Trafik (1) Kutip Sampah (1) Labis (1) Lahad Datu (31) Lajim Ukin (2) LAKIL (1) Laman Facebook Anti Sarawak (1) Laman Parlimen (1) Lambir (5) Lan Berambeh 2012 (1) Land and Survey (1) Lanun Sulu (2) Larry Sng (13) Latheefa Koya (2) Lathefa Koya (1) Latiff Ahmad (1) Lau Wei Kiong (2) Law on Native Customary Land in Sarawak (1) Lawas (1) Lawat Sarawak (1) Lawatan Kerja Ketua Menteri (1) Lawatan Kerja TPM ke Sarawak (1) Lawyer Garang (1) LCCT (1) Lebuhraya (6) Lebuhraya Rakyat (1) Lee Boon Chye (1) Lee Chee Leong (1) Lee Guan Eng (1) Lee Kim Shin (4) Lee Kuan Yew (2) Lee Michael Toyad (1) Lee Seng An (1) Lelaki Cium Anwar (1) Lelaki Lembut Cium Anwar (1) Lelaki Pakai Tuala (1) Lelaki Terjun AirAsia (1) Lembah Pantai (5) Lembu (3) Len Taliff Salleh (2) Leo Michael Toyad (1) Leonard Linggi (2) Lesbian (1) LGBT (1) LHDN (3) Li Hua Plaza (1) Liew Jiu Ming (1) Lihan Jok (1) Lim Guan Eng (33) Lim Kit Siang (19) Lim Su Kien (1) Limbang (5) Lina Joy (1) Linda Then (2) Liow Tiong Lai (2) Listen (1) Liwan Lagang (1) Liwat (4) Liwat 901 (3) Liwat Mahasiswa Sabah (1) Lo Khere Chiang (1) Lokman Adam (1) Lompat Parti (5) London Evening Standard (1) London's Riot (1) Long Item (1) Lorna (1) Lovely Rainbow (2) LPG (1) Lubok Antu (1) Lulzsec (1) Lundu (2) Lusung (1) Lynas (1) Machan (5) MAFREL (1) Magrina Awing George (1) Maharaja Lawak Mega 2011 (1) Mahasiswa Malaysia di bunuh (1) Mahasiswa Malaysia Malang (1) Mahasiswa Merempuh UPSI (2) Mahasiswa Sabah Diliwat Anwar Ibrahim (1) Mahasiswa Turun Bendera Najib (7) Mahasiswa UPSI (2) Mahasiswa UPSI Memalukan (1) Mahfuz Omar (1) Mahmud Abu Bekir Taib (7) Majang Ranggi (1) Majikan Kejam (2) Majlis Konvokesyen (1) Majlis Merdeka Raya (1) Majlis Peguam Negara (1) Majlis Pelancaran Pan Borneo (6) Majlis Pimpinan Negeri Sarawak (1) Majlis Tertinggi (2) Majoriti (1) Mak Lampir (2) Makhluk Asing (1) Malang (1) Malaysia (104) Malaysia Airlines (1) Malaysia Business (1) Malaysia Chronicle (2) Malaysia Strikes Back (1) Malaysia-Chronicle.com (2) Malaysia. (1) malaysiakini (1) malaysiakini.com (3) Malaysian Spring (1) Malaysian Student Department (2) Malayuraya (1) Maliki Mahli (1) Malindo Air (1) Mandat Rakyat (1) Mangkat (1) Mangsa Helikopter Terhempas Semenyih (1) Mangsa Kebakaran (1) Manifesto BN (2) Manifesto BN Sarawak (2) Manifesto Pakatan Haram (1) Manifesto PAS (1) Manifesto Pilihan Raya Sarawak 2011 (2) Manifesto Pilihan Raya Sarawak 2016 (1) Manifesto PRU13 Kedah (1) Manoharam (1) Mansor Othman (1) Mansuh PTPTN (2) Mantan Perdana Menteri (1) Mariam Mokhtar (3) Martin Ben (1) Marudi (2) Mas Gading (2) Mas-Air Asia (1) Masakan Sarawak (1) Masalah Air (1) Masir Kujat (2) Mat Bunga (1) Mat Jantan (1) Mat Sabu (7) Mat Sabu pertahan komunis (1) Matang (1) MatJenPeCal (1) Matt Duggan's Riot (1) Matu (1) Maximus Ongkili (2) Mayat Komunis (1) MB Kedah Berbulan Madu (1) MB Kelantan (1) MB Perak (1) MB Selangor (3) MBKS (4) MBPJ (3) MCA (4) Media Baru (3) Media Tradisional (1) mediapermatangpauh (1) Meetup Kuching (1) Melaka (2) Melanau Blogger (14) Melaun (1) Melaun Judat (1) Melbourne (1) Meluan (4) Membuang Undi (1) Menang (1) Mengamuk (1) Mengundi (1) Menteri (4) Menteri Besar (2) Menteri Besar Kedah (2) Menteri Besar Sarawak (2) Menteri Besar Selangor (5) Menteri Besar Terengganu (2) Menteri Kebajikan Wanita dan Pembangunan Keluarga (1) Menteri Kemudahan Awam (1) Menteri Kesihatan (1) Menteri Muda (6) Menteri Pembangunan Perindustrian (1) Menteri Perlancongan (1) Menteri Pertahanan (1) Menteri Wanita Sarawak (1) Merdeka (3) Merdeka 2012 (1) Merdeka 55 (1) Mesyuarat UMNO (1) MIC (2) Michael Lias (1) Michael Manyin (2) Michael Teo (2) Micheline Calmy-Ray (1) Michelle Yeoh (1) Mild Stroke (1) Military (1) MiM (2) Minda Tajdid (1) Minyak Naik (1) Miri (37) Mirul Haizam (1) MJC (1) MJIT (1) MNLF (4) MoCS (12) Mohammad Ali Mahmud (2) Mohammad Salleh (1) Mohd Asri Zainul Abidin (1) Mohd Isa Abdul Samad (1) Mohd Zin Mohamed (1) Mohdar Ismail (1) Mong Dagang (1) Moody's Report (1) Mordi Bimol (1) Morliah Awang Daud (1) Morshidi Ghani (1) MOSTI (4) MP (1) MP Miri (1) MPN (1) Mr Mansuh (1) mStar (1) mStar Online (2) MTD (1) MTUC (1) Muara Tebas (1) Muara Tuang (2) Muda Tengah (3) mudatengah (5) Mufti Pahang (1) Muhamad Razali (1) Muhyiddin (1) Muhyiddin Yassin (11) Muka Baharu PRU13 (1) Muka Baru PRU13 (1) muka murtad DUMC (3) muka petang (3) Mukah (6) Mukapetang (2) Mukhriz Mahathir (3) Murid asrama (1) murka (1) Murtad (2) Murum (2) Musa Abdullah (2) Musa Aman (1) Mustafa Ali (3) Mustaffa Ali (1) Mustapa Mohamed (1) Muzik (1) MyCreative (1) mySinchew (1) N. 14 Batu Kawah (1) N. 74 Pujut (1) N.72 Lambir (1) N.74 Pujut (2) N15 (1) N27 (1) N27 Merlimau (1) N28 Kerdau (1) N45 (2) N47 (1) N5 (3) N5 Tenang (3) N50 (1) N51 (2) N51 Balingian (1) N62 (1) N65 (1) N70 Ba'kelalan (1) N8 Satok (4) N9 Padungan (3) Nabi Anwar (1) Nadeane (2) Nafsu (1) Nahas Helikopter Semenyih (2) Nahas Udara (2) Nahas Udara Sarawak (1) Naib Ketua Pemuda PBB (1) Naib Presiden PBB (1) Naib Presiden PKR (1) Najib (4) Najib Ke Sarawak (2) Najib Lawat Sarawak (5) Najib Razak (119) Najib Razak Lawat Sarawak (3) Najib Razak Letak Jawatan (1) Najib Razak Rasmi Sekolah (1) Najib4PM (4) Nallakaruppan (1) Namewee (3) Nancy Shukrie (1) Nangka (1) Nanyang Siang Pau (1) Naroden (2) Naroden Majais (1) Naroden Matjais (4) National Feedlot Corp (3) Nazri Abdul Aziz (1) NCL (1) NCR (1) NCR Land (1) Negeri Pembangkang (1) New Straits Times (2) New Zealand (1) Newspapers (12) NFC (2) Ng Moon Hing (1) Ng Paik Kheng (5) Nga Kor Ming (2) Ngabang Gawai Dayak 2012 (1) Ngap Sayot (1) Ngemah (1) NGO (2) Niah (2) Nik Aziz (32) Nik Aziz Nik Mat (1) Nik Seri Ayu Nik Ibrahim (1) Nikotin Percuma (1) Nisa Adinna (1) Nizar Jamaluddin (1) NKRA (1) Nobisha (1) Noh Omar (1) Nooryana Najwa (1) Norah Abd Rahman (2) Norazman Abdullah (1) Normala Sudirman (4) North Borneo (1) NST (1) NUJ (1) Nur Misuari (5) Nurul Izah (1) Nurul Izzah (9) Nurul Izzah Lembah Pantai (1) Nurul Nuha (4) OBG (1) Occupy Dataran Merdeka (2) Occupy Perth (1) Old Boys Association (1) Olimpik (1) Ombak Rindu (1) Ong Lai Sark (1) Op Daulat (2) OPA (1) Ops Daulat (5) Ops Mai Pulai (1) Ops Pasir (1) Ops Sulu (2) OpsMalaysia (1) Orang Asli (1) Orang Minyak (1) Orang Ulu (1) Ottawa (1) Oxford Business Group (1) Oya (2) P 215 Kapit (1) P Kamalanathan (1) P.214 (1) P.219 Miri (1) P.44 Permatang Pauh (1) P192 Mas Gading (1) P196 (1) P218 (4) P219 (2) P221 (1) PAD (1) Padang Majlis Bandaraya Miri (1) Padang Merdeka (1) Padungan (1) Pagar Rumah PM Dirempuh (1) Pahang (3) Pahang Daily Online (1) Pahangku (1) Pakai Kasut (1) Pakaian Rasmi (1) Pakan (2) Pakar Perundangan digantung (1) Pakatan Haram (42) Pakatan Rakyat (19) Paktan Rakyat (1) Palsu (2) Pan Borneo (4) Pancing Ahli (1) Pandan (1) Pandelela Rinong (1) Pandelela Rinong Pamg (2) Pandi Suhaili (8) Pandikar Amin (1) Panel Pemikir JASA (1) Pangkalan Hadapan. BN Prihatin (1) Panglima (1) Panglima Harimau (1) Pantai Bungai (1) Pantai Damai (1) PAP (1) papagomo (8) PAPAHOMO (1) Parlimen (8) Parlimen 2012 (1) Parlimen Ampang (1) Parlimen Batang Lupar (1) Parlimen Hulu Rajang (2) Parlimen Kota Samarahan (2) Parlimen Miri (1) Parlimen Petra Jaya (4) Parlimen Santubong (6) Parlimen Sarawak (1) Parlimen Stampin (2) parpukari (1) Pars AV-8 (1) Parti Baru BN (2) Parti Bersatu Sabah (6) Parti Rakyat Sarawak (3) PAS (127) Pasir (1) Pasir Panjang (1) Pasir Puterh (1) Pasukan Penguatkuasa SPR (2) PATI (2) Patricia Gari (1) Patrick Wong (1) Patriot (1) PAU 2011 (1) Pauline Kayan (1) Paulus Palu (5) PBB (205) PBB Lundu (1) PBB. BN Sarawak (1) PBDS (1) PCM (2) PDRM (4) Pecah Perpaduan (1) Pegawai Daerah (1) Pegawai Daerah Lundu (1) Pegawai Kerajaan (1) Pegawai Khas Anwar Ibrahim (1) Pegawai Sosial (1) Pegawai Waran 2 (1) Pehin Sri (3) Pejabat Daerah Lundu (1) Pejabat Kemajuan Rakyat (1) Pejabat Ketua Menteri Sarawak (1) Pejuang Kemerdekaan (1) Pekan (1) Pekan Machan Terbakar (1) Pekerja Indonesia (1) Pekerja Industri (1) Pekerja Kilang (1) Pelaburan (1) Pelagus (2) Pelajar Peluk Islam (1) Pelajar Tayang Punggung (1) Pelan Induk Pembangunan (1) Pelan Pembangunan Pendidikan (1) Pelan Peralihan (1) Pelan Peralihan Ketua Menteri Sarawak ke-5 (1) Pelancongan (3) Pelik (1) Peluang Pendidikan (1) Pemandu Zahida Rafik (1) Pembangkang (10) Pembangunan (4) Pembangunan Usahawan Bumiputera (1) Pembubaran DUN Sarawak (7) Pembubaran Parlimen 2013 (1) Pemerhati Politik (1) Pemimpin Bersama Rakyat (2) Pemuda BN (1) Pemuda PAS (1) Pemuda PBB (12) Pemuda PBB Letak Jawatan (1) Pemuda PBB.Biro Ekonomi Pemuda PBB (1) Pemuda PKR (2) Pena Emas Sarawak (1) Penan (4) Penang (1) Penasihat (1) Penasihat Ekonomi Selangor (1) Penceroboh Lahad Datu (11) Penceroboh Sabah (11) Pencuri (1) Pending (1) Penerima BR1M Haiwan (1) Pengajian Tinggi (1) Pengarang Harakah Ugut Bunuh (1) Pengerusi BN (2) Pengerusi Cawangan SUPP (3) Pengerusi DAP Sarawak (1) Pengerusi SPDP (2) Pengerusi SPR (2) Pengerusi SUPP (3) Penggal Ke 9 (1) Pengganas Bersih (3) Pengganas Sulu (14) Pengganss Sulu (1) Pengganti Ketua Menteri Sarawak (3) Pengganti Taib Mahmud (1) Pengundi Hantu (1) Penipu (1) Penipu Rakyat (1) Pentas Rakyat (1) Penyu (1) People’s Alliance for Democracy (1) Peraduan (2) Perak (4) Peralihan Kuasa KM Sarawak (1) Perancangan Sumber dan Alam Sekitar (1) Perang Siber (1) Perayaan (1) Perbadanan Fidlot Nasional (4) Perdana Menteri (7) Perdana Menteri Gay (1) Perdana Menteri Malaysia (13) Perdana Menteri. Ketua Menteri (1) Perhimpunan Agung UMNO 2011 (1) PERKASA (4) Perkauman (1) Permaisuri Sarawak (1) PERMATA Negara (1) Permatang Pauh (2) Permodalan Nasional Berhad (2) Perpaduan (1) PERS (1) Persatuan Astronomi Sarawak (1) Persatuan Media Sosial Sarawak (1) PERSB (2) Persidangan ADUN Sarawak ke-17 (2) Perth (1) Pertubuhan Bukan Kerajaan (1) Perutusan Aidilfitri (1) Perwira Maya (1) Pesaka Bumiputera Bersatu (1) Pesuruhjaya Polis Negeri Sarawak (1) Petaling Jaya (1) PETCO (1) Peter Ato Mayau (2) Peter Chin (22) Peter John Jaban (3) Peter Minos (1) Peter Nansian (6) Petra Jaya (6) Petronas (1) Petua BN (1) Phillipine (1) Piasau (2) Pidato Perdana (2) Pijak Gambar Pemimpin (1) Pilhan Raya Sarawak (4) Pilhan Raya Sarawak 2011 (1) Pilhanraya (1) Pilihan Raya (1) Pilihan Raya Sarawak (21) Pilihan Raya Umum Ke -13 (1) Pilihanraya Kecil Cawangan (2) Pilihanraya Negeri (4) Pilihanraya Negeri Sarawak (7) Pilihanraya Sarawak (10) Pilihanraya Sarawak 2011 (6) Pilihanraya Sarawak Ke-10 (8) Pilihanraya Umum (1) Piliharaya (3) Pingat Perkhidmatan Cemerlang (1) Pirtates of the Carribean On Stranger Tides (1) pisau (5) PKM (1) PKR (243) PKR Lawan PAS (1) PKR Miri (1) PKR Sabah (1) PKR Sarawak (16) PKR Selangor (3) PKR Suai (1) Planetarium Sultan Iskandar (2) Plet JPJ (1) Plet WWW1 (1) PM (1) PM Sempoi (1) PNB (1) Pneumokokal Meningitis (1) Polis (1) Polis Di Raja Malaysia (3) Polis Terkorban (1) Politician (11) Politik (22) Politik Sarawak (17) Politik Kotor (12) Politik Maki Hamun (1) Politik Matang (1) Politik Pembangkang (1) Politik Sarawak (25) Politik Semenanjung (10) Politik Universiti (1) Pornthip (1) Portfolio Hal Ehwal Islam Selangor (1) PPP (2) PPRPD/PKCW (1) PR (2) pr.bonology.com (1) Prairin (1) Pramugara Melampau (1) Presiden PAS (1) Presiden PBB (1) Presiden SUPP (2) Presiden UMNO (7) PRK (12) PRK Kerdau (1) PRK Kuala Besut (15) PRK Merlimau (1) PRK Permatang Pauh (4) PRK Politik Kotor (1) PRK Tenang (2) PRN Sarawak 2011 (2) PRN Sarawak 2016 (2) PRN Selangor (1) PRN11 (1) PRN11Sarawak (3) Pro BN Sarawak Blogger (1) Pro Zionis (1) Prof Dr Sim Kui Hian (1) Progran 6P (1) Projek IC (1) Projek Jiwa Murni (2) Protes (2) Proton Ace (2) PRS (38) PRS 10 (1) PRU (9) PRU 13 (29) PRU Sarawak (1) PRU-13 (5) PRU13 (179) PRU14 (1) PSY (1) Puan Sri (1) Puan Sri Ragad (6) Pulau Pinang (19) Pulau SImunul (1) Pulau Talang-Talang (1) Pusat Islam Antarabangsa (1) Pusat Khidmat Wakil Rakyat Tanjung Datu (1) Pusat Penetasan Penyu Talang-Talang (1) Puteri Jacel Kiram (2) Puteri SPDP (1) Puteri Sultan Sulu (1) Putra Jaya (1) Putrajaya (3) PWTC (2) Quake (1) Rabiah Amit (1) Racist (3) Radin Kadri (1) Radio (1) Radio Free Sarawak (5) Radio Haram (3) Radpanzer (1) Rafizi Ramli (15) Ragad Al Kurdi (1) Ragad Al Walid (2) Ragad Mahmud (2) Ragad Taib (4) Ragad Waleed Al-kurdi (1) Ragad Walid (1) Rahim Thamby Chik (1) Rahsia Dahsyat Bateri 3A (1) Rais Yatim (14) Raja Goyang 360 (1) Raja Muda (4) Raja Muda Abgimuddin Kiram (2) Raja Muda Kiram (3) Raja Muda Sulu (2) Raja Nong Chik (1) Raja Petra (4) rajahmas (9) Ramadan (10) Ramadan 2012 (3) Ramadhan (2) Ramalan (1) Rancangan Sarawak (1) Rang Pindaan Kesalahan Pilihan Raya (1) Ranking Alexa Region Malaysia (1) Rasis (1) Rasuah (6) Raya 2012 (1) Razaili Gapor (1) Razakan Seran (1) Razali Ghapoor (1) Razi Sita (1) Rebel5 (1) Rebut Kerusi (1) Regime Mubarrak (1) RELA (1) Rembau (2) Rempuh Pagar Rumah PM (1) Renjer (1) Rentap 5 (1) Repok (1) Repot Polis (2) Resepsi (1) Residen Kuching (1) Restoran Coop 1 Malaysia (1) Reuters (1) RH Hotel (1) Richard Branson (1) Richard Riot (6) Richard Silo (1) Ripin Lamat (5) Rizab Gunasama Bumiputera (5) RM500 (1) RMC (1) RMK11 (1) Roadshow (1) Robert Lau (1) Robert Tan (1) rogol (2) Rohani Karim (9) Roket Lawan Dacing (1) Rompak (1) Ron 97 (1) RON95 (1) RON97 (1) Ronnie Liu (1) ROS (1) Rosey (1) Rosey Yunus (6) Roslan Ahmad (2) Roslan Baharuddin (1) Roslan Mokhtar (1) Rosmah Mansur (7) Rossey Yunus (1) RTM (2) Rubiah Wang (2) Rude (1) Rumah Banglo Calon PAS Kuala Besut (1) Rumah Dr Teo (4) Rumah Rakyat (1) Rumah Setinggan (1) Rumah Terbuka (4) Rumahku Syurgaku (1) Rusia (1) Ruslan Madon (1) Rusnan Mustafa (1) Rusuhan Tottenham (1) RWMF (1) RWMF 2012 (1) Sabah (25) Sabah Milik Sulu (1) Sabah Stand Off (28) Sabah Stand-Off (2) SABATI (1) Saberkas (5) Saberkas Jaya (1) Sabotaj (2) Sabrina Ngumbang (1) Sadong Jaya (1) Safwan Anang (1) Sahabat Astronomi (1) Sahur (1) Saibi Gi (1) Saifuddin Nasution (1) Saifudin Nasution (1) Saiful Bukhari (3) sains (1) Sajali Ojek (1) Salah laku (1) Salahguna Lesen KDN (1) Salahguna Pas (1) Salahuddin Ayub (2) Salleh Ismail (1) Salleh Jaafarudin (4) Salleh Mahli (2) Sama Jaya (1) Samajaya (1) Saman (1) Saman Air (1) Saman Blogger (1) Saman Malu (1) Sambung Belajar (1) Sambutan Aidilfitri (1) Sambutan Hari Gawai 2012 (1) Sambutan Hari Gawai 2013 (1) Sambutan Merdeka (1) SAMM (1) Sampah (1) Samseng DAP (1) Samsudin Yahya (1) Samsul Iskandar (2) Samy Vellu (1) Sandakan (5) Sang Saka Malaya (2) Sanmina (2) Santubong (9) SARA 1Malaysia (1) Saratok (1) Sarawak (324) Sarawak General Election (3) Sarawak Report (1) Sarawak Workers Party (4) Sarawakerepot (2) Sarawakpage.com (4) Sarawakreport (4) Sarawakupdate. Pandi Suhaili (1) Sarikei (3) Satok (5) Satok Lestari (1) SCANE (1) SCCS (1) SCORE (14) Scorpene (2) screwkuat (1) scubadubadoo (1) sebanaku-sarawak (6) Sebastian Ting (3) SEDA (1) SEDC (1) Sedekah (2) See Chee How (6) See How Chow (1) Sejarah (1) Sejiwa Senada (4) Sekolah Berprestasi Tinggi (1) sekolah daif (1) Sekolah Ditutup (1) Sekolah Luar Bandar (1) Seks Songsang (1) Seksualiti Merdeka 2011 (1) Seksyen 114A (1) Sektor Awam (1) Selamat Tahun Baru 2012 (1) Selangau (1) Selangor (29) Selangor Daily dot com (1) Selangor Kini (1) Selangorku (1) Selangorku Bersih (1) Selinsing (1) semangat98 (1) semar emas (1) Semariang (1) Sematan (2) Sembelih (1) Semenanjung (1) Seminar Pemahaman Kesederhanaan (1) Semop (2) Semporna (7) Senadin (3) Senarai ADUN Sarawak (1) Senarai Barang GST (1) Senarai Calon BN Sarawak PRU13 (1) Senarai Calon PRU13 (1) Senarai Lengkap Calon #PRNSarawak 2016 (1) Senarai Nama Calon PRU13 (2) Senator (1) Senator Baru DUN Sarawak (1) Seni Bela Diri (1) Serah Sabah (1) Serian (2) Setiausaha Agung UMNO (1) Shafie Apdal (2) Shah Alam (1) Shahrizat Jalil (5) Shamsul Iskandar Mohd Akin (2) ShangriLa (1) Sharifah Hasidah (3) sharpshooterblogger (1) Shazwan Mustafa Kamal (1) shiekh kickdefella (1) Siamang MCKK (1) Siasatan (1) Sibu (18) Sibu. Bernama (1) Siburan (1) Sibuti (18) Sidang Media (3) Sidek Baba (1) Sih HuaTong (1) Sim Kui Hian (2) Sim Tze Tzin (1) Simpang Pulai (1) Simpunul (1) Simunjan (3) Simunul (2) Sin Chew (1) Sin Chew Daily Lim Swee Guan (1) Singapura (1) Singkir Pekerja Tanpa Pampasan (1) Sistem Pilihanraya (2) Siti Khuzaimah (1) Siti Mariah Mahmud (1) Sivarasa (4) SJA (1) SJKC Chung Hua Tudan (1) SK Seri Setiawangsa (1) SK Tabuan Hilir (1) Skandal (1) Skandal Ketua Menteri Pulau Pinang (7) Skandal Seks (3) Skandal Seks Anwar Ibrahim (3) Skandal Seks Anwar Ibrahim. (4) Skandal Seks Lim Guan Eng (4) Skandal Talam (1) Skandal Wang (1) Skim Amanah Rakyat 1 Malaysia (1) SKJ (C) Tudan (1) SKMM (3) SKO (1) SMM (1) SMS (1) SMS Blasting (1) SNAP (12) Sng Chee Hua (8) Snowdan Lawan (1) Sodomy Trial II (1) Sokong Najib (1) SokongNajib (2) Solidariti Mahasiswa Melayu (1) Song (1) Sophia Mohd Salleh (2) Sosial (1) SPDP (34) SPDP 5 (1) SPDP5 (4) Speaker (1) SPR (7) SPRM (4) Sri Aman (4) Sri Impian (1) SSDI (1) SSMA (1) St Joseph School (1) Stadium Hoi Negeri Sarawak (1) Stampin (2) STAR (1) Stehen Rundi (3) Stephen Rundi (4) Steven Gan (1) Stop Timber Corruption (1) Straits Times (1) Strategi (1) Strategi PRU13 (3) Suara Keadilan (1) Suara Pemikir (1) Suara Rafizi Ramli (1) suaragalas (1) SUARAM (2) Subsidi Minyak (1) Sudan Ajang (1) Suhaimi (1) Sukan Terjun (1) Sukarno (1) Sulaiman Taib (2) Sultan Bantilan II (1) Sultan Kedah (1) Sultan Kiram III (1) Sultan Palsu (1) Sultan Selangor Murka (1) Sultan Sulu (19) Sultan Sulu Palsu (2) Sultan Sulu Tuntut Sabah (4) Sultan Sulu Tuntut Sarawak (1) Sulu (5) Sulu Serang Sabah (1) Sulu Tuntut Sabah (2) Sumbangan Hari Raya (1) Sun2Surf (1) Sungai (1) Sungai Baleh (1) Sungai Bedil (1) Sungai Rajang (1) Sungai Semangkis (1) Sungai Tajam (1) SUPP (83) Surat Dr M (1) Surat Kepada PM Israel (1) Surat Layang (1) Surat Malaysia Kepada Israel (1) Surat Tun Mahathir (1) Suti Kamila Md Zain (1) Suzana (1) SW1M (1) Swiss Bank (2) SWP (15) SYABAS (1) Syawal (1) Syed Hassan Syed Ali (1) Syed Ibrahim Syed Ahmad (2) Syeikh Kadir (1) Sylvester Entri (5) Sylvester Entri Munan (4) T Mohan (1) Tabika Kemas berdakwah Islam (1) Tabung Ekonomi Gagasan Anak Bumiputera Sarawak (1) Tahun Baru Cina 2013 (1) Taib (12) Taib Bersara (1) Taib Mahmud (113) Taib Must Go (5) Taib. BN (1) taipingmali (1) Taktik kotor (3) Takziah (1) Talam (1) Talang-Talang (1) Tali barut (1) Tali Barut Pengganas Sulu (3) Talib Zulpilip (4) Tamak Kuasa (1) Taman Filipino (1) Taman Melur (1) Taman Sukma (1) Taman Tunku (1) Tambang Percuma (1) Tan Joon Phoi (2) Tan Kai (1) Tan Seng Giaw (1) Tanah Hak Adat Bumiputera (2) Tanah Kerajaan (1) Tanah NCR (10) Tanah Runtuh (1) Tanjung Datu (3) Tanjung Labian (1) Tanjung Manis (1) Tapak Masjid Dijual (2) Tapak Sekolah Dijual (1) Tarikh Mengundi PRU13 (1) Tarikh Penamaan Calon PRU13 (1) Tarikh PRU13 (5) Tausug (3) Tawau (1) Tawi-tawi (1) Tazkirah (1) TDC (1) TDC 2011 (3) Tebedu (3) TEGAS (1) Tekanan Air Rendah (1) Teknologi (2) Teks Ucapan (1) Teksi Rakyat 1Malaysia (1) Telang Usan (3) telefon pintar (1) Telok Melano (1) Tema Hari Kebangsaan (1) Temenggung Pahang (1) Temenggung Vincent Lau (1) Temerloh (1) Tempoh Kempen PRU13 (1) Tenaga Rakyat Sarawak (1) Tenang (1) Teng Lung Chi (1) Tengku Adnan Tengku Mansor (1) Tengku Mahkota Johor (1) Tengku Razaleigh Hamzah (1) Tengku Zaihan (11) Teoh (1) TERAS (3) Teratai (1) Terbakar (1) Terengganu (9) Teresa Kok (1) Terjun (1) Terkam Kunyit (1) Terkini (3) Thailand (1) The Malaysian Insider (3) the Star (1) theflyingkick (1) theMJDotcom (1) Tian Chua (3) TIBAI (6) Tidur Berhimpit (1) Tiket Percuma (1) Tiket Wayang Percuma (1) Tiki Lafe (7) Tikus (1) Timbalan Ketua Menteri (1) Timbalan Ketua Pemuda AMK Cabang Miri (1) Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (1) Timbalan Menteri Luar (1) Timbalan Menteri Pelancongan (1) Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri (1) Timbalan Menteri Persekutuan (2) Timbalan Perdana Menteri (4) Timbalan Presiden UMNO (1) Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara (1) Ting Tiong Choon (1) Tiong King Sing (1) Tipu (4) Tnay Li Ping (1) Tok Mad (1) Tokong DAP (1) Tony Fernandes (3) Tony Pua (3) Top BN Sarawak Blogger (1) Topeng Perak Unmasked (1) Topi Hitam (1) TR1MA (1) Transeksual (1) Tsunami Cina (2) Tuaran (1) Tukar Bendera Rasmi (1) Tun Faisal (4) Tun Jugah (1) Tun Mahathir (9) Tun Salahuddin (3) Tun Sambathan (2) Tunku Abdul Rahman (1) Tunku Aziz (1) Turret (1) TVi (1) Twitter (3) TYT (2) UIA (2) UiTM (1) UKEC (1) Ultra Rasis Kiasu (1) UMB BN (6) UMB BN Sarawak (3) UMB PBB (9) UMB PRS (2) UMB SPDP (1) UMB SUPP (2) UMB UMNO (3) Ummi Hafilda (4) UMNO (88) UMNO Johor (1) UMNO Kafir (1) UMNO Kedah (1) UMNO Sabah (1) Uncleseekers (1) Undi BN (2) Undi Fardu Kifayah (1) UndiBN (1) UNIMAS (1) Unit Media Baru (2) Unit Media Baru PBB (1) Universiti (1) Universiti Malaya (1) UPKO (1) UPNM (1) UPP (1) UPSI (2) Usahawan (1) Ustaz (1) Ustaz Azhar Idrus (1) Ustaz Datuk Abdul Rahman Osman (1) Ustaz PKR (1) Ustaz Zakaria (1) UtaraNews (1) Utusan Borneo (64) Utusan Malaysia (9) Utusan Online (1) UUM Forum (1) Video (2) Video Anwar Cium Lelaki (3) Video Anwar Ibrahim (6) Video Anwar Ibrahim Liwat Mahasiswa Sabah (1) Video Ketua Pemimpin Pembangkang (1) Video Raja Goyang (1) Video Seks Anwar (1) Video Seks Anwar di Thailand (1) Video Seks Nurul Izzah (2) Vincent Lau (1) Violet Yong (6) Virgin (1) VSS (1) Wabak (2) Wabak Penyakit (2) Wakil Rakyat (1) Wakil Rakyat Malas (1) Walk for Democracy (1) Wan Abdillah Edruce (1) Wan Abdillah Wan Abdul Rahman (1) Wan Ali Amit (1) Wan Azizah (9) Wan Hamzah Wan Paie (2) Wan Junaidi (13) Wanita (1) Wanita Ditangkap Khalwat Bersama Dr Badrul Amin (1) Wanita PBB (2) Wartawan (3) Wawasan 2020 (1) Wee Ka Siong (1) Wikileaks (1) Wilayah Tengah (1) Wilfred Bumburin (1) William Fournier (1) William Mawan (12) Wira Kenyalang (3) Wira Kenyalang Palsu (1) wira sarawak (1) Wong Ho Leng (16) Wong Judat (7) Wong Kan Seng (1) Wong King Wei (2) Wong Soon Koh (20) Yaakob Sapari (1) Yang Di-Pertua Negeri Sarawak (1) Yayasan Sarawak (1) YDP Agong ke 14 (1) YDP Agong ke 5 (1) YDP Negeri Sarawak (1) Yellow Rajah (1) Yong Khoon Seng (4) Yusmadi (2) Zaharuddin Abu Kassim (1) zahid (1) Zahid Hamidi (4) Zahida Rafik (1) Zaid Ibrahim (8) Zaini Hassan (1) Zamalah (1) Zamil Ibrahim (1) Zohra (1) Zon Kuching (1) Zon Perindustrian (1) Zubaidah Abu Bakar (1) Zulhaidah Hadie (1) Zulhaidah Suboh (3) Zulkifli Nordin (3) Zuraida (1) zuraida Kamaruddin (2) Zuraidah Kamaruddin (3)